Get the Flash Player to see this rotator.

Noutăţi

Vizită la Casele de Bătrâni din Lugoj

10-04-2018

       A doua zi de Paști, 09 aprilie 2018, surorile baziliene de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Lugoj, au vizitat cele două case de bătrâni din localitate. Părintele Ionică Pop a celebrat Sfânta Liturghie pentru cei vârstnici și bolnavi, iar cei care au dorit s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului. În încheierea Sfintei Liturghii, părintele a ținut un cuvânt de învățătură și de îmbărbătare pentru cei care trăiesc în aceste case și au cântat împreună Cristos a înviat!
     La final, surorile au împărțit daruri tuturor, iar cei care nu au putut participa la Sfânta Liturghie, au fost vizitați în camerele lor și au fost încurajați în suferințele lor, asigurându-i că se roagă pentru ei. 

Scenetă „Învierea lui Isus” la Lugoj

09-04-2018

        În ziua Marelui Praznic al Învierii Domnului nostru Isus Cristos, din 08 aprilie 2018, după Sfânta Liturghie Arhierească din Catedrala Coborârea Spiritului Sfânt, elevii de la cateheză pregătiți de Sora Valentina Hădărău au prezentat o scenetă care reprezenta Învierea lui Isus. Sceneta a fost foarte frumoasă, bine pregătită și copiii au jucat foarte bine rolurile. L-au prezentat pe Isus cel Înviat care s-a arătat apostolilor, apoi reacția de necredință a lui Toma, Maria Magdalena care L-a văzut pe Isus cel Înviat, îngerii de la mormântul lui Isus Înviat. De asemenea au reprezentat pe Luca și Cleopa mergând spre Emaus  și care l-au întâlnit pe Isus în drumul lor.
    La scenetă a participat și Preasfințitul Alexandru Mesian, eparh al eparhiei greco-catolice de Lugoj, alături de preoții slujitori la Catedrală, precum și credincioșii perezenți în ziua de Paști la Sfânta Liturghie. Învierea Domnului nostru Isus Cristos să învie și sufletele noastre la o credință, speranță și iubire tot mai mare.

Bucuria celor nevoiași

05-04-2018

     Cu ocazia  Sfintelor Paști, Surorile Baziliene de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Lugoj au pregătit pachete pentru familiile nevoiașe din oraș și din Buziaș. De asemenea au vizitat mai multe familii nevoiașe din satul Drăgoiești (la 20 Km de Lugoj), oferindu-le pachete cu alimente, dulciuri pentru cei mici și rechizite școlare. A fost o mare bucurie pentru familiile vizitate de surori și de darurile primite.
    Bunul Dumnezeu să răsplătească înșeptit tuturor binefăcătorilor care într-un fel sau altul au contribuit la bucuria celor mai nevoiași, sub chipul cărora se ascunde însuși Isus Cristos. 

Scena Patimilor lui Isus la Mănăstirea Sf. Anton din Gherla

05-04-2018

     Marți, 03 aprilie 2018, din Săptămâna Patimilor Domnului nostru Isus Cristos, la Mănăstirea Sfântul Anton de la Gherla, copiii de la cateheză pregătiți de sr. Valeria Bolfă, OSMB au parcurs în jurul bisericii „Drumul Crucii lui Isus”, punctând cele paisprezece stațiuni ale pătimirii Domnului. Copiii au fost foarte emoționați în imitarea acestei scene a patimilor Domnului.
     Au participat preoții din Gherla și din împrejurimile Gherlii, surori baziliene de la Mănăstirea Buna Vestire din Gherla, precum și credincioși care au dorit să participe la acest sfânt moment de rugăciune.

„Întrucât aţi făcut unuia dintre aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut” (Matei 25,40)

02-04-2018

      În săptămâna Floriilor, surorile baziliene însoțite de pr. Ioan Pop capelanul Mănăstirii „Sf. Macrina” din Cluj-Napoca, au vizitat mai multe familii nevoiașe din diferite sate din Maramureș (Suciu de Sus, Suciu de Jos, Molișet, Larga, Strâmba) și din județul Cluj (Sava, Mureșenii de Câmpie, Bogaciu, Mintiu, Băița și Cămărașu) oferindu-le pachete cu alimente și îmbrăcăminte. S-au rugat cu unele familii și cu copiii, iar pr. Ioan le-a oferit binecuvântarea.
      Sunt mulți cei care suferă din diferite cauze, sunt mulți frați de-ai noștri în mari nevoi sufletești și trupești, sunt multe persoane bolnave și singure care așteaptă ca cineva să le deschidă ușa și să le spună un cuvânt de încurajare și de speranță, dar din păcate nu se prea întâmplă și continuă să trăiască în suferință. Surorile au întâlnit și mulți copii, care chiar dacă trăiesc în sărăcie din ochii lor radiază bucuria, lumina și speranța. Aceștia sunt iubiți de Domnul, copiii, după exemplul cărora suntem invitați să trăim.
     Mulțumim tuturor binefăcătorilor, credincioșilor noștri, Asociației „Padre Pio” și altora, datorită cărora s-a putut realiza și în acest an, înainte de Sfintele Paști, acest gest de ajutorare a fraților noștri aflați în nevoi. Bunul Dumnezeu să răsplătească însutit fiecăruia.

Calea Crucii pe Dealul Crucii de la Baia Mare

02-04-2018

      În perioada Postului Mare, mai ales în ultimele săptămăni, diferite grupuri de sute de credincioși greco-catolici și romano-catolici din unele parohii din Baia Mare și din alte parohii, însoțiți de preoții lor, au urcat la Mănăstirea „Sfânta Maria” de pe Dealul Crucii pentru a se ruga Calea Sfintei Crucii. Printre credincioși a fost prezent și Preasfințitul Vasile Bizău, episcop al Eparhiei greco-catolice de Maramureș.
    Cu credință, cu sacrificiu și cu iubire, credincioșii s-au rugat în fața celor paisprezece stațiuni în cinstea drumului străbătut de Domnul nostru Isus Cristos, purtându-și crucea păcatelor noastre pentru mântuirea întregului neam omenesc. Bunul Dumnezeu să le primească rugăciunea, osteneala și să le împlinească dorințele lor bune.
    Surorile Baziliene au primit credincioșii cu multă ospitalitate și s-au rugat împreună cu ei iar la finalul rugăciunii i-au servit cu ceai cald și cu produse aduse de credincioși. A fost cu adevărat o agapă fraternă.

Hramul Mănăstirii Buna Vestire din Gherla

26-03-2018

      În seara de sâmbătă, 24 martie 2018, Surorile Baziliene au sărbătorit hramul Mănăstirii „Buna Vestire”, din Gherla. Programul de rugăciune a avut loc în capela mănăstirii şi a început cu Vecernia sărbătorii, continuând apoi cu Sfânta Liturghie arhierească, celebrată de PS Florentin Crihălmeanu și un sobor de preoți, printre care amintim pe pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla, pr. Edmund Dujardi capelan al mănăstirii Buna Vestire din Gherla, pr. Ioan Pop capelan al mănăstirii Sf. Macrina de la Cluj, pr. Laurean Daboc protoegumen OSBM, pr. Florin Isac ceremonier, pr. Gabriel Marincaş paroh în Gherla și alţi preoți din Protopopiatul Gherla. A participat maica Marcela Runcan, superioara provincială și surori baziliene din toate comunităţile Provinciei „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria”. De asemenea, au participat mulți credincioşi laici.
       Preasfințitul Florentin a început cuvântul de învățătură astfel: „Ne aflăm aici, la Mănăstirea Buneivestiri a Maicii Domnului, la o celebrarea de bucurie care este o «bună vestire» pentru Biserica noastră, la Gherla, o oază de rugăciune, de lumină, de caritate, pe care contăm în Eparhia noastră. Dumnezeu a ales-o pe Maria, a pregătit-o, i-a pregătit și acel locaș în care El Însuși urma să vină. De aceea, imnografia este foarte frumoasă în aceste zile. De exemplu, un stih de la Vecernie împreunează toate valențele simbolice pe care Maria le are…”. Au fost rostite apoi câteva cuvinte despre Marșul Vieții, manifestarea ProLife care se organizează în mai multe localități din Eparhia de Cluj-Gherla în comuniune cu sute de oraşe din toată ţara, pentru a transmite lumii un mesaj, acela că, viața este sfântă.
         La încheiere PS Florentin a mulţumit maicii Marcela pentru invitaţia de a participa la această bucurie a Bisericii. Preasfinţia Sa a dorit să lase Surorilor „un semn a trecerii noastre pe aici și al bucuriei sărbătorii”, o icoană a Preasfintei Fecioare Maria «mai cuprinzătoare decât cerurile». De asemenea, sora Brigita bontaș, superioara mănăstirii din Gherla a oferit Preasfinţiei Sale un dar, după care sărbătoarea a continuat cu o agapă fraternă. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate harurile revărsate asupra noastră, pentru ocrotirea Preacuratei Fecioare Maria, rugându-o să ne aibă în paza Sa maternă și pe mai departe. 

Veghe de rugăciune de Ziua Vieții Consacrate, la Mănăstirea „Sf. Macrina” din Cluj-Napoca

05-02-2018

    În sărbătoarea Prezentării lui Isus la Templu, la 40 de zile de la Nașterea Sa, Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea a dorit ca persoanelor consacrate să li se atribuie o sărbătoare și nu putea alege una mai bună decât ziua de 2 februarie. Persoanele consacrate s-au oferit lui Dumnezeu prin trăirea sfaturilor evanghelice și prin imitarea modului de viață a lui Isus Cristos.
   Sâmbătă, 3 februarie, călugării şi călugăriţele din diferitele ordine, congregaţii şi institute de viaţă consacrată de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, cu superiorii şi superioarele lor, s-au reunit la Mănăstirea „Sf. Macrina” a Surorilor Sf. Vasile cel Mare, din Cluj-Napoca. Programul de rugăciune a fost pregătit de Surorile Baziliene. Au participat şi laici, între care membri ai ordinelor terţiare şi asociaţiilor eparhiale, grupul de adoraţie „Triumful Inimii Neprihănite”, tineri din ASTRU, studenţi teologi, preoţi, împreună cu PS Florentin, pr. Călin Bot vicar general şi pr. consilier Ioan Pop, capelan al mănăstirii. Fiind în drum spre Sinodul Episcopilor care va avea în centrul atenției tinerii și biserica, au fost invitați mai mulți tineri.
     Cinci tineri au dat mărturie despre relația lor cu persoanele consacrate și despre așteptările lor. Emanuela, studentă, din Sângeorz-Băi, este în contact cu Congregaţia Surorilor Maicii Domnului, Carina, care încă de la vârsta de 3 ani (de la Grădinița „Sf. Ana”), este în contact cu Surorile Baziliene, precum și cu Frații Bazilieni; Krista din Grupul de rugăciune „Triumful Inimii Neprihănite”; Robert, student, originar din Moldova, care frecventează Centrul Manresa al călugărilor Iezuiţi; de la ASTRU tânăra Paulina din Polonia, care a rămas în relaţie de prietenie cu tinerii clujeni de când i-a primit la ea acasă, cu ocazia ÎMT Polonia, 2016. Mărturiile lor au fost emoționante, de suflet, s-au simțit bine în preajma persoanelor consacrate, ne văd ca persoane dăruite pentru Dumnezeu și pentru aproapele – au nevoie de noi, pentru că tinerii de azi trec prin momente dificile și sunt puțini cei care pot să le lumineze calea și să-i ajute în frământările lor.
    În cuvântul de învățătură, PS Florentin l-a dat de exemplu pe Sf. Ioan Paul al II-lea care a fost un tânăr ca și ceilalți, a lucrat într-o carieră de piatră, dar a știut să folosească darurile primite de la Dumnezeu și s-a lăsat călăuzit de Cuvântul Său și iată, azi este sfânt. A fost o seară minunată de rugăciune și de comuniune pentru care aducem mulțumire Domnului pentru cel mai mare dar al vieții și apoi pentru darul chemării și al consacrării noastre. Celebrarea s-a încheiat cu agapa fraternă.
   Duminică, 4 februarie, sărbătoarea a continuat la catedrala Schimbarea la Față, unde persoanele consacrate au participat la Sf. Liturghie Arhierească. La finalul Sf. Liturghii, sr. Andreea Axenie, OSBM și fr. Dominic Huja, OSBM au dat mărturie despre bucuria de a trăi viața consacrată. S-a încheiat cu binecuvântarea oferită de PS Florentin fiecărei persoane consacrate și celor prezenți. Rugăm pe Bunul Dumnezeu prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, să ne binecuvânteze cu cele mai alese haruri pentru a putea trăi vocația noastră după Inima lui Isus, lăudându-L și slujindu-L pe El și pe cei pe care Domnul îi pune în calea noastră. Foto: Viorica Sabo

Ziua Vieții Consacrate la Baia Mare

03-02-2018

     În cel de-al 22-lea an dedicate Zilei Mondiale a Vieții Consacrate, în ziua de 2 februarie, când biserica sărbătorește Prezentarea lui Isus la Templu, călugării și călugărițele de pe întreg teritoriul eparhiei greco-catolice de Maramureș, dar și din dieceza romano-catolică de Satu Mare, s-au reunit în acest an la Baia Mare, în biserica Sfânta Maria. Împreună au participat la Sfânta Liturghie arhierească, celebrată de către PS Vasile Bizău, împreună cu un sobor de preoți. Surorile Baziliene ajutate de celelalte persoane consacrate, au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie.
     Preasfințitul Vasile a spus că "Viața consacrată este în lumea aceasta semnul concret al veacului care va veni, dar care este în același timp și prezent, nu este un veac total străin, ci este nou și împlinitor, prezent în sămânță, la fel cum Împărăția lui Dumnezeu este prezentă în inimile celor care deja au primit-o din Evanghelie. Ea trebuie doar să crească, să înflorească și să dea rod".
     La sfârșitul Sfintei Liturghii, sr. Ioana Bota, superioara Mănăstirii Baziliene „Sfânta Maria” din Baia Mare, a vorbit despre viața consacrată și bucuria de a-L urma pe Cristos. În cele ce urmează redăm ceva din cuvântul rostit: ”Persoanele consacrate sunt semn al lui Dumnezeu în diferite locuri, sunt aluatul care face să crească o societate dreaptă și fraternă, sunt profeție de împărtășire cu cei mici și cei săraci. Viața consacrată este un dar al lui Dumnezeu, un dar al lui Dumnezeu oferit Bisericii, un dar al lui Dumnezeu oferit poporului Său!” Pe Dumneavoastră părinți, vă îndemn să nu vă fie frică dacă copiii se vor îndrăgosti de Isus Cristos. A avea un fiu sau o fiică în serviciul lui Dumnezeu este nu numai o onoare ci este și cea mai mare binecuvântare. Istoria ne dovedește că, multe mame, conștiente de aceasta și-au consacrat fii lui Dumnezeu, încă de pe când se găseau în sânul lor. Iată ce spune un mare mistic: De fiecare dată când Isus spune cuiva ,,urmează-mă,, zice: <<…. te voi conduce pe Tabor și vei vedea gloria Mea. Te voi duce apoi pe Calvar unde vei împărtăși crucea Mea ca o lecție de iubire. Te voi conduce și în Cenacol pentru a-ți dărui din puterea și din bucuria Spiritului Meu Sfânt. Și în sfârșit te voi conduce la Dumnezeu Tatăl! Și pentru singurul fapt că tu ai ales să Mă urmezi, voi putea spune Tatălui:  Iată ce ți-am adus, iată ce am făcut pentru Tine! Iată roadele morții Mele pe cruce. Un alt fiu al Tău, un alt fiu al iubirii la fel cum am fost Eu, iată discipolul Meu iubit și preferat >>.
     Dacă, noi, azi suntem aici în Biserică mulțumim în primul rând lui Dumnezeu Tatăl Atotputernicul pentru mila şi dragostea Sa nemărginită. Ne-a ajutat să depășim dificultățile din anii grei ai  comunismului și ne-a demonstrat că indiferent de evenimente, continuă a chema discipoli care să-L urmeze şi la fel continuă a construi Împărăţia iubirii Sale în orice loc şi în orice epocă a istoriei.  În încheiere ne rugăm împreună cu Preacurata Fecioară Maria, Mama Bisericii și Mama noastră pentru toate  persoanele consacrate din lumea întreagă pentru ca ea să ne mijlocească tuturor de la Fiul Său, darul plinătății luminii dumnezeiești: pentru a trăi în ascultare de Cuvântul lui Dumnezeu, în umilința urmării lui Cristos și în ascultarea șoaptelor Spiritului Sfânt.

Ziua Vieții Consacrate la Lugoj

03-02-2018

      Surorile Baziliene din Lugoj împreună cu Surorile de Caritate „Sfânta Ioana Antida” au sărbătorit  Ziua Veții Consacrate în 2 februarie, la catedrala „Coborârea Spiritului Sfânt”. Surorile, purtând în mâini lumânări aprinse ca simbol al luminii lui Cristos, au înaintat spre altar în procesiune, fiind  conduse de pr. Ionică  Pop parohul catedralei. Fiecare soră a primit o floare albă din partea credincioșilor, în semn de gratitudine și recunoștință pentru ceea ce sunt surorile în biserică și în societate.
      Au patricipat la Sfânta Liturghie celebrată de pr. Ionică la care au dat și răspunsurile. Părintele a invocat o ectenie specială  și mai multe rugăciuni pentru persoanele consacrate și pentru vocații la viața de preoție și de călugărie, iar în cuvântul de învățătură, a scos în evidență într-un mod foarte frumos valoare vieții consacrate și rolul persoanelor conscrate în biserică și în ziua de azi .
      La finalul Sfintei Liturghii, părintele  Ionică împreună cu credincioșii din catedrală  au cântat surorilor  La mulți ani!  și le-au felicitat pentru vocația lor de dăruire lui Dumnezeu și slujirii aproapelui. Mulțimim Bunului Dumnezeu pentru darul Vieții Consacrate pe care ni l-a dăruit nouă și la multe alte persoane din biserică, și-L rugăm să ne asiste mereu cu harul Său pentru a putea urma pe Cristos în ascultare, sărăcie și castitate, iubindu-L cu o iubire neîmpărțită, în slujire față de toți aceea pe care Domnul îi pune în drumul vieții noastre.

Sceneta de Crăciun în parohia Sf. Anton, Dej

24-12-2017

        În ajunul Crăciunului, după Sf. Liturghie, în parohia „Sf. Anton” de la Dej, copiii si tinerii de la cateheză, îndrumați de sr. Daniela Tămaș, OSBM, au prezentat sceneta Nașterii lui Isus. Au fost prezenți părinții copiilor și mulți credincioși, care s-au bucurat să primească vestea minunată și tainică, prin gura celor mici, care au fost plini de bucurie, precum îngerii și păstorașii din Betleem.
         La finalul programului a sosit și Bătrânul Moș Crăciun, mult așteptat de cei mici, dar și de cei mai mari, care a venit cu daruri pentru a răsplăti pe cei cuminți și pe cei care merg la biserică. Sărbători fericite și binecuvântate tuturor!

Ultima zi din an la Mănăstirea Sf. Macrina

02-01-2018

       Aducem laudă și mulțumire bunului Dumnezeu pentru toate binecuvântările care le-a revărsat asupra noastră și în acest an. Din darul Domnului, ne-am bucurat să-l avem în mijlocul nostru pe PS Florentin Crihălmeanu, eparhul locului, în ultima zi din an la Sf. Liturghie, precum și la programul din noaptea de Anul Nou.
        După cum obișnuim, trecerea în nou an, o facem în rugăciune. Am început cu Ora de adorație și am continuat cu Sf. Liturghie celebrată de PS Florentin împreună cu pr. prot. Marius Mureșan de la Borșa și pr. capelan și consilier eparhial Ioan Pop. Când ceasul a bătut ora 24.00, împreună cu noi și clopotele au cântat „Sfânt, Sfânt, Sfânt e Domnul Savaot, plin este cerul și pământul de mărirea Lui”!
       La Sf. Liturghie, în sărbătoarea Sf. Vasile, surorile baziliene, am făcut reînnoirea voturilor călugărești. Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a mai dăruit un an, în care îL rugăm, să ne ajute să-L mărturisim că El este Domnul, Viu, iubitor de oameni și milostiv! 
Vă urăm tuturor, să aveți Un An Nou Binecuvântat cu multe roade!

Sărbătoarea Nașterii lui Isus în parohia din Feldru

27-12-2017

        Sărbătoarea Naşterii Domnului a fost marcată şi în Parohia ,,Sfânta Treime" din Feldru (BN), în 26 decembrie 2017, de grupul de copii şi tineri ,,Papa Ioan Paul al II-lea", care au redat evenimentul prin măiestria lor, sub îndrumarea Sr. Maria Ignat, OSBM.
        Copiii parcurg dialogul stelelor care se pun la dispoziţia lui Dumnezeu pentru a lumina cerul în noaptea sfântă, îngerul Gabriel binevesteşte Fecioarei taina întrupării iar Iosif şi Maria se pun în mişcare spre ,,casa pâinii". Păstorii se bucură, magii urmează steaua, Irod se tulbură, iar Pruncul se descoperă omenirii întregi, înfăşat în scutece, într-o iesle sărăcăcioasă. 
       Cei mari au retrăit misterul prin strădania tinerelor vlăstare care s-au străduit să transpună  atmosfera trecutului - prin naturaleţea şi gingăşia lor. Colindele au răsunat în parohia îmbrăcată în sărbătoare iar Bătrânul Moș Crăciun cu paşi grei și-a făcut apariţia pentru a răsplăti pe cei care au ostenit cu bucurie, pentru sărbătoarea lui Isus. Tuturor  vă dorim un An cu Isus în braţe!   Sr. Maria Ignat, OSBM.

Scena Nașterii lui Isus în parohia Bunavestire Baia Mare

18-12-2017

         În data de 17 decembrie 2017, un grup de copii de la cateheză, pregătiți sr. Bernadeta Chindriș, OSBM,  au prezentat sceneta Nașterii lui Isus în peștera din Betleem, în Biserica „Bunavestire” din Baia Mare. La finalul scenetei, copiii și părinții au fost invitați de părintele paroh și vicar general Albu Cristinel, la sediul parohiei la o agapă. Moș Crăciun urma să vină în ajunul Crăciunului pentru toți copiii din parohie.

Scenetă de Crăciun în catedrala greco-catolică din Lugoj

26-12-2017

         După cum este obiceiul, în seara din ajunul Nașterii Domnului nostru Isus Cristos,  în catedrala greco-catolică din Lugoj, după concertul de colinde susținut de corul catedralei, a avut loc sceneta de Crăciun, prezentată de copiii și tinerii catedralei, conduși de sr. Valentina Hădărău, OSBM. Micii actori și-au interpretat foarte frumos rolurile.
         Alături de preoții catedralei, a fost prezent și PSS Episcop Alexandru Mesian care a mulțumit surorilor pentru efortul depus în realizarea acestei scenete, precum și actorilor care au jucat această minunată scenă a bucuriei, pentru mântuirea neamului omenesc. S-au bucurat părinții copiilor, precum și credincioșii care au participat în număr mare la programul din ajunul Crăciunului. Desigur, la finalul scenetei, a sosit și Moș Crăciun pentru a aduce daruri celor mici și cuminți. Nașterea Domnului nostru Isus Cristos, să ne fie de folos! Sărbători fericite și binecuvântate!

Colindă la casele de bătrâni din Lugoj

28-12-2017

          A treia zi de Crăciun Surorile Baziliene de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Lugoj, au vizitat cele două case de bătrâni din localitate. Este o tradiție de ani de zile, ca de sărbătoarea Crăciunului și a Paștilor, surorile să viziteze persoanele în vârstă de la cele două case. Surorile au fost însoțite de familia Ciorogaru. Au colindat împreună, ducând vestea Nașterii Mântuitorului nostru Isus Cristos și au împărțit iconițe și daruri tuturor. I-au încurajat în suferințele lor le-au urat sănătate și Un an nou binecuvântat!

Scenetă de Crăciun în parohia „Sf. Iosif” Gherla

25-12-2017

        Duminică, 24 decembrie 2017, după Sfânta Liturghie celebrată în biserica greco-catolică „Sf. Iosif” din Gherla, copiii de la cateheză pregătiți de Sr. Valeria Bolfă, OSBM, au prezentat sceneta ”Nașterea lui Isus la Betleem”. Au participat 30 de copii. Micii actori s-au străduit să-și interpreteze rolurile cât mai bine, impresionând pe cei prezenți. A participat pr. prot. Alexandru Hruban, pr. Edmund Dujardi, surori baziliene, părinții și rudele copiilor și mulți credincioși.
        Copiii au colindat și i-au cântat lui Moș Crăciun. La finalul programului a sosit și Moș Crăciun cu darurile mult așteptate. Moșul le-a spus copiilor că cel mai frumos dar este
Isus, care s-a născut Om, este ziua Lui de naștere și trebuie să-L sărbătorim, să-L iubim și să-L primim în inima noastră.  Sora Valeria Bolfă, OSBM.

Moș Crăciun cu daruri pentru copiii romi

23-12-2017

       Vineri, 22 decembrie 2017, la Mănăstirea ”Buna Vestire” din Gherla, surorile baziliene au primit un grup de copii romi însoțiți de unii dintre părinții lor, veniți din localitatea Silivaș (CJ). Au prezentat un program frumos cu colinde și poezii, de Nașterea Domnului nostru Isus Cristos.  Copiii au fost pregătiți de Sr. Maria Ignat, OSBM, care se ocupă de educația și formarea lor.
         La finalul programului a sosit și Moș Crăciun cu daruri pentru cei mici, dar și pentru cei mari. Mare le-a fost bucuria să primească un dar, să vestească Nașterea Domnului prin colinde și mai ales să fie primiți, să se simtă iubiți și respectați de surori. Dumnezeu a lăsat cerul și a venit pe pământ, pentru ca toți oamenii să simtă iubirea Sa nemărginită pentru ei.

Bucurie și ajutor celor nevoiași - Lugoj

18-12-2017

         Cu ocazia Zilei Mondiale a Săracului declarată de către Sfântul Părinte Papa Francisc, în data de 18 noiembrie 2017, Surorile Baziliene de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Lugoj, au oferit o masă bogată pentru aproximativ 25 de săraci. Surorile au pregătit mesele în incinta mănăstirii, unde au putut servi cu multă dăruire pe frații noștri aflați în nevoi. Aceștia au exprimat cu mulțumire și bucurie: ”de mult nu am mai mâncat o ciorbă caldă și așa mâncare – să vă fie pomană surorilor”!
       
  Înainte de sărbătoarea Crăciunului, Surorile au vizitat mai multe familii nevoiașe din satul Drăgoiești (la 20 Km de Lugoj). S-a putut observa o rază de lumină și de bucurie pe fețele copiilor și a celor mai mari. Bunul Dumnezeu să răsplătească cu haruri imbelșugate pe binefăcătorii beneficiarilor.

Daruri, colind și binecuvântare celor nevoiași!

18-12-2017

        Aducem laudă și mulțumire Bunului Dumnezeu că și în acest an, joi 15 decembrie, surorile baziliene de la Mănăstirea Sf. Macrina din Cluj-Napoca, împreună cu pr. capelan Ioan Pop, dl. dr. Tudor și studentul Ghiță, au mers în întâmpinarea persoanelor nevoiașe din localitatea Borșa (CJ). Însoțiți de domnișoara Camelia Cherecheș, asistent social la Borșa, au vizitat 40 de familii nevoiașe. În fiecare casă, au ascultat parte din istoria lor dureroasă, s-au rugat împreună, iar înainte de plecare toți au fost binecuvântați de pr. Ioan Pop, lucru care i-a mulțumit și le-a mângâiat inima.
          În data de 16 decembrie, din nou, surorile însoțite de fratele Dominic, călugăr bazilien și domnișoara Irina, colaboratoare a Asociației Padre Pio din Cluj-Napoca, au vizitat alte 50 de familii din localitățile: Gădălin, Bărăi, Coasta, Luna de Jos și Dăbâca. Pe fețele tuturor s-a putut observa o rază de bucurie la primirea darurilor și a colindătorilor (toți au fost colindați). Copiii au primit jucării și dulciuri, iar cei mari, haine și alimente.
        Mulțumim tuturor binefăcătorilor noștri, cu ajutorul cărora prin pachetele realizate pentru beneficiari, s-a putut transmite și o rază de lumină, de bucurie și de mângâiere celor nevoiași, înainte de marea sărbătoare a Nașterii Mântuitorului nostru Isus Cristos, născut în peștera sărăcăcioasă și rece din Betleem.
            Vă dorim tuturor sărbători luminate și binecuvântate!  Surorile baziliene.

Formare permanentă intercongregațională

03-12-2017

         Surorile Baziliene, au organizat o zi de formare intercongregațională, care s-a desfășurat în data de 02 decembrie 2017, la Mănăstirea „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca. Invitat special pentru această zi de formare a fost pr. Marius Taloș, SJ, superiorul regional al iezuiților din România.
          Tema propusă de către pr. Marius pentru această întâlnire a fost una interesantă: Ascultare generativă. Oare ce înseamnă acest tip de ascultare? Redăm raspunsul oferit de pr. Marius: Ascultarea Generativă favorizează conexiunea între cel care vorbește și cel care ascultă, fapt care generează noi posibilități de acțiune pe care niciuna dintre cele două părți implicate în conversație nu le-a prevăzut înainte de a începe dialogul. În prima parte a zilei s-a vorbit de Ascultarea Generativă a Mariei iar în partea a doua a zilei: Cum să-L ascult pe Dumnezeu și pe aproapele. Au fost momente de reflecție personală și întâlniri în plen unde s-au purtat discuții foarte dinamice. 
          Au participat Surori Baziliene din toate comunitățile provinciei (Cluj, Gherla, Baia Mare, și Lugoj), Surori din Congregația Maicii Domnului de la Cluj, Blaj și Sighet, părinți și frați bazilieni de la Cluj, Molișet și Mintiu Gherlii. Am avut în mijlocul nostru și o prezență de la Surorile Franciscane de Assisi, Surorile Franciscane Sărace de Sf. Familie din Mallersdorf (aflate la Cluj pentru alte cursuri de formare) și de la Surorile Sociale din Cluj.

          A fost o zi de binecuvântare și de bucurie, în care am experimentat iubirea lui Dumnezeu, fraternitatea, comuniunea și iubirea aproapelui. Programul s-a încheiat cu rugăciunea Acatistul Maicii Domnului, celebrat de către pr. Marius Taloș, SJ și de pr. Ioan Pop, capelanul Mănăstirii „Sfânta Macrina”. Aducem mulțumim Bunului Dumnezeu pentru această minunată zi, căruia I se cuvine lauda și gratitudinea noastră.

Exerciții spirituale la Mănăstirea „Sf. Maria” din Baia Mare

01-10-2017

      În perioada 28-30 septembrie 2017, la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Baia Mare, au avut loc exerciții spirituale pentru preotese și persoane din Reuniunea Mariană, din Eparhia de Maramureș. Exercițiile au fost conduse de sr. Laurenția Bolfă, OSBM, de la Mănăstirea „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca.
        La Mănăstirea Surorilor Baziliene din Dealul Crucii, grupul a fost întâmpinat de sr. Ioana Bota, superioara mănăstirii și de alte surori din comunitate care au oferit Bun Venit și o călduroasă ospitalitate. Au fost zile de har și de binecuvântare în acest loc minunat, oază de liniște și de pace, tocmai un loc prielnic pentru întâlnirea cu Dumnezeu.

Deschiderea Anului Catehetic 2017-2018 la Lugoj

18-09-2017

       Sâmbătă, 16 septembrie 2017, a avut loc deschiderea „Noului An Catehetic”, în Catedrala greco-catolică din Lugoj. Sfânta Liturghie a fost celebrată de către  pr. Pop Ioan, parohul Catedralei, și de pr. Robert Trubiansky, paroh în parohia Păru, care celebrează Sfânta Liturghie în fiecare dumincă seara în Catedrala din Lugoj, pentru copii și tineri.
       Înainte de începerea Sfintei Liturghii, tinerii și copiii conduși de sr. Valentina Hădărău, au pornit în procesiune de la ușa catedralei spre altar, aducând fiecare în mâini manualele de religie din care vor învăța și se vor forma în noul an catehetic, precum și alte manuale școlare. Copiii și tinerii au participat cu mare bucurie și entuziasm la această ceremonie și au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-au și împărtășit. La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a făcut un „Te Deum” pentru început de an școlar, după care pr. Robert a predicat copiilor.
       După Sfânta Liturghie, copiii  împreună cu părinții, au fost invitați de către Surorile Bazilienela la „Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului” unde au fost așteptați cu o agapă frățească. Copiii s-au jucat și s-au recreat în curtea mănăstirii. Mulțumim lui Dumnezeu pentru harurile revărsate asupra noastră și în această zi, și-L rugăm să binecuvânteze pe copiii împreună cu părinții lor cu multe și bogate haruri.
NB.  Orele de religie pentru elevii din clasele I-XII sunt ținute de către sr. Valentina Hădărău, în fiecare sâmbătă, la Casa Memorială „Ep. Ioan Ploscaru”, Str. I.P. Bănăţeanu, nr. 10.  Sunteți așteptați cu drag!

Hramul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” din Lugoj

09-09-2017

      Joi seara, 7 septembrie 2017, am sărbătorit cu mare bucurie hramul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului”, a surorilor baziliene din Lugoj. Am fost onorate să-L avem în mijlocul nostru pe PS Alexandru Mesian – Ierarhul locului, care a venit însoțit de către mons. Angelo Pop, vicar general. Preasfințitul a fost întâmpinat de superioara mănăstirii, sr. Rafaela Ferenț și de către superioara provincială a surorilor baziliene din România, m. Marcela Runcan.
        Programul a început în Catedrala „Coborârea Spiritului Sfânt” cu Sf. Rozar, după care a urmat procesiunea cu Preasfântul Scrament către Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului”. În procesiune au participat copii de la orele de religie, însoțiți de părinții lor, un număr frumos de preoții și mulți credincioși, care au venit cu mare bucurie în pelerinaj la mănăstire pentru a aduce laudă Maicii Domnului. Procesiunea de la Catedrală fost condusă de sr. Teodora Chișcă.
       La mănăstire a început cu Vecernia Sărbătorii, după care a urmat Sfânta Liturghie, pontificată de PS Alexandru Mesian și un sobor de preoți. Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de către coriștii de la catedrală și de surorile baziliene. Predica a fost ținută de Mons. Angelo Pop, care a vorbit despre acel binecuvântat „Fiat” al Preacurata Fecioară Maria și de fidelitatea Ei până la picioarele crucii Fiului Mântuitor. A urmat Adorația Euharistică, care a fost condusă de surorile baziliene și Binecuvântarea Euharistică celebrată de Pr. Ioan Pop.
       Ne-am bucurat de perezența Maicii Marcela Runcan, superioara provincială, care a venit împreună cu alte surori de la Cluj și de la Gherla. De asemenea au participat și frații Sfintei Cruci de la Giroc (TM) și Surorile de Caritate din Lugoj. Această seară de rugăciune, s-a încheiat cu o agapă fraternă. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate harurile primite și rugăm pe Sf. Fecioară Maria să ne călăuzească mereu spre Fiul Ei Isus.

Zile de comuniune și de fraternitate

04-09-2017

      În perioada 31 august – 2 septembrie 2017, la Mănăstirea „Sf. Macrina” din Cluj-Napoca, a avut loc Întâlnirea Surorilor Baziliene din toate comunitățile Provinciei, „zilele comunității”! Tema primei zile a fost: Contemplativi în acțiune – modul nostru de a sluji! A fost o zi dedicată formării permanente, fiind invitat pr. Olivo Bosa, SJ, care a susținut tema: „Dumnezeu privește asupra fiecărei persoane pentru a privi asupra unui popor”, bazată pe diferite texte biblice. Tema din ziua a doua a fost: Care este drumul pe care mergem? La predica din cadrul Sf. Liturghii, pr. ierom. Laurian Daboc, OSBM, a vorbit despre drumul pe care trebuie să meargă persoanele consacrate.
      A fost o zi de bilanț la începutul anului bisericesc, în care au fost analizate apostolatele di toate comunitățile Provinciei „Inima Neprihănită a Sf. Fecioare Maria”. Tema din ziua a treia a fost: În misiune cu Domnul! Pr. Sorin Man a vorbit în predica dânsului despre necesitatea de a deschide inima și urechea la Cuvântul lui Dumnezeu. Au fost zile de bucurie și de binecuvântate, în care s-au făcut multe și bogate reflecții în grupuri mici și apoi în plen. Am putut să oferim Domnului mulțumirea noastră pentru darurile primite și pentru apostolatele în care ne desfășurăm misiunea în slujirea Lui și a aproapelui. Dorim să trăim consacrarea noastră în mod radical, urmându-L pe Cristos și slujindu-L în cei nevoiași, prin modul nostru de viață, contemplativă și apostolică.

Hramul Mănăstirii „Sf. Maria” din Baia Mare, 13-15 august

17-08-2017

       Sărbătoarea Înainte Prăznuirii Adormirii Maicii Domnului s-a început în ziua de duminică 13 august prin rugăciuni de laudă, de mulțumire și de preamărire în fața icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Bixad. Icoana a fost adusă de călugării bazilieni de la Mănăstirea din Prilog și la primele ore ale dimineții a fost așezată la loc de închinare în Biserica Sf. Maria, în fața iconostasului.
      Surorile, împreună cu frații călugări și credincioșii, ne-am închinat Icoanei Maicii Domnului prin rugăciunea utreniei continuată de celebrarea Sfintei Liturghii prezidată de ierom. Ioan Laurian Daboc, OSBM - Protoegumenul Provinciei Sf. Apostoli Petru și Pavel, asistat de ierom. Ermil Jurja, OSBM – Egumenul Mănăstirii din Prilog și pr. Emil Ember - Capelanul Surorilor de la mănăstirea Sf. Maria.
     Am mulțumit Preacuratei Fecioare Maria pentru prezența Sa în mijlocul nostru, prin această Icoană făcătoare de minuni. În adâncul inimii noastre am cerut binecuvântare și ajutor  asupra episopilor și preoților bisericii noastre, asupra noastră și asupra tuturor persoanelor consacrate, asupra binefăcătorilor, colaboratorilor, prietenilor, familiilor, săracilor, străinilor, autorităților, cunoscuților, întristaților și asupra tuturor celor încredințați rugăciunilor noastre, să mijlocească pentru fiecare haruri bogate de vindecare, sănătate și mântuire. Ingenunchiați am cerut  Preacuratei Fecioare Maria să ne învețe să fim mici, fără calcule, fără temeri și cu deplină încredere în Providența Divină.
    Terminată rugăciunea de închinare, Surorile sosite din comunitățile din Cluj și Gherla în compania Preacuvioasei Mame Marcela Runcan, OSBM – Superioara provincială a Surorilor Baziliene din Romania, a Surorilor Consiliere Laurenția Bolfa,OSBM, Varvara Cotu,OSBM, Adriana Doci,OSBM; a fraților călugări bazilieni; a tinerelor fete și femei credincioase, sosite pentru ajutor la pregătirea hramului Mănăstirii, am împărtășit în comun, la masa de prânz, bucuria celebrării Jubilelui de 25 de ani de viață consacrată a Surorilor, Veronica Chindriș,OSBM, și Bernadeta Chindriș,OSBM.
      După masa de prânz, până luni 14 august la orele amiezii, un lanț de adorație continuă a însoțit Icoana Preacuratei Fecioare Maria de la Bixad în Biserica Mănăstirii, prin  momente de rugăciuni personale, prin cântări și pricesne mariane, precum și prin momente ale Oficiului divin călugăresc, comunitar,  prescrise pentru timpul respectiv. La rugăciunile de închinare în fața Icoanei au participat alături de Surori, mulți credincioși, autorități și alte personalități ale Institutelor băimărene.
       La ora 17:30 a avut loc procesiunea cu Icoana Preacuratei Fecioare Maria de la Mănăstirea Sf. Maria continuată cu programul de rugăciune și priveghere pregătit.
   ·  Vecernia a fost celebrată de Pr. Prot. Emil Gârboan de la Parohia Sf. Cruce din Baia Mare.
   ·  Paraclisul Maicii Domnului a fost celebrat de Pr. Tomoș Marius, Parohia din Șurdești.
   ·  Rozariul a fost celebrat de Pr. Viorel Tibil și credincioasele din Reuniunea Mariană.
   ·  Prohodul Maicii Domnului, celebrat de Pr. Eduard Fârtan, parohia greco-catolică română Londra.
   · Sf. Maslu, clebrat de Pr. Eduard Fârtan împreună cu alți 6 Preoți, prin care am implorat vindecare și sănătate sufletească și trupească pentru numeroase persoane prezente sau aflate in imposibilitate de a participa la rugăciune. Au mai concelebrat alți 6 Preoți: Pr. Cânța Mircea - Parohia Mocira, Pr. Ionică Mătieș – Parohia Chiuzbaia, Pr. Iacob Talpoș - Parohia Sf. Maria Baia Mare, Pr. Florin Marusciac – Parohia Sf. Anton Baia Mare, Pr. Viorel Tibil – Baia Mare, Pr. Dobrican – Parohia Cicârlău,
   ·   După fiecare Rugăciune au fost predici pline de învățătură spirituală. Seara de rugăciune s-a încheiat cu ungerea tuturor celor prezenți cu untdelemnul sfințit la rugăciunile Maslului.
      Ziua de 15 august s-a deschis, cu Utrenia Sărbătorii. Apoi Surorile însoțite de un grup de credincioși și Preoții sosiți din parohii, au coborât la poarta Mănăstirii pentru a întâmpina pe Preasfinția Sa Episopul de Maramureș Vasile Bizău. Pe fondul dangătelor de clopot și a pricesnelor, Preasfinția Sa, a fost întâmpinat cu Sf. Evanghelie și Sf. Cruce de către Pr. Vicar general Cristian Albu și Pr. Vicar responsabil cu laicii Angel Zareczki. O tânără băimăreană  Corina Mecea, îmbrăcată în frumosul costum românesc de maramureș, i-a oferit bun venit cu pâine și sare, iar o altă tânără clujeană  Luciana Dubei i-a oferit în semn de bucurie un buchet de flori.  Preasfinția Sa a fost salutat de Superioara Provincială a Surorilor Baziliene Maica Marcela Runcan,OSBM și de Superiora Mănăstirii Sr. Claudia Mureșan,OSBM.
      După salutul și binecuvântările Preasfințitului Vasile, toți cei prezenți am urcat în procesiune la biserica Mănăstirii unde pe platou așteptau în rugăciune grupul de pelerini sosiți la primele ore ale dimineții pentru a se închina la Icoana Maicii Domnului așezată în foișor după procesiunea din seara zilei de 14 august, sau la Icoana Maicii Domnului permanentă din zidul de sus, la pădure, sau la Grota Maicii Domnului dinspre oraș, sau în Biserică îngenunchiați în fața Presfântului Sacrament. Preoți amplasați în mai multe locuri în jurul bisericii au asigurat credincioșii pentru direcție spirituală, mărturisiri, dezlegări și binecuvântări: Pr. Simion Mesaroș, Pr. Ioan Brehaiță, Pr. Fîrte Ioan, Pr. Florin Marusciac. 
      Dumnezeiasca Liturghie de la ora 10:30 a fost prezidată de Preasfinția Sa Vasile Bizău asistat de un sobor de preoți: Pr. Cristian Albu, Pr. Angel Zareczki, Pr. Florin Marusciac, Pr. Fîrte Ioan, Pr. Iacob Talpș din Parohiile băimărene, Pr. Grigore Cîmpean din Vima, Pr. Vasile Vraja din Vama, Pr. Eduard Fîrtan din parohia greco-catolică a românilor din Londra, Pr. Aron Coroian din parohia greco-catolică a românilor dintr-o provincie din  Italia. A mai concelebrat și diaconul Lucian Marusciac.
       Am avut bucuria de a fi în comuniune de rugăciune prin prezența altor persoane consacrate: Surorilor din Congregația Surorilor Macii Domnului din Sighetu Marmației, a Surorilor Lauretane, Somasche și Ursuline din Baia Mare, a Surorilor Preasfintei Inimi din Zalău, a Preoților  și fraților călugări Bazilieni și Franciscani. Mulți copii și tineri urcând și coborând pe scările de la Calea Crucii, ne-au încurajat prin elanul tineresc și nevinovăția lor.
      Am fost onorate de prezența la rugăciune a înaltelor oficialități băimărene: Domnia Sa Cătălin Cherecheș - Primarul municipiului Baia Mare, Distinsa Doamnă dr. Viorica Cherecheș - Deputat de Maramureș, Domnia Sa Alexandru Cosma - Subprefectul Județului Maramureș și alți oficiali de la Institutele băimărene.
      Un grup de tineri studenți de la diverse Școli de Bissnes și Economie precum și voluntari aparținând asociațiilor: Scoutes et Guides Belges, Scoutes Unitaires de France, prezenți temporar în Romania, ne-au oferit un substanțial ajutor prin munca fizică prestată la pregătirile pentru hramul mănăstirii și nu în cele din urmă prin delicata lor prezență rugătoare,  silențioasă  și disponibilitate exemplară. Totul s-a încheiat într-o atmosferă pe pace, prietenie, bucurie și binecuvântare în jurul bucatelor oferite cu mult drag de Surorile Baziliene: sarmale calde, pâine și cozonac proaspete pentru toți pelerinii prezenți.
      Mulțumind tuturor pentru ajutor și comuniune, prin rugăciunile noastre  punem la picioarele Preacuratei Fecioare Maria, cererile lor și implorăm de la Dumnezeu harul păcii și al milostivirii peste lumea întreagă.  Sr. Ioana Bota,OSBM

Hramul Mănăstirii Sfânta Macrina, Cluj-Napoca

18-07-2017

     Zile de har și de binecuvântare, la Mănăstirea Surorilor Baziliene, Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria”, care duminică 16 iulie 2017, au celebrat Hramul Mănăstirii „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca. În pregătirea sărbătorii, sâmbătă 15 iulie 2017, s-a desfăşurat o seară de rugăciune în biserica mănăstirii. Programul a cuprins slujba Vecernei cu un cuvânt de învăţătură despre modelul Sfintei Macrina rostit de Pr. Protoegumen Laurian Daboc, OSBM. A urmat Adoraţie Euharistică cu tinerii din grupul „Triumful Inimii Neprihănite a Mariei”, coordonat de pr. vicar Anton Crişan.
       Duminică, 16 iulie, - serbarea hramului fiind programată în duminica dinaintea pomenirii Sfintei Macrina (la 19 iulie) –, la mănăstire a fost celebrată Sfânta Liturghie Arhierească de către PS Florentin Crihălmeanu Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, alături de care au concelebrat 17 preoţi din eparhia noastră și unul din eparhia de Maramureș. La momentul sărbătoresc au luat parte Surori Baziliene din mai multe comunităţi ale Provinciei, cărora li s-au alăturat Surori din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului, Părinţi şi Fraţi din Ordinul Bazilian şi din Ordinul Societății lui Isus. De asemenea, au fost de faţă membrii Ordinului Terţiar Bazilitan şi membre ale Reuniunii Mariane. Câteva sute de credincioşi, între care mulţi tineri, s-au unit în rugăciune în curtea mănăstirii, în jurul foişorului care adăpostea masa Sf. Altar. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Surorilor OSBM.
     La predică, PS Florentin a meditat fragmentul evanghelic al zilei, cu vindecarea slăbănogului din Capernaum (Mt 9,1-8), subliniind tema centrală: slujirea și iertarea prin credință. În continuare, Preasfinția Sa, a mulţumit Surorilor OSBM, amintind apostolatul bogat pe care ele îl împlinesc: „Surorile sunt prezente în locuri-cheie ale Eparhiei noastre, atât prin ajutorul lor caritabil, cât şi prin învăţătura pe care o oferă copiilor, în institutele de învăţământ, mai ales Grădiniţa «Sf. Ana», dar şi în cadrul Liceului Greco-Catolic «Inochentie Micu» sau la Facultatea de Teologie Greco-Catolică. Îi mulţumim lui Dumnezeu şi pentru cateheza pe care Surorile o săvârşesc în diferite parohii, pentru exemplul pe care-l oferă prin trăirea lor”.
      Un moment semnificativ în cadrul celebrării liturgice, a fost cel în care 6 credincioase din Protopopiatul de Gherla au făcut angajamentul solemn de intrare în Ordinul al III-lea Bazilian. Mai înainte de ceremonialul de primire, PS Florentin a amintit câteva elemente din programul asociaților bazilieni: „aprofundarea și dezvoltarea vieţii spirituale, împărtăşesc  spiritualitatea şi misiunea Surorilor OSBM, participă la programele de rugăciune ale surorilor, slujesc pe ceilalţi, răspândesc mesajul Împărăţiei lui Dumnezeu prin lucrări spirituale şi materiale de dăruire, mărturisesc adevărul că Dumnezeu este cu noi, în viaţa noastră, în casa noastră, în parohie şi în lume”. Sunt angajamentele pe care noile membre le-au rostit în faţa Ierarhului, a Maicii superioare provinciale M. Marcela Runcan şi a comunităţii, primind şi insemnele apartenenţei la Ordin: insigne cu chipul Sf. Vasile cel Mare și al Sf. Macrina, eşarfe şi diplome de „Membru al Ordinului III Bazilian”. 
    Programul s-a încheiat prin agapa fraternă pregătită cu generozitate de Surorile Baziliene, la care au fost invitaţi toţi participanţii la sărbătoare. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru harurile revărsate asupra noastră și în această sfântă zi de sărbătoare. De asemenea mulțumim tuturor colaboratorilor și binefăcătorilor Surorilor Baziliene, precum și tuturor participanților. Foto: Viorica Sabo

Tabără de vară la Mănăstirea „Sfânta Maria”

10-07-2017

           Continuând tradiția, Surorile Baziliene de la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Baia Mare, în perioada 3-9 iulie 2017, au organizat a VII-a ediție a Taberei de vară pentru copii și tineri pe grupe de vârsta ( 7-9 ani; 10-13 ani; 14-20 ani), cu participarea a 100 de copii. Programul a fost bine organizat. S-au desfășurta activități pe teme religioase, de dezvoltare umană și jocuri.

         Coordonatoarea acestei tabere a fost Sr. Claudia Mureșan, superioara mănăstirii, împreună cu Sr. Varvara Cotu și Sr. Teodora Chișcă, și cu participarea voluntarilor din cadrul Asociației Cercetașii Munților: Zimbru Andrei, Agoșton Thomas, Stan Damian, Andron Diana și Filip Mihai, voluntari cercetași din Belgia.
           Sfânta Liturghie a fost celebrată de Pr. Angel Zareczki și de Pr. Florin Marușciac. Au fost zile de bucurie, de prietenie, de spiritualitate și de relaxare, de care participanții s-au bucurat nespus de mult. Mulțumim Bunului Dumnezeu că și în acest an am putut organiza tabăra de vară pentru copii și tineri. 

Prima Sfântă Împărtășanie în Catedrala din Lugoj

20-06-2017

              În Duminica a doua după Rusalii, la 18 iunie, în Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj, 7 copii au primit pentru prima dată Sfânta Împărtăşanie în cadrul Sfintei Liturghii. Pregătirea catehetică a copiilor s-a făcut pe tot parcursul anului şcolar, dar în ultima lună, la invitația sorei Valeria Bolfă, OSBM, copiii însoțiți de părinți au participat zilnic la pregătirea catehetică, intensă, pentru întâlnirea lor cu Isus Euharisticul.

                În dimineaţa zilei de sâmbătă, 17 iunie a.c. copiii au fost examinat de către pr. vicar general Angelo Pop, după care s-au spovedit. Duminică, 18 iunie, copiii îmbrăcați frumos pentru prima împărtăşanie, alături de alţi copii şi tineri, au pornit în procesiune de la Casa Memorială „Episcop Ioan Ploscaru”, spre catedrală fiind însoţiţi de Sr. Valeria OSBM, de preoţi și de părinții lor. După Sf. Liturghie, copiii au avut o agapă pregătită de părinții lor la Casa Memorială „Episcop Ioan Ploscaru”, după care au urmat momente de joacă și voie bună.  Foto: Raimondo-Mario Rupp.

Prima Împărtășanie în Parohia „Bunavestire” Baia-Mare

15-06-2017

       În Duminica Tuturor Sfinților, 11 iunie 2017, un numar de 8 copilași din Parohia „Bunavestire”- Baia Mare, au făcut Prima Sfântă Împărtășanie Solemnă. Copiii au fost pregătiți catehetic de către sr. Claudia Mureșan, OSBM și au așteptat cu emoție sfântă acest mare eveniment din viața lor. Îmbrăcați în hăinuțe albe și cu sufletele curate, l-au primit pentru prima dată pe Isus în inimile lor.
      Sfânta Liturghie a fost celebrată de către pr. vicar general Cristian Albu. Biserica a fost îmbrăcată în sărbătoare. Părinții și-au însoțit copiii la acest eveniment cu mare bucurie și mulțumire, precum și credincioșii din parohie. La Sfârșitul Sfintei Liturghii copiii au primit diplome și cadouri. Bunul Dumnezeu să binecuvânteze cu haruri îmbelșugate pe acești copii, pentru ca viața lor să fie trăită în credință puternică față de Cel pe care azi L-au primit ca Oaspete ales al sufletelor lor.

Prima Împărtășanie solemnă la Feldru

07-06-2017

        Odată cu sărbătoarea hramului parohiei ,,Sfânta Treime” din Feldru, care în acest an a avut loc în 5 iunie, un număr de 9 copilași  au făcut prima spovadă și împărtășanie solemnă. Îmbrăcați cu straie de sărbătoare, cu sufletele curate si plini de bucurie copiii au fost însoțiți la biserică de familiile lor. Copiii au fost pregătiți și îndrumați pentru marea întâlnire cu Isus de sr. Maria Ignat, OSBM, prin întâlniri lunare iar în ultima perioadă chiar mai dese. Înainte de momentul culminant, copiii și-au reînnoit făgăduințele de la botez în fața întregii adunări, răspunzând solemn întrebărilor adresate lor din partea pr. paroh Iuliu Bontaș.
        La sărbătoarea parohiei au participat și surori baziliene din comunitatea de la Cluj, sr. Natalia și sr. Brigita, precum și sr. Andreea de la Gherla. Sărbătoarea a fost încununată printr-o agapă fraternă, cu pizza și suc, oferite de familiile copiilor, pentru toți cei prezenți.
        Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate harurile revărsate asupra acestei comunități parohiale, asupra copiilor și tinerilor participanți la orele de cateheză,  precum și a fiecărui credincios în parte. Fie ca Isus Euharisticul să le fie mereu motiv de bucurie iar Sfânta Fecioară să-i însoțească în toate zilele vieții lor.       Sr. Maria Ignat, OSBM

Vizita Nunțiului Apostolic Arh. Miguel Maury Buendia

05-05-2017

         Joi, 04 mai 2017, am avut bucuria să primim vizita ambasadorului Vaticanului la București, Arhiepiscopul Miguel Maury Buendia, Nunțiului Apostolic în România și Republica Moldova. A fost însoțit de PS Florentin Crihălmeanu, episcopul eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, acum, gazda Conferinței Episcopilor Catolici din România. Nunțiul și episcopul locului au vizitat biserica mănăstirii, prima capelă din mănăstire, micul muzeu, după care au ieșit în grădină. Nunțiul a binecuvântat surorile prezente și misiunile lor, după care au vizitat Grădinița Confesională „Sf. Ana”. Surorile educatoare și copiii au întâmpinat oaspeții cu multă bucurie, cântece și voie bună. 

Lumina Invierii pentru 10 copii din Gherla

18-04-2017

      În cea de-a doua zi de Paşti, 17 aprilie 2017, la Gherla, în parohia “Sfintelor Femei Mirofore”, în cadrul Sfintei Liturghii Arhieresti, a avut loc și Prima Sfântă Împărtășanie solemnă a copiilor. Maica Marcela Runcan a făcut cateheză cu copiii de la Gherla iar opt dintre ei au fost pregătiți pentru Prima Sfântă Împărtășanie solemnă. Doi copii au fost pregatiti de profesoara de religie. Acești zece copii, imbracați in hăinuțe albe și cu sufletele curate, L-au primit pe Isus în inima lor cu mare emoție și bucurie.
       În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Florentin Crihălmeanu a invitat pe cei prezenți “să facem ca Paștele lui Cristos să devină și Paștile noastre”. S-a adresat în mod particular și copiilor, cerându-le să aibă grijă ca lumina lui Cristos să rămână mereu aprinsă în sufletele lor, să fie mereu lumină pentru cei din jurul lor. La masa Sf. Altar, împreună cu Ierarhul eparhiei de Cluj-Gherla, au concelebrat mai mulţi preoţi din Gherla și din Cluj.
     Protopopul Gherlei pr. Alexandru Hruban a mulțumit Maicii Marcela, OSBM, pentru munca depusă în catehizarea copiilor, și deoarece acum are misiunea de superioară provincială, în continuare se va ocupa de copii sr. Maria Ignat. Alături de copii și de credincioșii din Gherla, la această frumoasă sărbătoare, au participat și surorile baziliene din localitate și de la Cluj.

Drumul Crucii parcurs de Isus pentru mântuirea noastră

14-04-2017

     După cum este tradiţia, de mulţi ani, în Sfânta şi Marea Miercuri a Paştilor, la catedrala greco-catolică din Lugoj, copiii şi tinerii de la religie parcurg drumul staţiunilor „Calea Crucii”, având diverse roluri specifice unei scenete, dar în acelaşi timp păstrând ambientul de rugăciune. Înainte de a începe rugăciunea Calea Crucii, pr. paroh Ioan Pop a vorbit credincioşilor despre teologia crucii, despre patimile Domnului nostru Isus Cristos şi despre Milostivirea Divină.
       Sceneta cu titlul „Drumul Crucii parcurs de Isus  pentru mântuirea noastră”, în acest an, a fost inspirată după textul „Via Crucis” de Alessandro Pronzato. Rolul lui Isus a fost interpretat de elevul Lucian Danko. Copiii și tinerii au parcurs cele 14 staţiuni, amplasate în catedrală. S-a început cu arestarea lui Isus, judecata sinedriului, a lui Pilat și a lui Irod, condamnarea la moarte. Isus a fost biciuit și încoronat cu spini apoi şi-a purtat crucea grea împovărată de păcatele noastre printre chinurile și batjocurile celor prezenți.
      Pe drum s-a întâlnit cu Sfânta Sa Mamă, cu Veronica care i-a șters fața de sudoare, praf și sânge, cu Simeon care a fost obligat să-i ducă crucea, cu femeile miloase care L-au plâns și L-au mângâiat. În cele din urmă ajungând pe Golgota a fost dezbrăcat de haine și răstignit pe cruce. S-a încheiat cu stațiunea Învierii lui Isus din morți, pentru a întări credința creștină: moartea nu are ultimul cuvânt, ci dincolo de moarte este învierea și fericirea veșnică.
     Ca în fiecare an, a fost prezent și Preasfințitul Alexandru Mesian, episcop al eparhiei greco-catolice de Lugoj împreună cu preoții catedralei. De asemenea au participat mulţi credincioşi de diferite confesiuni. La finalul scenetei, Preasfințitul Alexandru a felicitat pe Sr. Valeria, OSBM şi pe elevi, pentru efortul depus la regizarea acestei drame, a suferințelor lui Isus Cristos pentru răscumpărarea neamului omenesc.    Sr. Valeria Bolfă, OSBM.  Foto: Raimondo-Mario Rupp. 

Caritate de Sfintele Paști

09-04-2017

      Mulțumim lui Dumnezeu că și în acest an, cu ocazia Sărbătorilor Sfintelor Paști, am reușit să ajutăm mai multe familii nevoiașe cu mulți copii și persoane în vârstă, singure și bolnave. Ne-am dus în întâmpinarea lor în câteva sate de la poalele Munților Țibleșului, respectiv: Magoaja, Suciu de Jos, Suciu de Sus, Larga, Molișet și Șendroaia, din județele Maramureș și Bistrița-Năsăud.
        Am încercat să ducem lumina Învierii lui Cristos, acolo unde viața cotideană se trăiește în mare simplitate, sărăcie și în lipsuri de tot felul, pentru mulți greu de imaginat. Împreună cu Asociația „Misionarii lui Padre Pio” și frații bazilieni, am reușit să împărțim 80 de pachete cu alimente și alte pachete cu haine și jucării pentru copii (mai jos redăm câteva poze).
       Mulțumim Domnului, în primul rând, că a mișcat inimile celor care au contribuit la acest proiect de caritate, colaboratorilor și binefăcătorilor care ne-au ajutat și în acest an să putem duce o rază de speranță și de mângâiere familiilor pe care le-am vizitat cu ocazia Sfintelor Paști. Bunul Dumnezeu să răsplătească tuturor însutit.     Surorile Baziliene

Hramul Mănăstirii „Buna Vestire” - Gherla

27-03-2017

       În 24 martie 2017, Surorile Baziliene din Gherla, au sărbătorit hramul Mănăstirii. Celebrarea a început cu Vecernia sărbătorii, continuând cu Sfânta Liturghie celebrată de eparhul locului, PSS Florentin Crihălmeanu, împreună cu mai mulți preoți: pr. Laurian Daboc, protoegumen OSBM, pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla, pr. Gabriel Marincaș, pr. Traian Mereu, pr. Edmund Dujardi, pr. Marius Fodor și pr. Leon, OSBM. Au participat mai multe surori baziliene, împreună cu M. Marcela Runcan, superioară Provincială.
        În cuvântul de învățătură Preasfințitul Florentin a subliniat rolul important al Sfintei Fecioare Maria, Da-ul Mariei de care a depins mântuirea noastră, prin întruparea Domnului și Mântuitorului nostru Isus Cristos. Maria, Fecioara umilă din Nazaret a colaborat la împlinirea planului de mântuire a omenirii întregi.
        Ca semn de apreciere pentru misiunea pe care o desfășoară Surorile şi cu ocazia hramului mănăstirii, PS Florentin a oferit comunităţii Surorilor Baziliene din Gherla, prin Superioara locală, Sr. Andreea Axenie, o icoană a Preasfintei Fecioare Maria, pentru a fi o bunăvestire pentru toți cei din jurul lor.
      Hramul mănăstirii a continuat în ziua praznicului prin celebrarea Vecerniei și a Acatistului Maicii Domnului, oficiate de către pr. Laurian Daboc împreună cu surorile baziliene și frații bazilieni. Au participat foarte mulți credincioși, care au dorit să fie în comuniune de rugăciune cu surorile de la mănăstire.
      Prin voia Bunului Dumnezeu, în această măreață zi de praznic, am sărbătorit aniversarea a 90 de ani a sr. Rozalia Tintelecan, soră din prima generație a surorilor baziliene. Mulțumim Domnului pentru darul vieții, al chemării la viața consacrată și al fidelității în credință a sr. Rozalia și-L rugăm pe Tatăl Milostiv să o binecuvânteze cu sănătate și haruri îmbelșugate și pe mai departe. 

Întâlnirea tinerelor la Mănăstirea „Sf. Macrina”

06-03-2017

            În perioada 3-5 martie 2017, la Mănăstirea „Sf. Macrina” din Cluj-Napoca, a avut loc întâlnirea tinerelor, organizată de maica Marcela Runcan, superioara provincială a surorilor baziliene. La întâlnire au participat opt tinere din: Cluj, Gherla și Feldru. Programul a fost unul variat și bogat.
           Mai multe surori au oferit timpul lor pentru buna desfășurare a acestor zile. Le-a fost prezentată Cartea Estera pe baza căreia tinerele au medidat, după care au împărtășit cu multă deschidere reflecțiile lor. În al doilea moment le-au fost prezentate câteva cunoștințe despre cunoașterea de sine și descoperirea darurilor personale. Apoi, s-au bucurat să vizioneze filmul Estera și să viziteze micul muzeu din curtea mănăstirii, unde le-a fost prezentată pe scurt istoria surorilor baziliene din România. Sâmbătă seara s-au adunat în fața Domnului pentru Adorație Euharistică, unde s-au simțit mai aproape de Isus, mulțumindu-I că le-a călăuzit pașii spre mănăstire, în această oază de bucurie și de pace. Seara s-a încheiat cu un moment recreativ, la care au participat mai multe surori. Au fost zile de bucurie și de comuniune în care tinerele s-au simțit foarte bine, spunând că abia așteaptă să revină luna viitoare.
            Rugăm pe Bunul Dumnezeu să binecuvânteze pe aceste tinere cu multe haruri și să îndrume pașii lor pe drumul întâlnirii cu Cristos, pentru a cunoaște scopul și menirea la care sunt chemate în viața lor.

Noua conducere provincială a Surorilor Baziliene

10-02-2017

      Surorile Baziliene, Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria”, în perioada 6-10 februarie 2017, s-au reunit în cel de-al VI-lea Capitlu Provincial, la Mănăstirea „Sf. Macrina” din Cluj-Napoca.
      Tema Capitlului a fost: „Milostivi ca Tatăl, cu inimă de mamă”! La acest eveniment au participat surori capitulare din toate comunitățile provinciei. Moderatoarea capitlului a fost sr. Barbara Jean Mihalchick, din provincia surorilor baziliene din Uniontown, USA.
     Tema capitlului va însoți și în viitor surorile baziliene din România în misiunile și apostolatele lor, pentru a putea răspunde cât mai eficient nevoilor lumii de azi.
       În perioada capitlului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinția Sa Episcop Florentin Crihălmeanu împreună cu pr. Marius Furtună, capelanul mănăstirii.
      În ziua de 9 februarie 2017, surorile capitulare au ales conducerea provinciei pentru următorii cinci ani:
                Sr. Marcela Runcan – superioară provincială
                Sr. Laurenția Bolfă – consilieră și vicară provincială
                Sr. Adriana Doci – consilieră provincială
                Sr. Varvara Cotu – consilieră provincială
      Mulțumim Domnului pentru marea Sa iubire față de noi și-L implorăm să reverse în continuare harurile Sale asupra surorilor alese la cârma provinciei, pentru ca misiunea lor să fie spre mai mare mărirea lui Dumnezeu.

Scena Nașterii lui Isus la Feldru

27-12-2016

             A doua zi de Crăciun, în 26 decembrie 2016, sr. Maria Ignat a fost plecată în parohia „Sfânta Treime” din Feldru (BN), pentru serbarea de Crăciun pe care a pregătit-o împreună cu copiii și tinerii grupului parohial „Papa Ioan Paul II”. Grupul a prezentat  sceneta „Viflaimul”, iar cei prezenți au putut medita mai bine la Nașterea lui Isus în peștera din Betleem, pentru mântuirea neamului omenesc. După prezentarea scenetei de către copii, au colindat enoriașii parohiei, iar în cele din urmă a urmat împărțirea darurilor lăsate de Moș Crăciun sub bradul din biserică. Nașterea lui Cristos, să ne fie tuturor de folos!

Sceneta de Crăciun la Lugoj

26-12-2016

            După cum este datina de ani de zile, în seara din Ajunul Crăciunului, catedrala greco-catolică „Coborârea Spiritului Sfânt” din Lugoj și în acest an a fost îmbrăcată în straie de mare praznic. După minunatul concert de colinde susţinut de corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de prof. Olimpia Drăgan, a urmat momentul central al serii, sceneta „Isus se naște la Betleem”, jucată de copiii şi tinerii de la cateheză pregătiţi de sr. Valeria Bolfă, OSBM. Copiii și-au interpretat rolurile cu mult entuziasm și responsabilitate, reușind să transmită celor prezenți misterul venirii lui Isus între oameni și necesitatea nașterii lui Isus în fiecare suflet al zilelor noastre. La final, actorii serbării au vestit nașterea lui Isus și prin colinde, după care fiecare a primit daruri de la Moș Crăciun. Foto: Raimondo-Mario Rupp.

Moș Crăciun printre romii din Silivaș

24-12-2016

           Înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Isus Cristos, în 23 decembrie 2016, sr. Maria Ignat și sr. Ioana Bota din Comunitatea „Buna Vestire” de la Gherla, au însoțit pe Moș Crăciun la Silivaș (CJ).  Au fost într-o comunitate de romi, pentru a împărtăși împreună cu ei bucuria venirii Pruncului Isus Cristos în mijlocul oamenilor. Este o comunitate cu mulți copii, unii dintre ei merg la școală, iar sr. Maria îi ajută la lecții. Moș Crăciun a fost întâmpinat cu mare bucurie și cu sufletele deschise. Cei mici au recitat poezii despre venirea Mântuitorului, după care toți și-au exprimat bucuria prin colinde. 

Scenetă de Crăciun în parohia Sf. Iosif, Gherla

23-12-2016

                 În 22 decembrie 2016, parohia „Sfântul Iosif” din Gherla a îmbrăcat straie de sărbătoare, primind pe micii actori care au interpretat scena Nașterii lui Isus în peștera din Betleem. Actorii au fost grupul de copii de la cateheză, instruiți de sr. Marcela Runcan, OSBM. Micii actori au vestit Nașterea Domnului și prin frumoasele colinde. La sfârșitul serbării, copilașii au fost răsplătiți prin cadourile oferite de Moș Crăciun.

Sceneta de Crăciun la Baia Mare

20-12-2016

       În duminica dinaintea Nașterii Domnului, 18 decembrie 2016, în Biserica „Bunavestire” din Baia Mare a avut loc sceneta de Crăciun cu tema: „Renaşterea Speranţei”, prezentată de copiii parohiei, îndrumaţi de sr. Claudia Mureşan, OSBM. În sărbătoarea Naşterii Domnului nostru Isus Cristos, bucuria inundă cerul şi pământul, căci ni s-a născut Mântuitor. Pruncuşorul Divin este simbolul speranţei, pentru că El va aduce liniştea şi pacea în sufletele celor deznădăjduiţi, cu certitudinea că binele şi fericirea se pot găsi numai în credinţă. Fiecare copil prin rolul pe care l-a interpretat cu emoţie şi bucurie, a trăit credinţa și speranța în Cel care s-a născut pentru noi. Sceneta s-a încheiat cu un concert de colinde, după care copiii şi părinţii au stat împreună bucurându-se la o agapă fraternă. Fiecare copil a primit un cadou din partea parohiei.

Scena Nașterii Domnului la Dej

20-12-2016

            În 18 decembrie 2016, copiii din parohia „Sf. Anton” de la Dej, cu care sr. Daniela Tămaș OSBM, face cateheză, au prezentat în biserică sceneta intitulată „Nașterea lui Isus, O minunată poveste de iubire”!  În timp ce grupul copiilor mai mici au prezentat sceneta, încercând să transmită bucuria adevăratului mesaj de Crăciun – Nașterea lui Isus, grupul celor mari au presărat sceneta cu frumoase colinde românești. La sfârșitul scenetei a sosit și nelipsitul Moș Crăciun. 

Daruri de Crăciun

18-12-2016

Din an în an sosesc mereu / La geam cu Moș Crăciun,
E ger cumplit, e drumul greu /Da-i obicei străbun.
E sărbătoare și e joc / În casa ta acum
Dar sunt bordeie fără foc / Și mâine-i Moș Crăciun.

           După cum am obișnuit de câțiva ani, înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Isus Cristos, maica Valentina împreună cu sr. Veronica și sr. Emanuela au plecat în întâmpinarea celor nevoiași pentru a le oferi daruri de Crăciun. Au fost ajutate de Cristi de la Asociația Misionarii lui Padre Pio și de tânăra Narcisa.
             Astfel, în 15 și 16 decembrie, au vizitat foarte multe familii din satele: Bobâlna, Tiocu de Jos, Tiocu de Sus, Oșorhel, Igrița, Recea Cristur și Gîrbou din județul Cluj. Au găsit multe persoane singure și bolnave, persoane fără foc în casă pe timp de ger, ochi înlăcrimați, copii isteți dar nevoiași, dornici de a avea rechizite școlare, case deosebit de sărace, oameni lipsiți de cele necesare traiului cotidian. Surorile le-au dus pachete cu alimente și haine, iar pentru copii și un plus de dulciuri, jucării, rechizite școlare și tuturor un gând bun, o strângere de mână și o urare de Sfintele Sărbători.
               Mulțumim tuturor prietenilor și colaboratorilor noștri, pentru generozitatea lor prin care am reușit să aducem o rază de lumină, de mângâiere, de bucurie și un zâmbet pe fețele semenilor noștri aflați în nevoie.
            Sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Isus Cristos să aducă în inimile tuturor pace, lumină, bucurie și credință în Cel care s-a născut pentru noi în Peștera Betleemului.                           Sărbători Fericite și Binecuvântate! 

Zilele Acțiunii Catolice la Lugoj

26-10-2016

           În perioda 16-23 octombrie 2016, s-au desfășurat Zilele Acțiunii Catolice la Lugoj.
         În 16 octombrie, membri ai asociațiilor laice din biserică, precum, Terțiarii Bazilieni, Reuniunea Mariană și AGRU din Lugoj, au participat la deschiderea Zilelor Acțiunii Catolice care a avut loc în Catedrala „Coborârea Spiritului Sfânt”. Programul a început cu Sf. Liturghie, iar după masă  a avut loc meditația pe tema milostivirii, ținută de pr. Vasile Borda, terțiar bazilian și de sr. Valeria Bolfă, OSBM. S-au purtat discuții cu referință la temă.
        În 17 octombrie, membrii asociațiilor religioase au participat la Sf. Liturghie, apoi a urmat un pelerinaj la cimitir pentru a se ruga la mormintele mărturisitorilor credinței: ÎPSS Ioan Ploscaru și mai mulți preoți. Seara s-au întâlnit din nou în Catedrală pentru Sf. Rozar, Sf. Liturghie și au participat  la un Concert de Muzică Clasică, susținut de grupul instrumental ”Incanto Quartetto” din Timișoara.
          În 18 octombrie, au avut loc vizite la bolnavi, bătrâni, s-au adunat alimente pentru câteva familii sărace, iar la câteva persoane nevoiașe s-a oferit mâncare gătită. După masă la Casa Memorială „Episcop Ioan Ploscaru” s-a vizionat filmul ”Viața Sf. Papă Ioan Paul al II-lea”,  prin grija domnului teolog Raimondo Rupp, membru ASTRU.
        În 19 octombrie, s-a continuat cu opere caritative în particular. Seara, la Mănăstirea Surorilor Baziliene s-a celebrat rugăciunea Vecerniei, după care a urmat Rozarul Milostivirii și o meditație despre faptele milostivirii sufletești și trupești. Programul acestei zile, s-a încheiat cu o agapă frățească.
         În 20 octombrie, după Sf. Liturghie din Catedrală, a avut loc Adorație Euharistică, pregătită în colaborare cu câțiva membri din fiecare asociație. La final, a fost rostită rugăciunea Sf. Rozar, pentru preoți, călugări și pentru noi vocații.
        În 21 octombrie, programul a început cu Sf. Rozar, care a fost oferit pentru familii și tinerii dezorientați. A urmat Sf. Liturghie și apoi Calea Sf. Cruci a Milostivirii, rostită de membrii asociațiilor religioase. S-a încheiat cu rugăciunile la intențiile Sf. Părinte Papa, pentru dobândirea indulgenței plenare.
         În 22 octombrie, un grup de credincioși au plecat în pelerinaj la Bocsig, pentru a participa la Sf. Liturghie și la pelerinajul anual la mormântul servitoarei lui Dumnezeu, fecioara stigmatizată Rafila Găluț. La Vecernia din această zi, au participat toți membrii asociațiilor din Acțiunea Catolică.
         În 23 octombrie,  a avut loc încheierea Zilelor Acțiunii Catolice, care s-a celebrat în cadrul Sf. Liturghii, aducând mulțumire Bunului Dumnezeu pentru harurile primite în această perioadă și în acest An Sfânt al Milostivirii Divine. Sr. Valeria Bolfă, OSBM         

Bucurie pentru copiii nevoiași

10-10-2016

                      În ziua de 8 octombrie 2016, Maica Valentina Hădărău, Sr. Rita Flămând și Sr. Lucia Bumb s-au dus în întâmpinarea copiilor nevoiași din satele, Tiocu de Jos, Morău și Stoiana, pentru a le duce daruri. Astfel, cu mare bucurie, Surorile au oferit ghiozdane cu rechizite școlare, dulciuri și hăinuțe. Copiii s-au bucurat foarte mult, au fost plăcut impresionați de darurile primate, desigur și părinții lor. Sunt copii frumoși și harnici care doresc să meargă la școală pentru a învăța și de aceea este important să venim în ajutorul familiilor nevoiașe.

                Mulțumim Bunului Dumnezeu că și de această dată am reușit să aducem o rază de bucurie și de fericire pe fețele celor mici. De asemenea, mulțumim binefăcătorilor care știu să împartă avutul lor cu cei nevoiași. Domnul a spus: „Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut (Matei 25,40).

Consiliul Lărgit

25-09-2016

  În perioada 15-21 septembrie 2016 a avut loc la Lovran, Croația, Consiliul Lărgit al Ordinului Surorilor Baziliene. Este o întâlnire a tuturor Superioarelor Provinciilor, Vice-Provinciilor și Delegaturilor din Odin, care se face la fiecare 3 ani. Au avut loc întâlniri în plen și în grupuri lingvistice în timpul cărora fiecare superioară provincială a prezentat raportul despre situația apostolatelor pe care le desfășoară surorile din Provincie, precum și a problemelor actuale cu care se confruntă comunitățile. După cunoașterea necesităților actuale și a realității fiecărei Provincii s-au început dezabeterile în plen, cu privire la provocările la care trebuie să facem față în lumea de azi, o lume care se îndreaptă cu pași repezi spre consumism, ateism și indiferență.

                De asemenea s-au discutat probleme actuale cu care se confruntă fiecare comunitate din Ordin și s-au luat decizii comune de viitor, decizii care să fie dătătoare de viață pentru fiecare comunitate și pentru fiecare membră în parte. Viitorul Ordinului depinde de fiecare din noi, de aceea, pregătirea spirituală, profesională și colaborarea între Provincii și Vice-Provincii, precum și între membrele fiecărei comunități sunt vitale și recer responsabilitate și implicare, precum și slujire dezinteresată.

                Viziunea de viitor este să continuăm drumul consacrării noastre cu același zel și iubire, dar cu metode noi și actuale care să corespundă cerințelor și provocărilor de azi, în fiecare domeniu în care slujim. Domnul să fie binecuvantat pentru tot!

Maica Valentina Hădărău
Superioară Provincială

Hramul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului”, Lugoj

10-09-2016

                 În ajunul sărbătorii „Nașterea Preacuratei Fecioare Maria”, Surorile Baziliene din Lugoj au celebrat hramul Mănăstirii. Programul a început la ora 18.00 cu rugăciunea rozariului în Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” Lugoj, după care preoții și credincioșii au plecat în procesiune spre mănăstirea surorilor. A fost o procesiune solemnă cu Sfântul Sacrament. Surorile au primit pelerinii cu mare bucurie în Anul Sfânt al Milostivirii. S-a celebrat Vecernia Sărbătorii cântată de Surorile Baziliene. Sfânta Liturghie a fost pontificată de PS Episcop Alexandru Mesian. Alături de Preasfinţia Sa au concelebrat: Mons. Angelo Pop - vicar general, Pr. Ioan Pop - parohul Catedralei și alți preoți din eparhie. A diaconat Mihai Roman de la Cluj. Răspunsurile au fost date de Corul „Reînvierea” al Catedralei, dirijat de d-na prof. Olimpia Drăgan. Au participat Surori baziliene și din alte comunități ale Provinciei.

                În cuvântul de învățătură Preasfințitul Alexandru a vorbit despre Nașterea Preacuratei Fecioare Maria din părinții Ioachim și Ana. Aceștia nu aveau copii, dar prin rugăciune, credință și promisiunea de a pune în slujba Domnului copilul care se va naște, a fost zămislită fără prihană strămoșească Fecioara Maria... La finalul omeliei Preasfințitul a subliniat rolul important pe care-l au Surorile Baziliene la Lugoj, în apostolatul din catedrală, predarea orelor de religie şi cateheză copiilor şi tinerilor și alte activităţi sociale şi de caritate față de cei săraci și bolnavi.

                A urmat Ora de Adorație condusă de surori în colaborare cu tinerii, Binecuvântarea Euharistică și rugăciunile la intențiile Sf. Părinte Papa pentru a primi indulgența plenară. În încheiere, Sr. Valeria - superioara mănăstirii a mulţumit Bunului Dumnezeu și Preacuratei Fecioare Maria pentru harurile primite și în acest an. A adus mulțumiri Preasfinţitului Alexandru pentru grija părintească şi buna colaborare, preoților prezenți, corului și tuturor pelerinilor. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă în curtea mănăstirii. Sr. Valeria Bolfă, OSBM;  foto: Raimondo Mario Rupp.

Hramul Mănăstirii „Sfânta Maria” din Baia Mare, 2016

20-08-2016

                 În zilele, 14-15 august 2016, Mănăstirea „Sf. Maria” din Baia Mare, a Surorilor Baziliene, a purtat straie de sărbătoare la marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, pentru a aduce laudă și mulțumire Bunului Dumnezeu pentru Cea mai onorată decât heruvimii, care a fost ridicată cu trupul și cu sufletul la cer și încoronată de-a dreapta Fiului Ei. Programul de rugăciune a început în seara zilei de 14 august, cu procesiunea de la capela mănăstirii până sus la biserică. A fost purtată în procesiune icoana Maicii Domnului Pururea Ajutătoare.

                Vecernia sărbătorii cu litie a fost oficiată de pr. protopop Emil Gârboan, după care pr. Marius Tomoş împreună cu fratele dânsului dl. Tomoș Mircea, a oficiat  Paraclisul Maicii Domnului. A urmat rugăciunea Rozariului oficiată de pr. Simion Mesaroş împreună cu membrele Reuniunii Mariane din Baia Mare. În continuare, pr. Florin Maruşceac a oficiat  Acatistul  Maicii Domnului împreună cu surorile baziliene. Prohodul Maicii Domnului a fost oficiat de pr. Mircea Cânţ împreună cu alți preoți. După procesiunea cu Epitaful Adormirii Maicii Domnului în jurul bisericii, programul s-a încheiat cu oficiul Sf. Maslu oficiat de pr. Mihai Şimonca, pr. Florin Maruşciac, pr. Viorel Tibil, pr. Pop Dumitru, pr. Ioan Mătieş și pr. Grigore Ţiplea. După fiecare oficiu fiecare preot a ţinut un cuvânt de învăţătură. Credincioșii au avut ocazie de mărturisire, pentru a putea primi indulgența plenară în anul milostivirii, cu ocazia pelerinajului la mănăstire.

                În ziua de 15 august, slujba Utreniei a fost oficiată de pr. Florin Maruşciac și pr. Angel Zarescki,  iar Sf. Liturghie a fost celebrată de pr. vicar general Cristinel Albu împreună cu un sobor de preoți. Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de corul bisericii Bunavestire din Baia Mare dirijat de dl. Augustin Albu. La sfârșitul Sf. Liturghii, pr. Florin Maruşciac, capelanul mănăstirii, a mulțumit pr. vicar Cristinel Albu pentru prezența dânsului la această celebrare și pentru cuvântul de învățătură adresat tuturor în această zi de praznic, precum și preoților prezenți la celebrare și tuturor credincioșilor.

                La aceste zile de rugăciune și de sărbătoare, au participat surori baziliene din alte comunități ale provinciei, împreună cu maica Valentina Hădărău, superioară provincială. Au participat persoane consacrate din diferite congregații și ordine călugărești și un număr impresionant de credincioşi din Eparhia de Maramureş. La sfârşitul Sf. Liturghii toţi credincioşii au fost invitaţii la o agapă fraternă unde au putut servii sărmăluţe şi cozonac.  Au fost zile de har și de binecuvantare, pentru care aducem mulțumire Bunului Dumnezeu și Preacuratei Fecioare Maria.   (Surorile Baziliene din Baia Mare)  

Campus pentru elevii de la cateheză din Lugoj

23-08-2016

                   În perioadea 17-20 august 2016, elevii din parohia greco- catolică Lugoj, au participat la Campusul de vară cu tema  „Regele David”, care a fost pregătit de sr. Valeria Bolfă, OSBM  în colaborare cu d-na Camelia Popescu, prof. Gabriel Lupșa și pr. Robert Trubiansky. Toate activitățile s-au desfășurat la Casa Memorială „Episcop Ioan Ploscaru”, unde se află un spațiu frumos și primitor.

              În fiecare dimineață, sr. Valeria începea programul cu un moment de rugăciune, după care prezenta tema din ziua respectivă, iar după aplicarea practică pregătea vizionarea filmului „Regele David”, câte o parte în fiecare zi. D-na Camelia Popescu s-a ocupat de activitatea practică: desene, confecționarea harpei de către fiecare elev și lucrări de grup. Copiii s-au bucurat de mai multe filmulețe de istorie și geografie, foarte captivante pentru ei, fiind oferite de dl. prof. Gabriel Lupșa. În ultima parte a programului pr. Robert Trubiansky le-a vorbit teme interesante, ”Relația copil-părinte, părinte-copil” și despre ”Credință”.

                Pentru ca aceste zile să decurgă cu multă bucurie și relaxare, activitățile au fost intercalate cu jocuri animate de către liderii grupului. La încheierea campusului fiecare copil e primit toate planșele îndosariate, harpa, un mic dar și diploma de participare.

                Mulțumim Bunului Dumnezeu, Milostiv și Iubitor, pentru toate darurile oferite și în acest an, prin care ne-am îmbogățit reciproc, am trăit momente de comuniune și ne-am apropiat mai mult unii de alții. Mulțumim tuturor acelora care ne-au ajutat și elevilor care au participat, iar Preacurata Fecioară Maria să rămână mereu protectoarea noastră.      (Sr. Valeria Bolfă, OSBM)

Tabără pentru copii la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Baia Mare

12-07-2016

                   În perioada 4-10 iulie 2016, la Mănăstirea Sfânta Maria din Baia Mare, a Surorilor Baziliene, s-a desfășurat tabăra pentru copiii cu vârste cuprinse între 7-13 ani. Au participat 67 de copii, care au fost împărțiți în trei grupe, coordonate de surori: Sr. Claudia, Sr. Varvara și Sr. Gabriela
                Temele acestor zile au fost: Prietenia, Rugăciunea, Fericirea, Sfânta Liturghie și Samarineanul milostiv. În această săptămână copiii au realizat și activități practice, cum ar fi:
                - o icoană cu Sfânta Fecioară - folosind paste făinoase pe care le-au pictat fiecare după fantezia lor.
                - o inimioară (suport de lumanare) pe care a pictat-o fiecare copil.
                - au pregătit covrigei din aluat, diverse figurine, precum și pizza.
                - au avut ore de dans si gimnastică medicală.
                - fiecare după imaginație, a creat o costumație, un adăpost pentru insecte, etc.
                Sâmbătă seara copiii s-au bucurat să stea împreună lângă focul de tabără. Această minunată tabără s-a încheiat duminică după Sf. Liturghie când copiii au prezentat sceneta - Întoarcerea fiului rătăcit. În final a avut loc o bogată agapă fraternă, după care fiecare copil a primit diplomă de participare.

Hramul Mănăstirii „Sf. Macrina” în Anul Jubiliar al Milostivirii

19-07-2016

          Mănăstirea „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca, a Surorilor Baziliene, a fost îmbrăcată în straie de sărbătoare la celebrarea hramului. Sfânta Macrina este sărbătorită în 19 iulie, însă în acest an celebrarea a avut loc duminică, 17 iulie 2016.

                La intrarea în biserică, surorile și credincioșii au întâmpinat pe Ierarhul locului, PS Florentin Crihălmeanu, cu pâine și sare. Sfânta Liturghie Arhierească s-a celebrat la altarul din curtea Mănăstirii. Alături de Preasfinția Sa au concelebrat: pr. Mihai Todea, vicar general, pr. Marius Furtună, capelanul mănăstirii, un sobor de preoţi și doi diaconi. Au participat persoane consacrate din alte ordine călugăreşti, între care fraţi și părinți bazilieni, fraţi iezuiţi, surori din Congregaţia Maicii Domnului, membri ai Ordinului Terţiar Bazilian, membre ale Reuniunii Mariane și peste 600 de credincioşi. Sărbătoarea a coincis cu vizita Înalt Preacuvioasei Maici Dia Stasiuk, Superioara Generală a Surorilor Baziliene, venită de la Roma.

            La încheierea Sfintei Liturghii, PS Florentin a mulțumit surorilor pentru apostolatul rodnic desfășurat în Eparhia de Cluj-Gherla și a oferit Superioarei Generale, Maica Dia Stasiuk și Superioarei Provinciale Maica Valentina Hădărău un dar spiritual. În final, s-au făcut şi rugăciunile rânduite pentru obţinerea indulgenţei jubiliare. Fiind în Anul Milostivirii, episcopul, preoţii, persoanele consacrate şi credincioşii au făcut o procesiune din curtea mănăstirii prin stradă, pentru a intra prin Poarta Sfântă în biserică, unde PS Florentin a oferit binecuvântarea fiecărui credincios.

                Toți participanţii la eveniment au rămas apoi la agapa fraternă oferită cu multă generozitate de surori în curtea mănăstirii, împodobită frumos cu flori. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru harurile revărsate asupra noastră în această frumoasă zi de sărbătoare, pentru comuniune și pentru spiritul de fraternitate

Aniversarea a 70 de ani de la fondarea comunității Surorilor Baziliene în România

05-06-2016

            Surorile Baziliene din Provincia „Inimii Neprihănite a Sfintei Fecioare Maria” au sărbătorit aniversarea a 70 de ani de la fondarea lor în România. Astfel, la Mănăstirea „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca s-a organizat un program de rugăciune, conferință și comuniune fraternă, pentru a aduce laudă și mulțumire Bunului Dumnezeu pentru harurile revărsate asupra Surorilor în acești ani.
            În ziua de 03 iunie 2016, programul a început cu o conferință ținută de pr. Henryk Urban, SJ, despre doc. Papei Francisc din Anul Vieții Consacrate „Bucurați-vă....”. A subliniat faptul de a privi trecutul cu recunoștință, a trăi prezentul cu pasiune și a privi la viitor cu speranță. A urmat un moment muzical – sr. Lucia Bumb, OSBM și tânăra Ana Maria au cântat două piese la flaut, după care a avut loc rugăciunea Vecerniei și a Acatistului Maicii Domnului.
            În ziua de 04 iunie 2016, sărbătoarea „Inimii Neprihănite a Sfintei Fecioare Maria” și patroana Provinciei Surorilor Baziliene, programul a început cu rugăciunea Utreniei. Înainte de Sfânta Liturghie a sosit ierarhul locului, PS Florentin Crihălmeanu, care a dorit să fie în mijlocul Surorilor Baziliene la acest ceas aniversar. A vorbit despre înființarea comunității în timpuri grele, chiar când se pregătea desfințarea bisericii greco-catolice; a amintit de fondatoarea Maica Ana Fekete care a avut inspirația divină de a fonda comunitatea și de surorile curajoase care au răspuns chemării Domnului în timpuri vitrege.
         Cu această binecuvântată ocazie, PS Florentin Crihălmeanu a oferit Maicii Valentina Hădărău, Superioara Provincială, câteva însemne, în semn de mulțumire pentru buna colaborare și pentru activitățile Surorilor Baziliene pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla: o diplomă omagială, „în semn de prețuire și recunoștință pentru modelul autentic de slujire a Bisericii Române, Unită cu Roma, Greco-Catolică, în spiritul dragostei față de Dumnezeu și față de aproapele, izvorâtă dintr-o credință vie și puternică, prin rugăciune și jertfă, prin îngrijirea bolnavilor și a săracilor, prin educarea copiilor și a tinerilor”. Alături de diploma omagială a fost oferită și cea mai înaltă distincție a Eparhiei de Cluj-Gherla, „Crucea Sfântului Iosif”. Au mai fost câteva daruri simbolice: o lumânare, „semnul luminii” pentru ca Surorile să fie în continuare lumină pentru Eparhie și pentru Biserică, prin tot ceea ce fac în această lume: fapte de caritate, activitatea din învățământ, cateheză, din diferitele parohii, prin prezența lor la catedrală și prin alte multe acțiuni”. Ultimul dar a fost, un buchet de flori, de diferite culori, reprezentând pe Surorile Baziliene – „florile Bisericii”.
      Sfânta Liturghie a fost celebrată de Pr. capelan Marius Furtună și părinții bazilieni: Pr. Grigore Arieșan și Pr. Ieremia. A diaconat fr. Dominic Huja, OSBM.
       La această sărbătoare au participat Surori Baziliene din toate comunitățile provinciei. De asemenea, au participat părinți și frați bazilieni și iezuiți. Încă de la fondarea comunității, părinții bazilieni și iezuiți s-au ocupat de formarea spirituală a Surorilor.
     Maica Valentina Hădărău, Superioară Provincială, a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru harurile primite în decursul anilor, pentru Maica fondatoare, M. Ana Fekete și pentru surorile care au răspuns cu generozitate chemării Domnului, atunci când nu erau mănăstiri, nu era libertate, nici apostolat vizibil. A mulțumit Superioarelor Provinciale care au fost la cârma provinciei în acești ani, consilierelor, superioarelor locale și tuturor Surorilor Baziliene. Cu recunoștință a amintit de Surorile trecute la cele veșnice care au fost adevărate exemple de trăire a credinței. Nu în ultimul rând, a mulțumit Sr. Lydia Sawka, vicară generală și Sr. Mariela Rotzen, consilieră generală, care au venit de la Roma pentru acest ceas aniversar. Au fost zile de bucurie, comuniune și har, pentru care aducem mulțumire și laudă Bunului Dumnezeu. 

Milostivirea față de cei nevoiași

30-05-2016

       Ca și în alți ani, un grup de Surori Baziliene de la Cluj în frunte cu Superioara Provincială Maica Valentina Hădărău, în Miercurea și Joia Mare, respectiv 27 și 28 mai 2016, și-au îndreptat pașii și inima spre frații și surorile aflate în dificultate materială. Astfel, au mers în satele de munte unde cei care locuiesc acolo duc o viață austeră și precară.

       În prima zi au vizitat mai multe familii din: Mogoaja, Chiuești, Poiana Blenchii, Coroieni, Vălenii Lăpușului, Dămăcușeni, Suciu de Jos, Suciu de Sus și Larga, din județul Maramureș. A doua zi au vizitat familii din:  Tiocu de Jos, Cornești Morău și Lujerdiu, din județul Cluj. Pe lângă pachetele cu alimente și îmbrăcăminte, Surorile au dus o rază de lumină, de bucurie și de pace în casele acelora pe care i-au vizitat, dar și speranța în Isus Cristos Înviat – Mântuitorul nostru.

        Mulțumim credincioșilor noștri și tuturor binefăcătorilor care au contribuit la bucuria acestor familii și-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să le răsplătească însutit. Adevărat zic vouă, întrucât ați făcut unuia dintre acești frați ai Mei, mai mici, Mie Mi-ați făcut (Matei 25,40). 

Hramul Mănăstirii „Buna Vestire” din Gherla

27-03-2016

În după-amiaza zilei de joi, 24 martie 2016, a avut loc Hramul Mănăstirii „Buna Vestire" a Surorilor Baziliene din Gherla. Vecernia sărbătorii și Sfânta Liturghie a fost celebrată în capela mănăstirii de către PS Florentin Crihălmeanu în sobor de preoți. A participat Pr. Laurian Daboc, Superiorul Provincial, împreună cu alți ieromonahi ai Ordinului Sf. Vasile cel Mare, Pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla, Pr. capelan Edmund Dujardi, preoţi şi diaconi din Protopopiatul Gherla. Au participat de asemenea și Surori Baziliene de la Mănăstirea Sf. Macrina din Cluj-Napoca, credincioși din Gherla și tineri din Asociaţia ASTRU.

În predică, PS Florentin a vorbit despre Preasfânta Fecioară Maria, subliniind DA-ul Ei, ca reparare pentru acel NU spus de Adam. „DA-ul Mariei a devenit un DA pentru întreaga omenire. Maria conduce întotdeauna spre Dumnezeu și nu spre propria persoană. Noi trebuie să știm că am spus un DA lui Dumnezeu care înseamnă angajament, care are ceva din DA-ul Mariei, nu pentru o zi sau două ci pentru întreaga viață...  Doresc ca această comunitate a Surorilor OSBM să fie totdeauna o „Bună Vestire” pentru Gherla, pentru Protopopiat, pentru Ordinul Sfântului Vasile cel Mare și pentru Biserica noastră”.

În semn de apreciere pentru misiunea pe care o desfășoară Surorile şi cu ocazia hramului mănăstirii, PS Florentin a oferit comunităţii Surorilor Baziliene din Gherla, prin Superioara locală, Sr. Andreea Axenie, o icoană a Preasfintei Fecioare Maria Regină. Foto: Viorica Sabo 

„Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru cel Ceresc milostiv este” (Lc 6,36)

20-12-2015

Această poruncă evanghelică arată că omul trebuie să fie milostiv față de aproapele, indiferent cine este el. Ca de obicei, înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Isus Cristos, Surorile Baziliene au dorit să ducă o rază de lumină și de bucurie în casele și în inimile celor nevoiași.

Astfel, în 17 decembrie, un grup de Surori au vizitat 73 de familii, aflate în mare nevoie, din mai multe localități de lângă Cluj, respectiv: Luna de Jos, Dăbâca, Răscruci, Fundătura, Aluniș, Iclod și Ghirolt. De asemenea în 18 decembrie, împreună cu Surorile au dorit să fie și Misionarii lui Padre Pio din Cluj, care au vizitat 46 de familii din satele: Borșa, Vultureni, Așchileu Mare, Panticeu, Dârja și Pâglișa. Am întâlnit familii cu foarte mulți copii care s-au bucurat nespus de mult de primirea darurilor de Crăciun, dar şi mulţi bătrâni singuri care s-au bucurat atât de daruri precum şi de vizita făcută şi încurajarea în purtarea crucii. Singurătatea apasă greu pe umerii multor bătrâni care îşi petrec bătrâneţea în lacrimi şi tristeţe, suferinţă şi deznădejde. Am întîlnit şi fericire şi bucurie în multe familii unde numărul copiilor este destul de mare, doar că sărăcia şi lipsa posibilităţii de  a merge la şcoală brăzdează prea timpuriu faţa acestor copii.

Aducem mulțumire credincioșilor noștri, tuturor prietenilor și colaboratorilor, pentru generozitatea lor prin care am reușit să aducem o rază de lumină, de bucurie și zâmbet pe fețele lor, dar și un moment de mângâiere celor bolnavi, bătrâni și singuri. Sărbătoarea Nașterii lui Cristos să aducă în inimile tuturor pace, lumină, bucurie și credință în Cel care s-a născut în Peștera Betleemului pentru mântuirea noastră. 

Carnaval la Lugoj pentru elevii de la cateheză

07-03-2016

    Sâmbătă, 05 martie 2016, sr. Valeria Bolfă, OSBM, ajutată de pr. Robert și de d-na psiholog Dana Trubiansky, și d-nul inginer Adrian Cania, a organizat la Casa Memorială “Episcop Ioan Ploscaru”, Carnavalul pentru elevii de la cateheză. Elevii au venit costumaţi, unii fiind însoţiţi de părinţi sau alte rude apropiate.

          Programul a început cu prezentarea animatorului Adrian Cania ”profesorul cel mai bun” și a juriului. Apoi, s-a continuat cu prezentarea costumelor. Fiecare elev a încercat să convingă juriul că el este cel mai bun și mai interesant; unii au făcut o probă practică cu mult umor. A fost amintit și Jubileul Milostivirii Divine prin două mici scenete (una prezentată de pr. Robert și alta de sr. Valeria. Au sensibilizat pe cei prezenți că trebuie să se roage și să participe la Sf. Liturghie pentru a învinge șoaptele celui rău, să fie milostivi cu săracii și unii cu alții. A avut loc și un moment de împărtășire din bucatele aduse de copii şi părinţi, după care a avut loc premierea concurenţilor.

            Mulțumim tuturor acelora care ne-au ajutat și ne-au sprijinit ca sărbătoarea să fie cât mai frumoasă și recreativă. Totul spre mai mare mărirea lui Dumnezeu și mântuirea sufletelor. Sora Valeria Bolfă, OSBM. Poze: Raimondo-Mario Rupp.

Cristos se naște, Preamăriți-L!

26-12-2015

           În Ajunul Crăciunului (24 decembrie), în Catedrala din Lugoj, după cum este tradiția, copiii şi tinerii care frecventează orele de religie greco-catolică, pregătiți de Sora Valeria Bolfă, OSBM, au prezentat sceneta cu tema „Cristos se naște, Preamăriți-L!”  Sceneta a început cu prezentarea iernii, apoi a continuat cu vestirea nașterii Lui Isus, de către îngeri. Sfânta Fecioară împreună cu Sfântul Iosif au fost primii oameni care l-au adorat pe Pruncul divin. Păstorii au venit la Isus cu daruri, dar îi oferă inima și viața lor. Virtuțile se întrec în a-L preamări pe Mesia cel mult aşteptat. Magii l-au încântat pe Cristos cu cântecul lor.

         La finalul scenetei a sosit Moș Crăciun care a dat explicații elevilor, tinerilor și celor prezenți despre misiunea sa străbună, de a anunța lumii venirea Mântuitorului, Darul cel mai de preț, după care a oferit cadouri fiecărui copil.  Programul susţinut de copii s-a încheiat cu interpretarea câtorva colinde şi poezii.  După toate aceste momente, Prea Sfinţitul Alexandru a adresat credincioşilor un mesaj de Crăciun şi a acordat binecuvântarea arhierească.

 

Poarta Sfântă la Mănăstirea „Sf. Macrina”, Cluj-Napoca

20-12-2015

 COMUNICAT

Anul Jubiliar al Milostivirii

Poarta Milostivirii la Mănăstirea „Sf. Macrina”, Cluj-Napoca

 

Sfântul Părinte Papa Francisc a declarat Anul Jubiliar al Milostivirii lui Dumnezeu care a început la 8 decembrie 2015, prin deschiderea Porții Sfinte a Bazilicii Sf. Petru din Vatican, și se va încheia la 20 noiembrie 2016. Acest An Jubiliar are motoul, „Milostivi ca Tatăl” (cf. Lc 6, 36).

Urmând îndemnul Papei Francisc, PS Florentin Crihălmeanul, a stabilit ca în Eparhia de Cluj-Gherla, pe lângă Catedrala „Schimbarea la Față”, în unele Mănăstiri și biserici să se deschidă Poarta Sfântă. Printre acestea a fost numită și Mănăstirea Sfânta Macrina din Cluj-Napoca, str. Crizantemelor, nr. 11-15.

La Mănăstirea „Sf. Macrina”, Poarta Sfântă a fost deschisă în 13 decembrie, printr-un ceremonial special, care a avut loc înainte de Sfânta Liturghie. Credincioșii au intrat prin Poarta Sfântă, iar Maica Valentina Hădărău, Superioara Provincială și Sr. Bernadeta Chindriș, Superioara comunității au împărțit tuturor iconițe cu Isus Milostiv.

            Toți credincioșii care doresc să intre prin Poarta Sfântă de la Mănăstirea „Sf. Macrina”, sunt invitați călduros să o facă, pentru a împlini îndemnul Papei Francisc: „Oricine va intra prin poarta milostivirii, va putea experimenta iubirea lui Dumnezeu care consolează, care iartă și dăruiește speranță” (MV 3).
                                                                                                                     Surorile Baziliene

Să ne lăsăm plăsmuiți de mâna milostivă a lui Dumnezeu

04-10-2015

La Mănăstirea „Sfânta Maria” din Baia Mare, în zilele 1-3 octombrie a.c., au avut loc exerciții spirituale pentru preotese și alte persoane doritoare de a se întâlni cu Domnul în rugăciune. Tema acestor zile „Să ne lăsăm plăsmuiți de mâna milostivă a lui Dumnezeu”, a condus persoanele la pacea inimii și la întâlnirea cu Dumnezeu. Aceste zile au fost conduse de sr. Laurenția Bolfă, OSBM.

Vineri, persoanele din grup s-au bucurat să parcurgă drumul crucii pe această minunată colină, unde Surorile Baziliene au amplasat atât de frumos stațiunile din Calea Crucii lui Isus. Seara, fiind și prima vineri din lună, au făcut Adorație Euharistică în Biserica Mănăstirii.

Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru aceste zile în care fiecare persoană a ales să lase în  umbră preocupările cotidiene pentru a se retrage în acest loc, care este oază de pace, de liniște și de binecuvântare. Fie ca Preacurata Fecioară Maria să ocrotească pe toți aceia care vizitează și se roagă în această Mănăstire închinată Ei.

Deschiderea Anului Catehetic 2015-2016 la Lugoj

20-09-2015

       Sâmbătă, 19 septembrie, în Catedrala Greco-Catolică din Lugoj a avut loc deschiderea anului catehetic 2015-2016. Înainte de Sfânta Liturghie Arhierească, elevii conduși de Sr. Valeria Bolfă, au înaintat spre altar în procesiune, aducând cu ei: Sfânta Cruce, Biblia, lumânări aprinse, catehismul, cărțile de școală, stiloul, pe care le-au așezat pe o masă în fața altarului spre a fi binecuvântate.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj şi de Mons. Angelo Narcis Pop - Vicar General. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de tinerii prezenţi, de elevi şi de surorile baziliene.

Elevii s-au mărturisit, L-au primit pe Isus Euharisticul în inima lor și au ascultat cuvântul de învățătură a PS Alexandru care i-a îndemnat să rămână aproape de Isus, să participe în fiecare duminică la Sf. Liturghie și la orele de religie, pentru a-L cunoaște mai bine pe Dumnezeu și învățătura Sa. Le-a pus întrebări din catechism și i-a felicitat pentru răspunsurile date. S-au făcut rugăciuni pentru iluminarea minții, Te Deum, binecuvântarea cu apă sfințită a celor prezenți și a cărților de școală care au fost expuse în fața Sf. Altar.

În încheiere, PS Alexandru a împărțit elevilor iconițe cu Sfânta Fecioară Maria Apărătoarea noastră de la Scăiuș, iar Surorile Baziliene le-au oferit dulciuri. Bunul Dumnezeu să binecuvânteze pe toți elevii cu un an școlar plin de bucurii și succese.

Sfințirea Bisericii din Câmpia, Sălaj

21-09-2015

În data de 20 septembrie 2015, în Câmpia, jud. Sălaj, a avut loc sfințirea bisericii greco-catolice închinată Naşterii Maicii Domnului. Slujba sfinţirii Bisericii a fost celebrată de Preasfinţitul Virgil Bercea, episcop al eparhiei de Oradea, împreună cu un mare număr de preoți.

La invitația părintelui Valer Părău, protopop de Zalău, au participat și un grup de surori baziliene, printre care amintim: maica Valentina Hădărău, superioară provincială, sr. Bernadeta Chindriș, consilieră provincială, sr. Lucia Bumb și sr. Emanuela Cioncan. Surorile, au participat la această ceremonie în amintirea sorei Melania Anton, OSBM, de pie memorie, care făcea parte din această localitate și care s-a rugat mult pentru ridicarea acestui lăcaș de cult.  Vis-a-vis de biserică este casa în care a locuit sr. Melania, casă în care în perioada clandestină s-au celebrat Sfinte Liturghii și s-au făcut multe rugăciunii. În peretele camerei sr. Melania avea Sf. Sacrament, unde se ruga zilnic pentru nevoile bisericii și ale societății. Era foarte discretă pentru a nu fi descoperită de securitate.

        La această ceremonie au fost amintite și persoanele consacrate din acest sat, persoane care au trăit cu credinţă, iubire şi statornicie perioada persecuției bisericii greco-catolice (1948-1989) şi care au ţinut vie candela credinţei oamenilor din acest sat: pr. Iulian Cupşa, sr. Anton Melania, OSBM și surorile din Congregația Maicii Domnului, sr. Hosu Ana, sr. Hosu Reghina, sr. Tătar Ignaţiana şi sr. Tătar Tarcisia. În memoria acestora s-a scris o placă comemorativă care va fi păstrată în biserică. 

Zilele de rugăciune la Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului - Lugoj

09-09-2015

În perioada 6 - 8 septembrie 2015, Surorile Baziliene din Lugoj au celebrat cu bucurie Zilele Vieții Consacrate și Hramul Mănăstirii ”Nașterea Maicii Domnului”. În aceste zile a fost organizat un program bogat de:  rugăciune, conferințe, primirea unor noi membri în Ordinul III Bazilian și un program artistic cu elevii de la religie.

Duminică, 6 septembrie a.c., programul de rugăciune s-a desfășurat în curtea Mănăstirii, la Grota Sfintei Fecioare Maria, unde terțiarii bazilieni au recitat rugăciunea rozariului. Vecernia a fost oficiată de către PSS Alexandru Mesian împreună cu un sobor de preoți, în cadrul cereia un grup de 14 credincioși au fost primiți în Ordinul III Bazilian. Candidații și-au rostin legământul față de Dumnezeu, în prezența PSS Alexandru Masian și a Maicii Valentina Hădărău, Superioara Provincială.

Pr. Ieromonah Isac Iosif Vela, FSC, a susținut o conferință despre Carisma Profetică după documentul „Bucurați-vă...”, adresat persoanelor consacrate de către Sf. Părinte Papa Francisc. A spus că profetul vorbește prin și din inițiativa Lui Dumnezeu. Călugării trebuie să fie profeți angajați pentru mântuirea comunității. Ei veghează ca o santinelă în timpul nopții și știu când vin zorile. Sunt capabili de discernământ și pot să renunțe la păcat și nedreptăți. Fiind prima duminică din lună s-a făcut o oră de adorație pregătită de tinerii Catedralei Greco-Catolice ajutați de surori și s-a încheiat cu Binecuvântarea Euharistică.

Luni, 7 septembrie a.c.,  programul s-a desfășurat în Catedrală, începând cu Paraclisul Maicii Domnului, urmat de Vecernia sărbătorii și Sf. Liturghie concelebrată de un sobor de preoți. Pr. Ieromonah Isac Iosef Vela, FSC, a susținut a doua conferință despre Speranța fericită a persoanelor care-L urmează pe Cristos. A subliniat faptul că profetul este un om liber, nu are interese decât cele ale Lui Dumnezeu. El este mereu de partea săracilor și al celor fără apărare. El găsește viața dăruind viața, speranța dăruind speranța, iubirea iubind. La finalul acestei zile elevii de la religie, pregătiți de Sr. Valeria, au prezentat sceneta ”Chemarea Sf. Apostol Pavel”.

Marți, 8 septembrie a.c., de la Catedrală au venit în procesiune la Mănăstire, preoți, surori, corul catedralei, tineri, copii și credincioși, cântând cântece mariane. A urmat Sf. Liturghie Arhierească, pontificată de Episcopul locului și un sobor de preoți. În predică, PS Alexandru a vorbit despre măreția Maicii Domnului, despre felul în care Ea a știut să răspundă chemării din partea lui Dumnezeu. Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de corul Catedralei și de surori. Frumoasa sărbătoare s-a încheiat cu o agapă fraternă în curtea mănăstirii.

            Aducem mulțumire Lui Dumnezeu și Preacuratei Fecioare Maria pentru că ne-a învrednicit de multe haruri și de un timp frumos. Mulțumim tuturor acelora care ne-au ajutat ca aceste zile binecuvântate să fie bogate spiritual, dar și material oferind multe bunuri și munca lor. (Surorile Baziliene de la Lugoj)) 

O rază de lumină și bucurie în sufletele copiilor nevoiași

11-09-2015

În ziua de 10 septembrie 2015, Maica Valentina Hădărău împreună cu sr. Veronica Chindriș au vizitat familiile nevoiașe din Poienile de Sub Munte (MM), cătunul Uloaha, ducându-le mai multe ajutoare. Au dorit să facă această operă de caritate înainte de începerea anului școlar, pentru ca acei copii să se bucure de cele primite. Surorile au fost însoțite de pr. greco-catolic Paul Boiciuc și doi tineri voluntari. Maica Valentina povestește cum a fost această experiență.

Am mers cu mașina până unde s-a putut (la poalele munților) iar de acolo am încărcat în două căruțe deoarece nu a mai putut urca cu mașina. Am urcat apoi 10 km și am ajuns la cătun. Sunt oameni uitați de lume și de oameni - au doar o școală (clasele I-IV) și o grădiniță. Nu au un dispensar sau punct farmaceutic, nu au niciun magazin acolo în cătun. Dacă doresc sau au nevoie de ceva trebuie sa coboare 10 km. De aceea, coboară foarte rar în sat... Dar, sunt copii numeroși și frumoși, fericiți!!!
            Cu ajutorul lui Dumnezeu am dus la îndeplinire si de data aceasta misiunea cu copiii săraci. Am ajutat 53 de familii cu haine, alimente, dulciuri, rechizite și toate cele aduse de binefăcători. 

           Mulțumim Asociației "Misionarii lui Padre Pio", colaboratorilor săi, prietenilor și colaboratorilor noștri pentru sprijinul acordat pentru ca această misiune să se poată realiza!!! Noi am fost doar "creionul în mâna lui Dumnezeu"...

Hramul Mănăstirii „Sfânta Maria” din Baia Mare

16-08-2015

           Mănăstirea surorilor baziliene de la Baia Mare are hramul ”Adormirea Maicii Domnului”. Cu ocazia acestei mari sărbători atât de îndrăgită de poporul român, foarte mulți credincioși au urcat dealul crucii la mănăstire, pentru a se ruga lui Dumnezeu și Preacuratei Fecioare Maria. Programul de rugăciune a început în seara zilei de 14 august, cu procesiunea de la capela mănăstirii până sus la biserică. A fost purtată în procesiune icoana Maicii Domnului Pururea Ajutătoare.

La procesiune au participat mai mulți preoți: pr. Orghici Vasile, capelanul mănăstirii, pr. Fârtan Eduard, rectorul misiunii române unite din Anglia, pr. Matiz Iosif, pr. Ţiprea Grigore, pr. Cîmpean Grigore, Pr. Hotico Vasile. Vecernia Sărbătorii cu litie, a fost celebrată de către pr. Eduard Fârtan şi alți preoţi prezenţi iar răspunsurile au fost date de către surorile baziliene. La finalul Vecerniei, pr. Simion Mesaroş a predicat despre rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnui”, după care a și urmat această frumoasă rugăciune celebrată de pr. Tomoş Marius şi dl. Tomoş Mircea.

Rugăciune Rozariului a fost condusă de către pr. Tibil Viorel împreună cu membrii Reuniunii Mariane. A urmat rugăciunea de laudă către Preacurata Fecioară Maria, „Acatistul Maicii Domnului”, celebrată de pr. Manu Mircea şi surorile baziliene. La încheierea fiecărei rugăciuni, preotul celebrant a predicat despre Preacurata Fecioară. Maria. Mai târziu, în noapte, a avut loc celebrarea Prohodului Maicii Domnului de către pr. Fârtan Eduard împreună cu surorile baziliene şi ceilalţi preoţi prezenţi. Noaptea de rugăciune s-a încheiat cu Sfântul Maslu - rugăciuni pentru bolnavi, celebrate de un sobor de opt preoți.

În ziua de 15 august, Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. protopop Emil Gârboan împreună cu pr. Vasile Orghici, pr. Cîmpean Grigore, pr. Fîrte Ioan, pr. Eduard Fârtan, pr. Simeon Mesaroş, pr. Iuliu Bontaş și pr. Gabriel Deiac. Pr. Mesaroș a venit în procesiune împreună cu credincioții de la Biserica  Sf. Anton. Răspunsurile au fost date de către corul de la Biserica Bunavestire din Baia Mare. Unii preoți au stat la dispoziţia credincioşilor pentru spovedanie și direcție spirituaă: pr. Iacob Talpoș, pr. Ioan Mătieş, pr. Mircea Cânţa și alții. După celebrarea Sfintei Liturghii s-a făcut ungerea cu ulei sfinţit a tuturor credincioșilor.

Ne-am bucurat de prezența Maicii Valentina Hădărău, superioară provincială și a surorilor noastre venite din alte comunități ale provinciei, pentru a ne ruga împreună. Mulțumim preoților, surorilor din diferitele congregații și tuturor credincioșilor pentru colaborare și participare la programul de rugăciune și de bună organizare a sărbătorii. Înainte de a pleca spre casele lor, toți participanții au fost serviți cu sărmăluțe și alte bunătăți pregătite pentru această zi.  (Surorile Baziliene din Baia Mare)

Campus la Valea Secerului (Feldru)

06-07-2015

În perioada 2-4 iulie a.c., în parohia de la Valea Secerului (Feldru), a avut loc campusul pentru copii. Tema campusului a fost NU UITA DE MINE. Accentul a fost pus pe faptul că Isus nu uită niciodată de noi, dar noi de El.... ? Campusul a fost organizat de sr. Marcela Runcan și de sr. Maria Ignat. Cele trei zile au fost ghidate de trei verbe importante: a ASCULTA, a ÎMPĂRȚI și a MULȚUMI, făcând referire la cele trei părți ale Sfintei Liturghii.

          Programul a fost diversificat în: momente de cateheză, discuții pe marginea temei, ateliere de lucru prin creație, artă, jocuri și cântece. Cateheza s-a desfășurat pe nivele de vârstă. La atelierele de lucru, grupa celor mici au lipit iconițe pe lemn și au confecționat îngerași. Cei mari au fost introduși în cele ale artei, pictând fiecare câte un tablou. Toți au fost foarte fericiți și mulțumiți de realizările avute; au trăit zile de bucurie, de creativitate și de multă voie bună. 

Campus la Lugoj

23-08-2015

În perioada 17-22 august 2015, la Casa Memorială ”Episcop Ioan Ploscaru” a avut loc Campusul de vară pentru elevii de la religie și alți copii doritori din oraș. Campusul a fost organizat de Surorile Baziliene din Lugoj. Tema campusului a fost ”Chemarea Sfântului Apostol Pavel”, pregătită de către sr. Valeria Bolfă în colaborare cu d-na Camelia Popescu care a pregătit activitatea practică, materialele de colorat, obiectele de confecționat, jocurile și un film cu viața și activitatea Sfântului Apostol Pavel. Programul a fost diversificat și foarte frumos.

D-na psiholog Dana Trubiansky a prezentat copiilor tema ”Emoțiile și empatia”. S-a urmărit un metraj Superman, Spiderman pentru a fixa noile cunoștințe.  Elevii au fost interesați și au pus multe întrebări. În altă zi copiii au vizionat un film „Turbo” – este vorba de un melc care își depășește limitele. Filmul a fost pregătit de pr. Robert și de d-na preoteasă Dana Trubiansky.

În ultimele zile a urmat partea artistică cu pr. Robert Trubiansky, care are un dar deosebit de a ajuta copiii în interpretarea rolurilor. Cunoștințele acumulate au fost puse pe roluri și astfel copiii au devenit mici actori. Sceneta s-a intitulat ”Chemarea Sfântului apostol Pavel” și a fost regizată de către sr. Valeria Bolfă. De asemenea, la acest campus au mai fost doi voluntari: Miriam și Octavian Mario, cărora le-a plăcut să dea o mână de ajutor.

La terminarea campusului fiecare elev a primit un dosar cu toate planșele care le-a făcut, obiectele confecționate și diploma de participare. A fost o săptămână frumoasă, plină de bucurie, fericire, relaxare și de prietenie pentru care aducem mulțumire Bunului Dumnezeu, Preacuratei Fecioare Maria și Sfântului Apostol Pavel pentru binecuvântările primite și darurile primite. 

 

Tabără de vară și prima sfântă împărtășanie la Șurdești

05-08-2015

              Vacanţa de vară este ocazia cea mai bună pentru copii și tineri pentru a se aduna în jurul bisericii și pentru a trăi împreună momente de bucurie, de relaxare și de fericire.

În perioada 30 iulie - 2 august 2015, un număr de 78 de copii din parohia Şurdeşti, Maramureş, au răspuns chemării părintelui paroh Marius Tomoș de a participa activ la tabăra de vară. Tema întâlnirii „Fericiți cei curați cu inima...”, a fost propusă de sr. Maximiliana Șanta, OSBM, conform temei propuse de Sf. Părinte Papa Francisc pentru întâlnirea mondială a tineretului.

În fiecare zi au avut loc momente de cateheză pe marginea temei, după care au urmat discuții în grupuri mici și apoi întâlniri în grupul mare. Copiii și tinerii au fost ajutați să înțeleagă adevăratul izvor al fericirii, trăirea adevăratei fericiri și sensul vieții lor.

De asemenea au avut loc diverse activități practice, jocuri, bansuri, cântece și multă voie bună. Alături de pr. paroh Marius Tomoș, o implicare importantă a fost cea a sr. Maximiliana care face și cateheză cu copiii în această parohie, precum și prezența a trei tineri animatori.

In penultima zi a taberei toți copiii și tinerii s-au spovedit, pregătindu-și sufletul pentru întâlnirea cu Isus Cristos în inima lor – trăirea adevăratei fericiri.

Dintre aceștia, un frumos număr de 18 copii, duminică, 2 august a.c., au făcut prima sfântă împărtășanie solemnă. Fiind îmbrăcați în hăinuțe albe și cu sufletele curate, având în mâini lumânări aprinse și o inimioară, au înaintat spre Sfântul Altar. Copiii au fost pregătiți de-a lungul anului de către sr. Maximiliana. Au fost foarte fericiți, emoționați și nerăbdători pentru a se întâlni cu Isus Cristos prezent în Sfânta Euharistie.

Celebrarea Sfintei Liturghii a avut loc în fața bisericii și a fost animată de către copiii și tinerii care au participat la tabăra de vară. Cu mare bucurie în suflet au participat părinții copiilor și toți cei dragi ai lor, precum și foarte mulți credincioși din parohie.

             La finalul Sfintei Liturghii, copiii au primit diplome și cadouri, după care a avut loc o bogată agapă împreună cu toți cei care au participat la tabără.  

TRIPLĂ SĂRBĂTOARE LA MĂNĂSTIREA SF. MACRINA

20-07-2015

               În zilele 17-19 iulie 2015, Surorile Baziliene au celebrat bucuria consacrării prin tripla sărbătoare care s-a desfășurat la Mănăstirea Sf. Macrina din Cluj-Napoca, respectiv: anul vieții consacrate, hramul mănăstirii și profesiunea perpetuă a surorii Ștefania Mirela Fârte.

Cu aceste ocazii, surorile au organizat un bogat program de rugăciune, de conferințe, de mărturii și diverse programe artistice prezentate de copiii și tinerii în mijlocul cărora surorile își desfășoară misiunea.

 Vineri, 17 iulie, după oficierea Vecerniei, un grup de copii de la Grădinița Confesională „Sf. Ana”, condusă de Surorile Baziliene au încântat pe cei prezenți cu un frumos program de cântece și poezii. Copiii au fost animați de către sr. Cristina Fârte și sr. Elisabeta Sîngeorzan. 
             În continuare, pr. Gabriel Marincaș, absolvent al Institutului Pontifical Oriental din Roma a susținut o conferință despre viața și învățătura Sf. Antonie cel Mare (251-356), începătorul monahismului, numit și „Moisele monahilor”. În acest An dedicat Vieții Consacrate a dorit să sublinieze câteva elemente de teologie spirituală de la originea monahismului, care ar putea înnoi viața consacrată din zilele noastre. Referindu-se la Sf. Antonie cel Mare care a avut chemarea de adâncire în pustie, a spus că „ultima adâncire a Sfântului a fost în deșertul interior - Muntele Kolzum” și fiecare dintre noi suntem chemați să atingem Muntele Kolzum în inimile noastre.
            Doamna Ioana Colcer, una dintre mămicile care are copii la Grădinița „Sf. Ana” a exprimat în câteva cuvinte mulțumirea pe care o are față de surorile baziliene care lucrează în această instituție. Seara acestei zile nu se putea încheia mai frumos decât cu ora de adorație  euharistică condusă de pr. Anton Crișan și grupul de tineri „Triumful Inimii Neprihănite”.

 Sâmbătă, 18 iulie, după Slujba Vecerniei oficiată de către pr. Laurian Daboc, Protoegumen OSBM, a urmat mărturia d-nei Mona Ciaca care a reprezentat o vie legătura cu sr. Veronica Șușman care a locuit aici unde se află actuala mănăstire și apoi cu surorile de la Grădinița „Sf. Ana” și nu numai.
           Un grup de tineri din parohia Maieru, împreună cu pr. paroh Florin Miclea, sub îndrumarea sr. Veridiana Bolfă au prezentat sceneta cu meditații și muzică „Pilda celor 10 fecioare” (Matei 25, 1-13).
            În continuare, pr. Olivo Bosa, SJ, director al Centrului Manresa, a susținut o conferință despre ce înseamnă viața consacrată, subliniind faptul că „persoana consacrată este cea care trăiește cu Isus Cristos, iubește cu Isus, caută ceea ce Isus dorește, caută deci să dea slavă Tatălui, dar acest lucru ne privește pe toți: toți suntem chemați să fim iubiți, toți suntem chemați să iubim și să căutăm gloria lui Isus”. Seara s-a încheiat cu un moment muzical la flaut și chitară, prezentat de tinerele, Octavia și Maria, sub îndrumarea sr. Lucia Bumb.

 Programul de duminică, 19 iulie, a început cu procesiunea condusă de PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, de la Catedrala Episcopală la Mănăstirea „Sf. Macrina”. Au participat un mare număr de preoți, persoane consacrate din diferite ordine și congregații călugărești, peste 100 de tineri voluntari ai Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic, care va avea loc la Cluj în perioada 22-26 iulie 2015 și alți credincioși.
            Maica Valentina Hădărău, Superioara Provincială OSBM, împreună cu tineri și copii îmbrăcați în costume naționale, purtând pâine și sare în semn de ospitalitate,  a întâmpinat la poarta mănăstirii pe Ierarhul locului și pe ceilalți pelerini.
            Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată de PS Florentin, împreună cu Mons. Mihai Todea, vicar general și 30 de preoți.
          În cadrul Sfintei Liturghii, Sora Ștefania Mirela Fârte a depus voturile călugărești pe viață în prezența Superioarei Provinciale, Maica Valentina Hădărău.
            În cuvântul de învățătură, PS Florentin a mulțumit persoanelor consacrate, care sunt așa cum spunea Papa Francisc „un mare dar oferit Bisericii, un dar care se naște și crește în Biserică, un dar care este rânduit deplin pentru slujirea lui Dumnezeu în cadrul Bisericii”. A expus un parcurs istoric al Surorilor Baziliene, pornind de la cele trei puncte de reflecție oferite de Papa Francisc: 1. A privi trecutul cu recunoștință; 2. A trăi prezentul cu pasiune; 3. A îmbrățișa viitorul cu speranță.

 Preasfințitul a subliniat și importanța preocupării vocaționale – ne bucurăm pentru tânăra soră Ștefania care astăzi a primit în deget inelul alianței cu Mirele Cristos, de asemenea a primit și lumânarea ca să lumineze în lume, să aducă lumină celor care sunt orbi și să-i conducă pe drumul mântuirii.
            În încheiere, pr. Marius Furtună,  capelanul Mănăstirii „Sf. Macrina” a mulțumit PS Florentin, tuturor preoților, amintindu-i pe nume, persoanelor consacrate, tinerilor și tuturor celor prezenți, pentru participarea la această celebrare solemnă. A urmat rânduiala și binecuvântarea pentru obținerea indulgenței plenare. Toate persoanele au fost invitate la bogata agapă fraternă pregătită de către surori în curtea mănăstirii.
          Aducem laudă și mulțumire Bunului Dumnezeu pentru toate binecuvântările revărsate asupra noastră, mulțumim tuturor participanților la această solemnă celebrare care ne-au onorat cu prezența pentru a ne bucura împreună și pentru a-L preamări pe Cel Atotputernic.

 

 

INVITATIE!!!

15-07-2015

ORDINUL SURORILOR SF. VASILE CEL MARE
PROVINCIA „INIMA NEPRIHĂNITĂ A SF. FECIOARE MARIA”
Vă invită la Mănăstirea Sf. Macrina din Cluj Napoca
la
ZILE DE RUGĂCIUNE ȘI CONFERINȚE SPIRITUALE
Cu ocazia Anului dedicat Vieții Consacrate

Vineri 17 iulie 2015

17,00 Vecernia
          Program copii - Grădinița Confesională „Sf. Ana”
18,00 Conferință - Pr. Gabriel Marincaș
          Mărturii
19,30 Adorație Euharistică – Grupul „Triumful Inimii Neprihănite”

Sâmbătă 18 iulie 2015

17,00 Vecernia
          Copii și tineri din parohii
18,00 Conferință - Pr. Olivo Bosa, SJ
          Moment muzical - tineri
          Mărturii

Duminică 19 iulie 2015

  7,00 Utrenia
  9,30 Procesiune de la Catedrala „Schimbarea la Față”
10,30 Sf. Liturghie Arhierească în cadrul căreia va avea loc depunerea voturilor pe viață
          a sr. Ștefania Mirela Fârte.


Va asteptam cu drag!


TABĂRĂ DE VARĂ LA MĂNĂSTIREA "SF. MARIA" - BAIA MARE

06-07-2015

 

În perioada 30 iunie – 5 iulie 2015, un număr de 50 de copii au participat la Tabăra de vară organizată de surorile baziliene, prin sr. Claudia, la Mănăstirea “sf. Maria” din Baia Mare.

Tabăra a avut ca scop antrenarea copiilor în jocuri și activități practice și educative, precum și zile de destindere  bine meritate după încheierea anului școlar.

Copiii au fost împărțiți în trei grupe, la fiecare grupă fiind o soră responsabilă și animatoare, respectiv : grupa bucuriei, grupa păcii și grupa blândeții. Surorile responsabile de grupe au fost : sr. Claudia, sr. Varvara și sr. Gabriela. Alte surori au fost de asemenea implicate în bunul mers și buna organizare a taberei – respectiv: sr. Veronica, sr. Benedicta și sr. Valentina.

Copiii au avut zile pline de bucurie dar și de activități practice – pictură, desen, făcut și copt dulciuri și lucru manual, activități cu caracter educativ moral și religios – toate acestea fiind predate și supravegheate de către surori. De asemenea au avut lecții de îngrijirea și protecția mediului - ținute de d-na Dr. Gîrboan, dansuri – D-na Loredana Micu și gimnastică medicală – Dl. Elian Micu.

Copiii au profitat de zilele însorite și s-au jucat, au zburdat și au cântat în natură cu multă bucurie și entuziasm. Duminică după Sf. Liturghie au prezentat părinților lor o scenetă despre tabără, precum și una cu caracter religios, dansuri – învățate în timpul taberei, poezii compuse de ei și cântece. Au prezentat părinților lucrările practice, iar la sfârșit sr. Varvara  le-a împărțit diplome de participare, apoi a urmat o agapă fraternă – surori, părinți și copii împreună.

În ultima seară s-au bucurat de foc de tabără unde au cântat, jucat și dansat cu o bucurie de nedescris...

La sfîrșit copii au exprimat bucuria de a fi participat la această tabără, promițând că la anul vor face o sărbătoare și mai mare.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru acești copii, pentru părinții lor și pentru surorile care s-au străduit să ofere ospitalitate și educație acestor copii.

Prima Împărtășanie Solemnă la Lugoj

15-06-2015

           În Duminica a doua după Rusalii, 14 iunie 2015, Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj a îmbrăcat haine de sărbătoare pentru a primi copiii la prima Sfântă Împărtășanie. Copiii au participat în decursul anului școlar la orele de religie ținute de către sr. Valeria Bolfă, OSBM, la Casa Memorială „Episcop Ioan Ploscaru”. În ultima lună copiii au fost aduși zilnic de către părinții lor la pregătirea catehetică.

În ziua de 13 iunie, Preasfințitul Episcop Alexandru Mesian a examinat copiii în catedrală, după care a intrat în confesional și i-a mărturisit. A fost ajutat de pr. Ioan Pop, parohul catedralei.

În ziua de 14 iunie, unsprezece copii îmbrăcați în alb, cuprinși de emoție și de bucurie au plecat în procesiune de la sala de cateheză spre catedrală, fiind însoțiți de pr. Angelo Pop, vicar general, pr. Teodor Baba, protopop, pr. Ioan Pop, parohul catedralei, sr. Valeria, părinții lor, copii și tineri de la cateheză. În catedrală au fost întâmpinați de către Preasfințitul Alexandru. Corul a intonat „Azi e mare sărbătoare”, după care copiii au recitat poezii. Catedrala a fost foarte frumos împodobită pentru acest eveniment de către sr. Rafaela Ferenț, OSBM.

În timpul Sf. Liturghii, la crez, copiii au făcut reînnoirea promisiunilor de la botez. La predică, Preasfințitul a amintit copiilor despre „Marea Comoară” pe care au primit-o în suflet, sfătuindu-i să nu piardă niciodată pe Isus, să-L primească cât mai des și să participe în fiecare duminică la Sf. Liturghie.

În cele din urmă copiii au primit diplome, rozarii și cadouri, după care s-au întors la Casa „Ioan Ploscaru” pentru a servi masa din bunătățile aduse de părinți. Apoi au urmat jocurile pregătite de d-na Camelia Popescu împreună cu grupul de voluntari în parcul copiilor. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru acești copii minunați și-L rugăm să-i binecuvânteze împreună cu părinții lor pentru a spori în credință și iubire față de cel sfinte. Foto: Raimondo-Mario Rupp și sr. Rafaela Ferenț, OSBM.

Prima Împărtășanie a copiilor din parohia Maieru

08-06-2015

                Duminică 7 iunie 2015, în Duminica tuturor sfinților, comunitatea parohială din Maieru, jud. Bistrița-Năsăud, a fost în mare sărbătoare și bucurie, deoarece doisprezece copii l-au primit pentru prima dată, în mod solemn, pe Isus în Sfânta Împărtășanie. Acești copii au început pregătirea catehetică încă de anul trecut, iar în ultima perioadă au făcut o pregătire mai intensă. Copiii au fost pregătiți de pr. paroh Florin Miclea la orele de religie, iar împreună cu sr. Veridiana Bolfă, OSBM, au făcut un drum spiritual prin întâlnirile catehetice care a culminat cu pregătirea specială a celebrării de duminică.

A fost o celebrare plină de emoție și de bucurie atât pentru copiii care l-au primit pentru prima dată pe Isus Euharistic, cât și pentru părinți și toți credincioșii care i-au înconjurat cu multă dragoste. Un gest special de iubire arătată acestor copii și-au manifestat-o tinerii și copiii parohiei care frecventează orele de cateheză, care au animat Sfânta Liturghie și s-au îmbrăcat în frumoase costume populare de sărbătoare.

Mulțumim Domnului pentru harurile revărsate asupra acestor copii și sperăm ca Isus să aibă mereu loc în sufletele lor, pentru a-i călăuzi pe drumul vieții. (Mai jos sunt și câteva poze de relaxare din zilele precedente sărbătorii).

Pelerinajul persoanelor consacrate din Eparhia de Cluj-Gherla la Blaj

22-05-2015

           Joi, 21 mai 2015, în sărbătoarea Înălțării Domnului și a Sfinților Împărați Constantin și Elena, persoanele consacrate din Eparhia de Cluj-Gherla, în frunte cu ierarhul lor Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, au făcut un pelerinaj la Blaj, ”Mica Romă” a românilor. Au participat la Sf. Liturghie Arhierească, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră ”Sfânta Treime”, pontificată de PS Florentin Crihălmeanu și PS Claudiu Lucian Pop, împreună cu un sobor de preoți.

În cuvântul de învățătură PS Florentin a amintit faptul că la Blaj se află izvorul și rădăcinile sfinte ale bisericii noastre. Și-a aplicat cuvintele Sf. Elisabeta, din Sf. Scriptură: ''De unde mie cinstea aceasta?... să pot cuvânta aici în «Mama Catedralelor noastre», în Biserica Mamă a Bisericii Greco-Catolice, aici, în această istorică clădire, sanctuar în care mai răsună ecoul iluștrilor înaintași”.

A continuat cu ”iluștrii înaintași greco-catolici, începând cu Inochentie Micu Klein, cu Petru Pavel Aron, cu Mitropolitul Șterca Șuluțiu, cu ilustrul Mitropolit Vasile Vodă Suciu, cu Mitropolitul Nicolescu, cu Episcopul martir și mărturisitor al credinței Ioan Suciu, și de asemenea, cu luminoasa figură a Cardinalului nostru Alexandru Todea și glasul blândului nostru Arhipăstor, care, pentru o vreme, a păstorit și aici, la Blaj, și el martir și mărturisitor, IPS George Guțiu, Episcopul nostru de Cluj-Gherla, de binecuvântată pomenire. Sunt atâtea nume luminoase, atâtea personalități mari ale spiritualității și culturii românești care au cuvântat aici, în această mare Catedrală... Am venit să ne adăpăm din «fântânile darurilor», să primim şi noi o rază din lumina ce a răsărit aici, la Blaj, să vizităm şi noi Mica Romă”.

La încheierea Sf. Liturghii s-a oficiat slujba parastasului în memoria Card. Alexandru Todea, mărturisitor al credinței în închisorile comuniste și mare personalitate a Bisericii Greco-Catolice, la împlinirea a 13 ani de la plecarea la Domnul.

După masa de prânz, care a fost și acesta un moment de comuniune fraternă, toate persoanele consacrate au vizitat Capela Mitropoliților greco-catolici. Apoi, ne-am rugat Ora a IX-a la protopopiat, după care PS Florentin ne-a ținut o meditație pornind de la textul Evangheliei după Sf. Ioan 15, 1-8 ”Vița și mlădițele”. Preasfinția Sa a făcut referire și la scrisoarea Sf. Părinte Papa Francisc către persoanele consacrate, din 21 noiembrie 2014. Persoanele consacrate au lucrat în grupuri mici, după care au făcut împărtășiri în plen.

Spre seară am făcut un pelerinaj la Capela Fecioarei Săracilor de la Cărbunari. Urcând drumul până la Capelă, ne-am rugat Rozariul – a fost o adevărată procesiune în rugăciune și comuniune. La Capelă a avut loc oficiul Vecerniei în simfonia păsărelelor care cântă în acel loc de liniște profundă.

Mulțumim Bunului Dumnezeu și Maicii Preacurate pentru această zi binecuvântată în haruri. Aducem mulțumire și PS Florentin care a fost promotorul acestui pelerinaj al persoanelor consacrate la Blaj, în anul dedicat Vieții Consacrate.

Bucuria consacrării – la Mănăstirea „Sf. Maria” din Baia Mare

04-05-2015

                În zilele, 1-3 mai 2015, Surorile Baziliene au organizat la Mănăstirea Sf. Maria din Baia Mare sărbătoarea vieții consacrate. În primele zile, Pr. Mihai Orban, SJ, a ținut conferințe în care a subliniat rolul persoanelor consacrate în biserică și în mijlocul poporului lui Dumnezeu, spunând: „Persoanele consacrate sunt mărturisitori ai bucuriei, ai fericirii și împlinirii”. A vorbit mult despre speranță: „Speranța noastră se bazează pe darul gratuit din partea lui Dumnezeu, pe credință și pe iubire. Să fim scântei de speranță în mijlocul unei lumi unde întunecimile disperării distrug atâtea ființe umane. Nu putem să nu amintim de vocația Preasfintei Fecioare Maria, care a avut misiunea de a fi mama Fiului lui Dumnezeu întrupat. Prin da-ul ei, Maria a făcut posibilă venirea lui Isus în lume”.
              Duminică, 3 mai, am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe PS Vasile Bizău, mai mulți preoți și persoane consacrate din alte congregații. Preasfințitul a vorbit la predică despre textul evangheliei din această zi - vindecarea paraliticului de 38 de ani (cf. Io 5,1-15). În încheiere a mulțumit surorilor baziliene pentru invitație, tuturor persoanelor consacrate și laicilor care au participat la această comuniune de rugăciune.
              Au fost momente de rugăciune și comuniune trăite împreună cu toți cei care au urcat drumul crucii spre mănăstire, printre care și grupurile de copii și tineri din parohia Bunavestire, Baia Mare și din parohia Sfinții Arhangheli, Șurdești care prin scenetele și cântecele lor au făcut ca bucuria să fie deplină. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească.

Gratitudine în Anul Vieții Consacrate și Hramul Mănăstirii „Buna Vestire” - Gherla

26-03-2015

 Purtând în suflet bucuria Anului Vieţii Consacrate, surorile baziliene au sărbătorit acest eveniment în comunitatea de la Gherla, în zilele 20-21 martie 2015, printr-un program de rugăciune, conferințe, oră de adorație și alte oficii religioase. În 20 martie conferința a fost ținută de către Pr. Gabriel Marincaș la Parohia ”Duminica Sfintelor Femei Mirofore”. Părintele a vorbit despre viața consacrată și persoanele consacrate văzute ca un dar pentru biserică și pentru poporul lui Dumnezeu. Iar în 21 martie, conferința a fost ținută de către Pr. Olivo Bosa, SJ în capela mănăstirii. A vorbit despre frumusețea dăruirii lui Dumnezeu a persoanelor consacrate. Surorile, au adus Bunului Dumnezeu rugăciuni de laudă și de mulțumire pentru darul cel mare al chemării la viața consacrată; de asemenea s-au rugat pentru noi vocații în urmarea lui Cristos. 

În preserbarea Bunei Vestiri, marţi, 24 martie 2015, a avut loc hramul mănăstirii, la care a participat PS Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla. A celebrat Vecernia şi Sfânta Liturghie în capela mănăstirii, împreună cu un grup de preoți și doi diaconi. Între preoţii concelebranţi au fost pr. Laurian Daboc, protoegumen OSBM; pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla și alți preoți.

Au participat surori baziliene și din alte comunități ale provinciei, împreună cu Maica. Valentina Hădărău, superioară provincială, surori din Ordinul Sf. Ioan Evanghelistul şi din Cong. Surorilor Maicii Domnului, precum şi credincioşi laici. Răspunsurile liturgice au fost date de către surorile baziliene.

Cu ocazia acestei sărbători, PS Florentin a vorbit despre importanța momentului Bunei Vestiri, care are un rol important în planul divin de mântuire a neamului omenesc. Preasfințitul a mai spus: "Este şi o sărbătoare a consacrării – ne aflăm în Anul dedicat, de Pontiful Roman, Vieţii Consacrate. Această sărbătoare, prin excelenţă, alături de aceea a Intrării Domnului nostru Isus Cristos în Templu, sunt sărbători fundamentale ale persoanelor consacrate şi, aş spune, mai întâi Buna Vestire, pentru că persoanele consacrate sunt persoane care au ales liber drumul oferirii întregii lor vieţi lui Dumnezeu".

Au fost zile de binecuvântare din partea Bunului Dumnezeu, de fraternitate și de bucurie, pentru care îi aducem mulțumire și recunoștință. 

Sărbătoarea Vieții Consacrate - Lugoj

02-02-2015

Toate persoanele consacrate din Banat au sărbătorit cu bucurie Ziua Vieții Consacrate în 31 ianuarie a.c., în Catedrala Romano Catolică din Timișoara, în cadrul Sfintei Liturghii Arhierești pontificată de Preasfințitul Martin Roos și un mare sobor de preoți. Din comunitatea noastră au participat Sr. Valeria Bolfă, Sr. Gema Lorenț și Sr. Rafaela Ferenț.

Pr. Laslo Wolner, responsabilul  cu Viața Consacrată, împreună cu surorile și frații au pregătit un program mai deosebit în cadrul Sfintei Liturghii. Fiecare Ordin și Congregație Călugărească au prezentat Domnului o lumânare care a fost aprinsă la fiecare de către episcop și va arde tot anul în comunitățile noastre amintindu-ne că suntem o rază din Lumina Lui Cristos și avem datoria de a transmite Lumina, bucuria și curajul credinței tuturor. Apoi la rugăciunea credincioșilor, un reprezentant al fiecărei comunități a formulat o rugăciune legată de carisma proprie. După Sf. Liturghie am fost invitați de PS Martin Roos la Episcopie pentru o agapă fraternă.

Duminică 01 februarie a.c. am sărbătorit Ziua Vieții Consacrate în Catedrala Greco Catolică din Lugoj împreună cu Surorile Carității. La începutul Sfintei Liturghii Arhierești am făcut o procesiune solemnă cu lumînările aprinse, PS. Alexandru a prezentat împortanța Sărbătorii, la Crez am mărturisit credința cu lumînările aprinse în fața Sf. Altar, iar la sfârșitul Liturghiei am recitat o rugăciune pentru statornicia persoanelor consacrate. Preoții și credincioșii au felicitat surorile și le-au oferit flori în semn de prețuire și recunoștință. Doamne ajută-ne să transmitem bucuria, curajul, credința și să devenim profeții zilelor noastre! Foto - Raimondo Rupp si Sr.Valeria,OSBM

Vizită la Căminele de Bătrâni din Lugoj

15-04-2015

Marți 14 aprilie, Surorile de la Mănăstirea ”Nașterea Maicii Domnului” din Lugoj, au vizitat persoanele vârstnice de la cele două Cămine de Bătrâni din Lugoj. Surorile merg periodic la ei pentru a-i încuraja, a vorbi cu ei, pentru a se ruga și a-i pregăti pentru mărturisire. La sărbătorile mari, Pr. Ioan Pop celebrează Sf. Liturghie, iar surorile dau răspunsurile și majoritatea primesc Sf. Euharistie.

            După Sf. Liturghie, Surorile le-au împărțit darurile aduse. Unii se bucură foarte mult și își amintesc de copiii și de nepoții lor, alții plâng și spun că nu au pe nimeni decât pe Dumnezeu. Sunt recunoscători celor care îi îngrijesc în neputințele lor. De fiecare dată ne mulțumesc că nu i-am uitat. 

Miercurea Mare a Sfintelor Paști la Lugoj

09-04-2015

 În  Miercurea Mare, elevii de la cateheză, au prezentat în Catedrala Greco-Catolică din Lugoj sceneta intitulată ”Suferințele și chinurile lui Isus vindecă răutatea noastră”. A început cu arestarea lui Isus, judecata și condamnarea la moarte. Isus biciuit și încoronat cu spini a purtat crucea grea împovorată de păcatele noastre printre chinurile și batjocurile celor prezenți. Pe drum s-a întâlnit cu sfânta Sa Mamă, cu Veronica care i-a șters fața de sudoare, de praf și de sânge, cu Simeon care a fost silit să-i ducă crucea și cu femeile evlavioase care l-au plâns și l-au mângâiat în suferințele Sale. Ajungând pe Golgota a fost dezbrăcat de haine și răstignit pe cruce.

Copiii și tinerii, ajutați de Sr. Valeria Bolfă, OSBM au încercat să redea cât mai profund drama suferințelor lui Isus Cristos, Mântuitorul nostru, astfel încât mulți credincioși fiind profund marcați, aveau lacrimi în ochi.

Preasfințitul Alexandru Mesian a mulțumit elevilor și surorilor pentru efortul depus la regizarea acestei drame - a suferințelor lui Cristos. A îndemnat pe elevi să rămână aproape de Isus și de Biserică, la fel și pe părinții lor. De asemenea, a invitat pe toți credincioșii să participe la oficiile religioase care vor avea loc în această săptămână.

În Joia Mare, Preasfințitul Alexandru a oficiat în Catedrală ceremonia spălării picioarelor la 12 elevi de la cateheză care au fost pregătiți de Sr. Valeria. A fost o seară impresionantă și o experiență emoționantă pe care unii dintre elevi nu o vor uita niciodată. Foto: Raimondo-Mario Rupp.

Un salut, o mângâiere, un zâmbet pentru cei nevoiași – cu ocazia Sfintelor Paști

09-04-2015

Din dorința de a duce o rază de mângâiere celor aflați în nevoi din satele de munte, în unele zile din săptămâna mare, maica Valentina Hădărău, sr. Laurenția Bolfă, sr. Veronica Chindriș și sr. Emanuela Cioncan au vizitat 50 de familii nevoiașe din Borșa (CJ) și 40 de familii din mai multe sate: Muncel (CJ), Poiana Blenchii, Gostila și Fălcușa (SJ), Vălenii Lăpușului, Suciu de Jos, Suciu de Sus și Larga (MM).

Mulțumim credincioșilor noștri, tuturor prietenilor și colaboratorilor, în mod special lui Lucian Pîrvu și colaboratorilor săi, lui Horațiu Paul și Manuela Cecilia, D-șoarei Camelia Cherecheș (asistent social la Borșa), D-nei Mariana Mester și colaboratorilor dansei, cu ajutorul și prin a căror generozitate am reușit să aducem o rază de lumină, bucurie și speranță în casele și în sufletele celor bolnavi, bătrâni și nevoiași, cu ocazia Sfintelor Paști.

Celebrarea zilei vieții Consacrate la Cluj

03-02-2015

Reprezentanţii ordinelor şi congregaţiilor călugăreşti din Cluj-Napoca, au celebrat Ziua Vieţii Consacrate în Anul dedicat persoanelor consacrate în Biserica Catolică. Călugării şi călugăriţele de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla s-au unit în rugăciune, participând la celebrarea duminicală din 1 februarie 2015, în biserica Sfânta Familie a parohiei Cluj-Zorilor 1 (str. Gheorghe Dima nr. 45, cartierul Zorilor). Sfânta Liturghie a fost celebrată de către PS Florentin Crihălmeanu, împreună cu mai mulţi preoţi. În acest cadru de rugăciune, câte un reprezentant din fiecare ordin sau congregaţie şi-a prezentat propria comunitate.
Data de 2 februarie, în care Biserica celebrează Prezentarea lui Isus în Templu, începând din anul 1997 a fost numită de către Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea Ziua Vieţii Consacrate, devenind, an de an, în toate Diecezele şi Eparhiile Bisericii Catolice, o zi în care persoanele consacrate sunt prezentate lumii ca exemplu şi mărturie de credinţă. Instituirea acestei zile a avut ca scop şi conştientizarea de către societatea contemporană a rolului şi importanţei slujirii, uneori nevăzute, a sutelor de mii de suflete care, asemenea lui Isus, în ziua consacrării lor călugăreşti, „s-au oferit Domnului în Templu” pentru mântuirea tuturor.
În plus, în acest an 2015, convocând Anul Vieţii Consacrate la 50 de ani de la promulgarea decretului conciliar Perfectae caritatis, Papa Francisc a dorit reînnoirea vieţii consacrate. Adresându-se persoanelor consacrate, Suveranul Pontif a spus: „Vă reînnoiesc îndemnul stăruitor pe care l-am adresat în urmă cu un an superiorilor generali: Treziţi omenirea! Luminaţi-o prin mărturia voastră profetică şi contra curentului! Cum veţi reuşi să puneţi în practică acest îndemn nu doar pe durata acestui an special dedicat vouă ci întotdeauna? Vă prezint trei cuvinte programatice: Fiind bucuroşi. (…) 2. Fiind curajoşi. (…) 3. Fiind oamenii ai comuniunii, bine înrădăcinaţi în comuniunea personală cu Dumnezeu (…)”. Acest îndemn se adresează şi tuturor creştinilor consacraţi prin Botez.

În ziua de 2 februarie toți reprezentanții Ordinelor și Congregațiilor din Eparhie s-au adunat la Mănăstirea Sf. Macrina a Surorilor Baziliene. A avut loc o seară de rugăciune –texte biblice, reflecții alocuțiuni și invocații pentru Biserică, credincioși și persoane consacrate, pentru a putea trăi oferta vieții lor cu abnegație și bucurie. În cuvântul său de învățătură, P. Olivo Bosa , SJ, a vorbit despre chemarea lui Samuel  și importanța ascultării Cuvântului și chemării Domnului, precum și despre importanța trăirii și mărturisirii adevărului, chiar și cu prețul vieții. Preasfințitul Florentin, printr-o frumoasă pildă a bambusului – care a fost tăiat în bucăți pentru a alimenta cu apă toate celelalte plante din grădină – a scos în evidență importanța jertfirii de sine pentru binele aproapelui.

Reprezentanții din Ordinele și Congregațiilor prezente au dus la altar lumânări aprinse – simbol al jertfirii de sine – tămâie, simbolul rugăciunii înălțate zilnic de către persoanele consacrate la tronul lui Dumnezeu, precum și un copac cu flori, fiecare floare reprezentând un Ordin sau o Congregație.

S-a încheiat cu o agapă fraternă în refectoriul mănăstirii.

Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru darul vieții consacrate și îl rugăm să binecuvânteze Biserica și omenirea cu noi și sfinte vocații la călugărie.

«Am fost flămând și mi-ați dat să mănânc ... gol și m-ați îmbrăcat, bolnav și m-ați vizitat...» (cf. Matei 25, 35-36)

03-01-2015

Îndemnate de cuvintele Mântuitorului “Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi  primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine”, în fiecare an, cu ocazia marilor sărbători – Învierea şi Naşterea Domnului – încercăm să venim în întâmpinarea celor nevoiaşi, bolnavi, singuri, bătrâni şi a copiilor care suferă.

Şi în acest an, de Naşterea Domnului, Sr. Valentina Hădărău, Sr. Rita Flămînd şi Sr. Emanuela Cioncan  - de la Mănăstirea Sf. Macrina din Cluj - au vizitat 70 din aceste familii, din satele de munte greu accesibile, care se confruntă cu multe dificultăţi.  Au fost în Poienile de sub Munte (Maramureş), Şumal, Ciucea, Poiana (Sălaj), căutând să aducă o rază de lumină în suflete,  bucurie şi  încurajare celor bolnavi şi istoviţi, celor împovăraţi de ani, precum şi copiilor care nu au posibilitatea de a gusta bucuria copilăriei.  În pofida greutăţilor cu care se confruntă aceste persoane, găsesc puterea de a-şi purta crucea vieţii şi speranţa de a lupta, uneori sfidând viaţa cu credinţa lor şi chiar zâmbind vieţii.

Mulţumim tuturor binefăcătorilor care ne-au ajutat în această campanie, şi rugăm pe bunul Dumnezeu să aibă grijă de toţi bătrânii, bolnavii şi copiii fără copilărie!

 

Sceneta ”Viflaimul” în parohia greco-catolică din Maieru

23-12-2014

 În duminica dinaintea Nașterii Domnului, 21 decembrie 2014, copiii și tinerii din parohia greco-catolică din Maieru, au interpretat sceneta ”Viflaimul”. Au participat 60 de copii și tineri care frecventează orele de cateheză ținute de sr. Veridiana Bolfă, OSBM. Cu această scenetă, credincioșii s-au pregătit mai bine pentru întâmpinarea Pruncului Divin născut în peștera Betleemului, pentru mântuirea noastră. După scenă, copiii și tinerii au colindat câteva colinde și l-au primit pe Moș Crăciun.

Sceneta de Crăciun în parohia ”Bunavestire”, Baia Mare

25-12-2014

         În ajunul Crăciunului, copiii din parohia greco-catolica ”Bunavestire” din Baia Mare, au prezentat o scenetă cu Nașterea Domnului nostru Isus Cristos. Copiii au fost pregătiți de către Sr. Claudia Mureșan, OSBM, care face și cateheză în această parohie, începând cu anul 2011. Prin rolurile interpretate de copii, credincioșii și părinții copiilor au rămas plăcut impresionați și mai întăriți în credință, în această sărbătoare a Nașterii Mântuitorului nostru Isus Cristos.

        După terminarea scenetei, copiii au pregătit un mic concert de colinde. La ieșirea din Biserică copiii au fost întâmpinați de Moș Crăciun care a venit cu daruri. Părintele Cristian Albu, Vicar General al Eparhiei de Maramureș, care este și parohul bisericii Bunavestire, a pregătit o agapă fraternă, unde copiii și părinții, au avut un moment de comuniune. 

Sceneta ”Păstori la iesle” în Catedrala greco-catolică Lugoj

25-12-2014

         În ajunul sărbătorii Nașterii Domnului, Catedrala greco-catolică din Lugoj a anticipat primirea Pruncului Divin născut în peștera Betleemului, prin Sceneta „Păstori la iesle”, interpretată de copiii şi tinerii de la cateheză pregătiţi de Sr. Valeria Bolfă, OSBM.

         Ca în fiecare an, micii actori și-au jucat foarte bine rolul. La scenetă a participat și PSS Alexandru Mesian împreună cu distinsul oaspete PSS Milan Șaşik, episcop de Muncacevo şi Ujgorod (Ucraina) care a vizitat Eparhia de Lugoj, fiind însoţit de pr. prot. Dan Nutsu, paroh Apşa de Mijloc (Ucraina).

         Catedrala a fost împodobită de sărbătoare, mai ales prin numărul mare de credincioși care au participat la programul din ajunul Crăciunului. La sfârșitul scenetei a ajuns și Bătrânul Moș Crăciun care a răsplătit cu daruri pe toți copiii și tinerii care au jucat în scenetă. Foto: Raimondo-Mario Rupp.

Activităţi la Cabinetul de Obstretică-Ginecologie

03-12-2014

       La Cabinetul  de Obstretică - Ginecologie  " Providence" , sub conducerea Surorii Augusta Griguţa, Directoarea cabinetului, cu ajutorul D-lui Dr. Răzvan Ilie - medic ginecolog, şi a D-rei Smaranda Mladin - kinetoterapeut, se desfăşoară activităţi pentru gravide şi mămici, cu scopul de a promova viaţa şi a lupta împotriva avortului.
    Activităţile care se desfăşoară sunt : consultaţii de Obstretică-Ginecologie, gimnastică prenatală, cursuri prenatale, cursuri de alăptare.
       De asemenea se fac cursuri pentru copii: gimnastica bebeluşului, terapie pentru colici şi dezvoltare psihomotorie.
       Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru darul vieţii şi pentru acele mămici care acceptă acest dar, aducând la lumină copii şi bucurându-se de ei. 

Deschiderea Anului dedicat Vieţii Consacrate, Lugoj, 29-30 nov.2014

01-12-2014

Deschiderea Anului Vieții Consacrate, Lugoj, 29-30 nov.2014

       Sf. Părinte Papa Francisc a declarat anul 2015 Vieții Consacrate, iar deschiderea a avut loc în 29-30 noiembrie 2014, fiind marcată de o noapte de veghe și rugăciune.
        De la persoanele consacrate spune Sf. Părinte ” nu se așteaptă să împlinească gesturi eroice, nici să lanseze proclamații răsunătoare, ci să mărturisească bucuria care izvorăște din certitudinea de a fi iubiți”. Cine sunt călugării și călugărițele?
        Sunt persoane care în intimitatea inimii și a sufletului au auzit glasul chemării Lui Dumnezeu de a-L urma și ei au răspuns DA invitației Lui. Iubirea Lui Dumnezeu i-a cucerit. Nu sunt preocupați ce primesc în schimb aici pe pământ, ci un lucru îi preocupă: să-L urmeze pe Cristos în curăție, sărăcie și ascultare. Să împlinească voia Lui în apostolat, ajutând cât mai multe suflete să-L cunoască pe Dumnezeu, să-l iubească , să-I slujească și să ajungă la mântuire.
       Călugării și călugărițele se simt iubiți de Dumnezeu și acceptă cu resemnare viața așa cum este ea cu bucuriile și suferințele ei. Trăiesc în mănăstiri, au o viață simplă și modestă, nu adună bani sau averi, sunt supuși Bisericii și Superiorilor lor, nu se căsătoresc, prin vot practică curăția și înfrânarea.
        Fiind purtători de Cristos, bucuria și seninătatea se poate citi pe chipul lor. Idealul este dragostea față de Dumnezeu și față de aproapele, izvorâte dintr-o credință vie și puternică. Prima lor îndatorire este unirea intimă și conversația cu Dumnezeu prin rugăciune, meditație, participarea la Jertfa Euharistică, practicarea virtuților și lupta continuuă împotriva păcatelor chiar și a celor ușoare.
       Călugării și călugărițele sunt foarte sensibili față de cei săraci, marginalizați, bolnavi, bătrâni, copii, tineri, familii cu probleme, muribunzi: tuturor le vin în ajutor cu tot ce pot, de multe ori renunțând la puținul lor. Apostolatul, catehizarea copiilor, a tinerilor, a adulților, îndrumarea spirituală, este o preocupare continuă pentru a ajuta oamenii să-L descopere pe Dumnezeu.Toate aceste sacrificii și renunțări sunt făcute din iubire față de Mirele Ceresc și setea de a-i vedea pe toți fericiți și mântuiți.
        Îndemnăm pe toți credincioșii să se roage în acest timp sfânt mai mult pentru călugări și călugărițe, pentru a putea rămâne statornici în vocația lor și pentru a putea învinge toate ispitele și greutățile cu care se confruntă, mulți trăind în mijlocul lumii datorită apostolatului pe care-l desfășoară in societate.
       Apoi să ne rugăm și pentru noi vocații la călugărie, să nu Vă fie frică dacă copiii sau nepoții d-Voastră doresc să îmbrățișeze o astfel de viață, încurajați-i și rugați-vă pentru ei. Nu este o nenorocire ci este o chemare specială a Domnului, o iubire predilectă, o mare cinste, un mare dar special primit gratis. Anul Vieții Consacrate se va încheia în 2 februarie 2016.                                                                                                   
Detalii

DESCHIDEREA ANULUI DEDICAT VIEŢII CONSACRATE, Cluj-Napoca, 29 - 30 noiembrie 2014

30-11-2014

      Făcându-se ecou al simţirii multora dintre noi şi a Congregaţiei pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a constituţiei dogmatice Lumen Gentium despre Biserică, ce tratează în capitolul al VI-lea despre călugări, precum şi a decretului Perfectae Caritatis despre reînnoirea vieţii călugăreşti, Sfântul Părinte Papa Francisc a decis să convoce un An al Vieţii Consacrate.
        În pregătirea deschiderii solemne a Anului dedicat bucuriei slujirii celor ce şi-au dedicat viaţa lui Dumnezeu şi semenilor, sâmbătă, 29 noiembrie, de la ora 18.00, în Catedrala Episcopală clujeană a avut loc o Veghe de Rugăciune în prezenţa persoanelor consacrate de pe teritoriul Eparhiei. Programul acestei seri, coordonat de pr. Anton Crişan, Vicar eparhial cu preoţii şi persoanele consacrate, pe lângă un timp de rugăciune şi Adoraţie Euharistică, a cuprins o conferinţă susţinută de pr. Olivo BOSA din Societatea lui Isus, despre “Viaţa Consacrată în documentele Bisericii”. De asemenea, a avut loc o prezentare a carismelor Ordinelor şi Congregaţiilor de viaţă consacrată şi s-a rostit rugăciunea Sfântului Părinte Francisc la deschiderea Anului Vieţii Consacrate în Biserica Catolică. Seara s-a încheiat printr-un cuvânt al Episcopului eparhial.

       Dumincă 30 noiembrie a avut loc în Catedrala „Schimbarea la Faţă” celebrarea Sfintei Liturghii de către Preasfinţia Sa PS. Florentin Crihălmeanu însoţit de un sobor de preoţi şi călugări. Au fost prezente în Cadedrală persoane consacrate din toate Ordinele şi Congregaţiile care activează pe teritoriul Eparhiei. Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de către corul Surorile Baziliene.
       În Cuvântul de învăţătură, a Preasfinţiei Sale Florentin, a amintit despre lectura evanghelică care vorbeşte despre tânărul care doreşte să se mântuiască. La întrebarea „Bunule Învăţător, ce să fac ca să moştenesc viaţa de veci?” Isus îi răspunde: „Încă una îţi lipseşte: Vinde toate câte ai şi le împarte săracilor şi vei avea comoară în ceruri; şi vino de urmează Mie.” Această invitaţie se potriveşte foarte bine persoanelor consacrate, – a spus Ierarhul – celor care s-au detaşat de toate pentru a sluji mai îndeaproape pe Cristos şi a –L imita.

     Apoi, Preasfinţia Sa a făcut referire la Scrisoarea apostolică a Papei Francisc către persoanele consacrate din 21 noiembrie 2014.

„Să-i mulţumim împreună Tatălui care ne-a chemat să-l urmăm pe Isus în adeziunea deplină la Evanghelia sa şi în slujirea Bisericii şi a revărsat în inimile noastre pe Spiritul Sfânt care ne dă bucurie şi ne face să dăm mărturie lumii întregi despre iubirea sa şi despre milostivirea sa.”

Apoi a vorbit despre Obiectivele pentru Anul Vieţii Consacrate:

1.Primul obiectiv este - a privi trecutul cu recunoştinţă.

       Fiecare Institut al nostru vine dintr-o bogată istorie carismatică. La originile sale este prezentă acţiunea lui Dumnezeu care, în Spiritul său, cheamă unele persoane la urmarea mai îndeaproape a lui Cristos, la traducerea Evangheliei într-o formă specială de viaţă, la citirea semnelor timpurilor cu ochii credinţei, la răspunsul cu creativitate la necesităţile Bisericii.
       În acest An va fi oportun ca fiecare familie carismatică să-şi amintească de începuturile sale şi de dezvoltarea sa istorică, pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu care a oferit Bisericii aşa de multe daruri care o fac frumoasă şi înzestrată pentru orice faptă bună (cf. Lumen gentium, 12). A povesti propria istorie este indispensabil pentru a ţine vie identitatea, precum şi pentru a întări unitatea familiei şi simţul de apartenenţă al membrilor săi.

2. Al doilea obiectiv este să trăim prezentul cu pasiune.

       Amintirea recunoscătoare a trecutului ne determină, în ascultare atentă a ceea ce astăzi Spiritul spune Bisericii, să realizăm în manieră tot mai profundă aspectele constitutive ale vieţii noastre consacrate.
       Întrebarea pe care suntem chemaţi să ne-o adresăm în acest An este dacă şi cum ne lăsăm şi noi interpelaţi de Evanghelie; dacă ea este cu adevărat “vademecum”-ul pentru viaţa de fiecare zi şi pentru alegerile pe care suntem chemaţi să le facem. Ea este exigentă şi cere să fie trăită cu radicalitate şi sinceritate. Nu e suficient a o citi (şi totuşi lectura şi studiul rămân de extremă importanţă), nu e suficient a o medita (şi facem asta cu bucurie în fiecare zi). Isus ne cere s-o realizăm, să trăim cuvintele sale.
       Isus, trebuie să ne mai întrebăm, este cu adevărat prima şi unica iubire, aşa cum ne-am prestabilit când am făcut voturile noastre? Numai dacă este aşa, putem şi trebuie să iubim în adevăr şi în milostivire fiecare persoană pe care o întâlnim pe drumul nostru, pentru că am învăţat de la El ce este iubirea şi cum să iubim: vom şti să iubim pentru că vom avea însăşi Anul Vieţii Consacrate ne întreabă cu privire la fidelitatea faţă de misiunea care ne-a fost încredinţată. Slujirile noastre, operele noastre, prezenţele noastre, răspund la ceea ce Spiritul a cerut fondatorilor noştri, sunt adecvate pentru a urmări finalităţile lor în societatea şi în Biserica de astăzi? Există ceva ce trebuie să schimbăm? Avem aceeaşi pasiune faţă de oamenii noştri, suntem aproape de ei până la împărtăşirea bucuriilor şi durerilor lor, aşa încât să înţelegem cu adevărat necesităţile şi să putem oferi contribuţia noastră pentru a răspunde la ele?
       A trăi prezentul cu pasiune înseamnă a deveni “experţi de comuniune”, “martori şi artizani ai acelui «proiect de comuniune» care se află în vârful istoriei omului după Dumnezeu”. Într-o societate a ciocnirii, a convieţuirii dificile între culturi diferite, a samavolniciei asupra celor mai slabi, a inegalităţilor, suntem chemaţi să oferim un model concret de comunitate care, prin recunoaşterea demnităţii fiecărei persoane şi a împărtăşirii darului pe care-l poartă fiecare, să permită să se trăiască raporturi fraterne.

3. Al treile obiectiv este - A îmbrăţişa viitorul cu speranţă.

       Cunoaştem dificultăţile pe care le întâmpină viaţa consacrată în diferitele sale forme: diminuarea vocaţiilor şi îmbătrânirea, mai ales în lumea occidentală, problemele economice ca urmare a gravei crize financiare mondiale, provocările internaţionalităţii şi globalizării, capcanele relativismului, marginalizarea şi irelevanţa socială… Tocmai în acest incertitudini, pe care le împărtăşim cu atâţia contemporani ai noştri, se realizează speranţa noastră, rod al credinţei în Domnul istoriei care continuă să ne repete: “Nu-ţi fie frică… pentru că eu sunt cu tine” (Ier 1,8).
        La sfârşitul Sf. Liturghii PS Florentin a mulţumit corului Surorilor Baziliene şi a înmânat diplomă de recunoştinţă Sorei Lucia Bumb.
        Încurajate de aceste cuvinte şi învăţături, noi toate persoanele consacrate, ne-am întărit în credinţă, speranţă şi iubire pe drumul consacrării noastre şi a slujirii de fiecare zi.
Rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne ajute să trim cât mai autentic consacrarea noastră şi să „trezim lumea” care are nevoie tot mai mult de Dumnezeu şi de lumina Sa.

Hramul Mănăstirii "Sfânta Maria" - Baia Mare, 2014

20-08-2014

            În frumoasa sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, Surorile Baziliene au sărbătorit hramul Mănăstirii „Sfânta Maria” de la Baia Mare. Mănăstirea fiind aşezată pe colină, într-o zonă pitorească remarcabilă, parcă ar fi o invitaţie a Preacuratei Fecioare Maria către pelerinii acestei lumi, de a urca drumul crucii care duce spre mănăstire, pentru a urma pe Isus Cristos, Fiul Ei preaiubit. 
          Programul de rugăciune a început în seara zilei de 14 august, cu procesiunea de la capela surorilor spre biserica mănăstirii. Surorile călugăriţe au purtat în procesiune minunata icoană a „Preacuratei Fecioare Maria Pururi Ajutătoare”, pe care toţi credincioşii au putut să o venereze. Mulţi pelerini au venit în procesiune împreună cu parohul lor: din parohia Tăuţii Măgherăuş şi Buşag, cu pr. Iosif Matiz; din parohia Viile - Satu Mare însoţiţi de pr. Sas Ioan. În ziua sărbătorii au venit în procesiune un număr mare de credincioşi de la Biserica Sf. Anton din Baia Mare, conduşi de pr. Mesaroş Simion şi de pr. Manu Mircea.
         Vecernia sărbătorii a fost celebrată de pr. vicar general Albu Cristian.
         Rugăciunea, Paraclisul Maicii Domnului a fost celebrată de pr. Tomoş Marius şi dl. Tomoş Mircea, împreună cu surorile baziliene.
         Rugăciunea Rozarului a fost condusă de pr. Manu Mircea împreună cu membrii Reuniunii Mariene din Baia Mare.
         Rugăciunea, Acatistul Maicii Domnului a fost celebrată de către capelanul Mănăstirii, pr. Brăhaiţă Ioan împreună cu surorile baziliene.
         Prohodul Maicii Domnului a fost celebrat de către pr. Fărtan Eduard, rectorul misiunii române unite din Londra, împreună cu surorile.
         Rugăciunea pentru bolnavi a fost celebrată de pr. Fârtan Eduard împreună cu alţi patru preoţi. La încheierea fiecărei rugăciuni, preotul celebrant a predicat despre Preacurata Fecioară Maria. Unii dintre pelerini s-au rugat toată noaptea.
         În ziua de 15 august, programul a început cu Utrenia sărbătorii, după care a urmat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, celebrată de pr. protopop Gîrboan Emil împreună cu alţi 12 preoţi. Cuvântul de învăţătură, despre măreţia şi frumuseţea Preacuratei Fecioare Maria, a fost prezentat de către părintele protopop. După Sfânta Liturghie, a urmat ungerea tuturor credincioşilor cu ulei sfinţit. Mai mulţi preoţi au stat la dispoziţia credincioţilor pentru spovedanie şi direcţie spirituală. 
         La această frumoasă sărbătoare, a fost prezentă şi Superioara Provincială Maica Valentina Hădărău, împreună cu un mare grup de surori din comunităţile de Cluj şi Gherla. De asemenea au fost prezente şi alte surori din Congregaţia Surorilor Lauretane şi un mare număr de credincioşi din diferite parohii.
        Înainte ca pelerinii să plece spre casele lor, după ce au primit hrană pentru sufletele lor, s-au bucurat de o agapă frăţească.

Deschiderea anului catehetic în parohia Maieru

06-10-2014

         Duminică, 5 octombrie 2014, sr. Veridiana a organizat o celebrare solemnă a deschiderii anului şcolar şi catehetic, în parohia „Sf. Anton” din localitatea Maieru (BN). Copiii şi tinerii s-au pregătit pentru acest eveniment participând vineri şi sâmbătă la două întâlniri catehetice. Tot sâmbătă, cei mai mari au avut posibilitatea să-şi purifice sufletul prin baia spovedaniei; pr. paroh Florin Miclea a stat la dispoziţia lor cu inima deschisă încurajându-i să beneficieze de acest sacrament minunat.

        Duminică, sfânta Liturghie s-a deschis cu o procesiune a copiilor şi tinerilor din faţa bisericii, care au purtat în mâini lumânări aprinse, iar unii şi-au adus câte o carte reprezentând materia care li se pare mai grea, prezentându-le la altarul Domnului, cerând binecuvântare şi ajutor.

     Înainte de Ieşirea cea mare un grup de copii au prezentat patru daruri simbolice:
Ø       pâine - semnul trudei părinţilor, dar şi a străduinţei lor la şcoală.
Ø       globul pământesc -  simbolul navigării pe internet şi a televizorului cerând de         la Dumnezeu înţelepciune să le folosească doar în scopuri bune şi cu          măsură.
Ø       un rucsac – simbolul greutăţilor şi dificultăţilor zilnice la şcoală.
Ø       câteva cărţi – simbolul sau instrumentul educaţiei. Au cerut de la Dumnezeu           luminarea minţii  pentru a înţelege ce citesc din ele, şi ca sufletul lor să fie o     carte deschisă în care El să scrie cuvintele Sale dătătoare de viaţă.  

       Înainte de rugăciunea Tatăl nostru, nouă elevi au spus câte o scurtă rugăciune, cerând binecuvântarea Domnului asupra lor, asupra părinţilor şi a profesorilor, şi, mai ales, să aibă puterea şi curajul de a-l imita pe Isus, mergând pe calea iubirii generoase şi gratuite faţă de ceilalţi.

       La momentul Împărtăşaniei, cei care s-au spovedit l-au primit pe Isus sub forma pîinii şi a vinului, iar înainte de Binecuvântarea finală toţi elevii prezenţi au înălţat o rugăciune către Dumnezeu, aducând mulţumire pentru harurile primite până acum şi cerând lumină şi ajutor pentru noul an şcolar. Celebrarea s-a încheiat cu o rugăciune de binecuvântare spusă de pr. paroh.  

Deschiderea Anului Catehetic - Lugoj

23-09-2014

După cum este tradiţia locală, în prima sâmbătă de la începerea anului şcolar, în Catedrala din Lugoj a avut loc deschiderea anului catehetic 2014-2015.  Elevii conduși de Sr. Valeria Bolfă, OSBM au purtat în procesiune: Sf. Cruce, Biblia, catehismul, unele cărţi de școală şi stiloul, care le-au aşezat pe masa din faţa Sfântului Altar, pentru a fi binecuvântate. Sfânta Liturghie a fost celebrată de Pr. Angelo Pop - Vicar General și de Pr. Narcis Ardelean.  Pr. Teodor Baba - Protopop de Lugoj, a stat la dispoziția elevilor pentru administrarea sacramentului spovezii. Toți elevii s-au spovedit și s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului, cerând ajutorul, lumina și binecuvântarea lui Dumnezeu pentru noul an școlar.   

În cuvântul de învățătură părintele Angelo i-a invitat pe elevi să participe regulat la Sf. Liturghie și la orele de religie.  Ei fac parte din  „marea familie” și au nevoie să învețe cu răbdare despre Dumnezeu şi iubirea Sa pentru oameni.  A mulțumit părinților pentru faptul că îşi trimit sâmbăta copiii la orele de religie, chiar renunţând la anumite ieșiri cu familia. În încheiere s-a oficiat un Te Deum, au fost binecuvântați toți elevii și obiectele aduse de aceştia. S-a anunțat programul orelor de religie pe grupe și pelerinajul de la Scăiuș din 27 septembrie a.c., când se va sfinți noua Biserică dedicată Maicii Domnului.  Mulţumim Domnului pentru toate harurile revărsate asupra noastră prin mijlocirea Maicii Sfinte. Fotografii: Raimondo-Mario Rupp.

Hram la Mănăstirea "Naşterea Maicii Domnului", Lugoj - 2014

09-09-2014

Comunitatea Surorilor Baziliene de la Mănăstirea "Naşterea Maicii Domnului", Lugoj, a celebrat Hramul mănăstirii. La acest moment de sărbătoare, în semn de comuniune fraternă, au participat şi surori baziliene din Cluj.
Programul a început cu recitarea Sfântului Rozar în Catedrală, apoi a urmat procesiunea solemnă de la Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” Lugoj spre mănăstirea surorilor, la care au participat numeroși credincioși.
La mănăstire s-a celebrat Vecernia Sărbătorii cântată de surorile baziliene. În continuare a urmat Sfânta Liturghie pontificată de PS. Episcop Alexandru împreună cu preoții prezenți. Răspunsurile au fost date de corul „Reînvierea” al Catedralei, avându-o ca dirijoare pe D-na Prof. Olimpia Drăgan și de surori.
Prea Sfințitul Alexandru Mesian în omilia sa a vorbit despre Sfânta Fecioară Maria care a fost concepută fără prihană strămoșească. A urmat „Ora de Adorație” condusă de surori şi Binecuvântarea Euharistică. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă pentru toți cei prezenți.
Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru toate harurile cu care ne binecuvântează mereu, şi Îl rugăm să ne călăuzească pe drumul spre El, prin Preacurata Fecioară Maria.
Mulţumim tuturor celor care au fost alături de noi în această zi!
Foto: Raimondo-Mario Rupp


Campus la Gherla - "Din toată inima!"

05-08-2014

            În zilele de 30-31 iulie 2014, la Gherla a avut loc campusul cu tema "Din toată inima". Au fost prezenţi 24 de copii şi 10 tineri. Cateheza pentru cei mici a fost ţinută de către sr. Marcela Runcan, OSBM,  iar pentru cei mari de către pr. Dujardi. Jocurile şi bansurile au fost susţinute de către tinerii ASTRU.
        În încheiere, toţi copiii şi tinerii, au primit diplome de participare. Au fost clipe de bucurie şi de pace, trăite prin rugăciune şi comuniune cu Domnul şi desigur de fericire şi de prietenie.

Tabără pentru copiii din parohia Şurdeşti, Maramureş

19-08-2014

            În perioada 08-10 august 2014, copiii din parohia Șurdești, Maramureș, au participat la tabăra de vară organizată de pr. paroh Marius Tomoș, în colaborare cu Sr. Maximiliana Şanta, OSBM şi tinerii animatori Fiameta şi Bogdan. La tabără au participat 57 de copii.
        Tema pentru aceste zile a fost „Fericirile” (Matei 5, 3-12), care a avut ca punct de plecare mesajul Sfântul Părinte Papa Francisc, propus ca temă pentru întâlnirile tinerilor din anii premergători Zilei Mondiale a Tineretului.
         Tabăra, pentru copii a fost o bună ocazie pentru: a sta împreună, a se cunoaşte, a avea momente de rugăciune, timp pentru activități instructiv-educative şi desigur pentru joacă.

În astfel de întâlniri, copiii învaţă că toate căutările vieţii sunt un pas spre o căutare mai profundă, care îşi găseşte împlinirea doar în viaţa împreună cu Cristos, izvorul oricărei vieţi. Fericirea omului este posibilă încă din această viaţă în măsura în care se încrede în Cristos şi trăieşte viaţa în unire cu El, potrivit învăţăturilor şi poruncilor Sale.

Ultima zi a taberei a fost încoronată într-un mod deosebit de frumos. Un număr de 11 copii îmbrăcați în haine albe, dar mai ales cu sufletele curate, au pășit spre altar cu mari emoții, dar şi cu bucurie, pentru a-L primi în mod solemn pentru prima dată în sufletele lor, pe Isus Cristos prezent în Sfânta Euharistie.

În decursul anului, sr. Maximiliana, OSBM cu multă dăruire s-a ocupat de pregătirea copiilor pentru acest mare eveniment din viaţa lor.

Sărbătoarea s-a încheiat cu oferirea de diplome şi cadouri pentru cei care au făcut prima împărtăşanie şi cu multe alte surprize pentru toţi copiii care au participat la tabără.
     Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru aceşti copii - viitorul bisericii noastre, şi îL rugăm să reverse harurile Sale îmbelşugate asupra lor.              

Tabără la Mănăstirea Sf. Maria din Baia Mare "Maria ne cheamă, noi vrem să o urmăm!"

01-07-2014

                 În perioada 23-29 iunie 2014, la Mănăstirea noastră din Baia Mare a avut loc tabăra de vară pentru copii. Au participat 33 de copii între 7 şi 12 ani, dintre care 19 copii au fost cazaţi la Mănăstire. Tabăra a fost coordonată de Sr. Claudia Mureşan, care a fost ajutată de Sr. Varvara Cotu şi de Sr. Gabriela Boitor. Tema taberei a fost: “Maria ne cheamă, noi vrem să o urmăm”.

În fiecare zi sr. Claudia le-a prezentat câte o temă catehetică, respectiv: despre virtuţiile Fecioarei Maria, Bunavestire, cum trebuie să participăm la Sf. Liturghie, virtuţile teologale: credinţa, speranţa şi iubirea, respectul pentru onoarea aproapelui.  
         Copiii au reprezentat prin desen temele catehetice. S-au făcut lucrări în grupuri, apoi prezentări în gupul mare. Au fost împărţiţi în 3 grupe: grupa „Credinţa” coordonată de Sr. Gabriela; grupa „Speranţa” coordonată de Sr. Varvara şi grupa „Iubirea” coordonată de Sr. Claudia. 
           Copiilor li s-au prezentat şi câteva teme medicale de către d-na Gârboan Adriana; dansuri Zumba de către d-na Micu Loredana; şi gimnastică medicală de către d-nul Micu Elian.
         De asemenea au avut loc activităţi practice: culesul de plante medicinale, tapetarea icoanei Sf. Fecioare Maria cu materiale textine, picturi şi lipiri de iconiţe pe pietre, concurs de prezentare a talentelor copiilor şi patiserie (cornuleţe, covrigei, inimioare, floricele).
         La încheierea taberei copii au servit părinţii şi bunici cu dulciurile făcute de ei, şi toţi copiii au primit o diplomă de paricipare din partea surorilor.

Campus la Lugoj, cu tema: "Iosif şi fraţii săi!"

10-08-2014

 

În perioada 04-09 august 2014, sr. Valeria Bolfă, OSBM a organizat campusul pentru copiii de la catedrala greco-catolică Lugoj, cu tema „Iosif şi fraţii săi”, din Vechiul Testament. Campusul formativ-recreativ s-a desfăşurat la casa Memorială „Episcop Ioan Ploscaru”.
         Colaboratorii acestui campus au fost:  d-na Carmen Popescu, pr. Robi Trubianski, d-na psih. Dana Trubianski şi d-şoara Dana Jurj. Au participat 33 de copii şi tineri.
         În aceste zile programul a fost diversificat prin: rugăciune, prezentarea Istoriei lui Iosif din Vechiul Testament, vizionarea filmului „Istoria lui Iosif”, activităţi practice bazate pe tema campusului, prelegeri specializate cu tema „Prietenie şi dialog”, „Relaţii dintre copii-părinţi şi părinţi-copii” şi nu în cele din urmă, interpretarea în cadru scenetic a istoriei lui Iosif.
           În sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului nostru Isus Cristos, toţi cei prezenţi au avut marea bucurie de a participa la Sf. Liturghie celebrată de pr. Robi Trubianski, chiar în camera unde a locuit PSS Ioan Ploscaru, de pie memorie. Majoritatea copiilor s-au spovedit şi s-au împărtăţit la Sf. Liturghie.
           În încheiere, toţi participanţii au primit diplome pentru frumoasele realizări din timpul campusului. A fost o săptămână de mare bucurie şi binecuvântare din partea Domnului, pe care toţi au trăit-o cu multă deschidere, prietenie, creativitate şi spontaneitate.

Vara împreună cu voie bună!

17-08-2014

  În perioada 11-13 august 2014, la Feldru (Valea Secerului) BN, s-a desfăşurat campusul pentru copii, cu tema "Noe". La campus au participat 38 de copii. Ziua a început cu Sf. Liturghie celebrată de către pr. paroh Claudiu Oltean, după care a urmat cateheza ţinută de sora Marcela Runcan, OSBM.
        A fost organizată muncă de grup bazată pe tema campusului, la care copiii au răspuns cu multă creativitate. Au avut loc jocuri educativ-creative şi multă voie bună. 
Copiii s-au simţit minunat şi aşteaptă o nouă întâlnire.

Hramul Mănăstirii Sf. Macrina, 2014

25-07-2014

Surorile Baziliene, cu mare bucurie, în binecuvântata zi de 20 iulie 2014,  au sărbătorit hramul Mănăstirii Sf. Macrina din Cluj-Napoca. 
Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de PS. Florentin Crihălmeanu, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, împreună cu un sobor de zece preoţi şi doi diaconi. Au fost prezente Surori din Congregaţia Maicii Domnului şi din toate comunităţile Surorilor Baziliene din România, terţiarii bazilieni , prieteni, cunoscuţi şi foarte mulţi credincioşi.
A fost o zi  de har şi binecuvântare, de comuniune şi bucurie, în care am mulţumit Bunului Dumnezeu pentru harurile cu care ne copleşeşte mereu, şi Sfintei Macrina pentru modelul de viaţă şi chemare prin care ne ajută şi pe noi să ne dedicăm mereu Bisericii, societăţii si aproapelui.

Ajutorarea celor săraci şi lipsiţi

25-04-2014

"Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; Gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine. "  (Mt. 25, 35-36)

Cuvintele Mântuitorului sunt concretizate de fiecare dată când îi căutăm pe cei mici şi neputincioşi, pe cei bolnavi, pei cei singuri, pe cei slabi în credinţă sau pe cei care au nevoie de o vorbă bună şi de o încurajare. Cu ocazia marilor sărbători creştine, încercăm să fim şi noi aproape de toţi aceştia pe care Isus i-a iubit atât de mult în viaţa pământească, încât actul de caritate făcut lor îl compară cu cel făcut Lui...
Şi în acest an, cu ocazia Praznicului Învierii Domnului am vizitat pe cei săraci şi lipsiţi, aducându-le o mângâiere sufletească şi trupească...

Cardinalul Kurt Koch la Cluj Napoca şi la Mănăstirea Sf. Macrina

10-12-2013


               Cardinalul Kurt Koch, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor (CPUC), însoţit de secretarul său, Mons. Andrea Palmieri, au sosit la Cluj-Napoca vineri, 6 decembrie 2013 – Sărbătoarea Sf. Nicolae, fiind primiţi la Catedrala greco-catolică în construcţie din Piaţa Cipariu de către PSS Florentin Crihălmeanu, un mare număr de preoţi, călugări şi credincioşi. A fost întâmpinat, in mod tradiţional, cu pâine şi sare.
              A urmat, în Capela Sf. Iosif din incinta catedralei, slujba Vecerniei, celebrată de studenţii Seminarului Teologic al Eparhiei de Cluj-Gherla, în prezenţa unui mare număr de preoţi, persoane consacrate şi credincioşi.
             PS Florentin Crihălmeanu, a mulţumit înalţilor prelaţi pentru vizita lor, rugându-i să transmită Sfântului Părinte Francisc “încredinţarea că Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, rămâne perseverentă pe drumul şi spre plinirea vocaţiei pe care o are, aceea de punte de legătură între creştini, chiar dacă nu este recunoscută ca atare de toate confesiunile”.

              Eminenţa Sa, Cardinalul Koch,  a adresat un mesaj credincioşilor greco-catolici clujeni, mulţumind mai întâi Preasfinţiei Sale Florentin pentru buna colaborare pe care o au, fiind şi el membru în CPUC, şi, în acelaşi timp, pentru munca pe care o desfăşoară în cadrul Comisiei Internaţionale Mixte pentru Dialogul Teologic dintre Biserica Catolică şi Bisericile Ortodoxe, din care face parte.
“Pentru mine este o mare bucurie să pot vizita Biserica Greco-Catolică din România”, a spus Eminenţa Sa, “ştim prea bine că este o Biserică în care s-a suferit mult, o Biserică în care există mulţi martiri şi care a demonstrat o mare fidelitate faţă de Hristos, de Biserică şi de urmaşul lui Petru, Papa. Ştiu bine că Papa Francisc cunoaşte şi iubeşte mult această Biserică, deja în calitate de Arhiepiscop de Buenos Aires era responsabil cu toate Bisericile Catolice Orientale.”

            A doua zi, în jurul amiezii Card. Koch împreună cu secretarul său, însoţiti de PSS Florentin Crihălmeanu, Pr. Cristian David - cancelar, a făcut o vizită şi la Mănăstirea Sf. Macrina, a surorilor baziliene din Cluj. În cuvântul Său, a mulţumit surorilor pentru ospitalitate şi a cerut rugăciuni pentru dânsul personal, pentru toate probemele Bisericii şi pentru unirea tuturor creştinilor. La sfârşitul cuvântării a oferit  Maicii Valentina un rozariu, ca simbol al rugăciunii şi armă împotriva celui rău. Maica Valentina, la rândul său, a mulţumit Card. Koch pentru bunăvoinţa de a vizita mănăstirea surorilor, in pofida timpului scurt cât a vizitat România, precum şi a numeroaselor evenimente şi vizite importante din Cluj Napoca. A asigurat susţinerea în rugăciune pentru Biserică, pentru dânsul şi pentru Dicasterul pe care-l conduce. A urmat apoi o agapă fraternă împreună cu surorile, după care s-a îndreptat spre aeroport.

Deschiderea Anului Catehetic la Lugoj

24-09-2013

                     Sâmbătă, 21 septembrie  2013., elevii care participă la orele de religie în cadrul Parohiei Greco- Catolice din Lugoj  s-au bucurat de comuniunea întâlnirii cu Isus Cristos şi a colegilor lor.
                    Sr. Valeria Bolfă, OSBM a organizat cu elevii o procesiune în jurul Catedralei, care au purtat în procesiune cărţile de şcoală şi de religie pentru a fi binecuvântate. Elevii au fost însoţiţi de Părintele Protopop Teodor Baba şi de Pr. Narcis Ardelean, preoţi concelebranţi.

                    S-a celebrat Sf. Liturghie, elevii au dat răspunsurile, dar pe rând au mers la confesional, penrtu a se curăţa de păcate prin grija Pr. Robert Trubiansky. Toţi s-au împărtăşit cu Sfântul Trup şi Sânge a Lui Isus Cristos, cerând cu umilinţă şi cu simplitatea de copil harurile şi ajutorul de care au nevoie în noul an şcolar.

                   A urmat un Te Deum solemn, după care Pr. Protopop Teodor Baba ne-a încântat sufletul cu cuvântul de învăţătură rostit. Ne-a amintit că Biserica a fost prima şcoală care a răspândit ştiinţa în lume din primele veacuri. Dar ea este şi o şcoală specială care ne dezvăluie ştiinţa mântuirii, ne ajută să devenim adevăraţi oameni, din punct de vedere moral, social, spiritual.

                   Copiii sunt ca florile dintr-o grădină. Părinţii sunt gata să-şi dea viaţa pentru copii. Familiile fără copii sunt ca copacii fără frunze, sau grădina fără flori. De aceea văzând valoarea şi importanţa lor, elevii şi tinerii sunt datori să-şi asculte şi să-şi iubească părinţii. Au fost îndemnaţi să se roage, să participe duminical la Sf. Liturghie, la orele de religie, să fie un exemplu bun pentru toţi, să nu se lase înfluienţaţi de rău ci să biruiască răul cu binele.

                    În încheiere Sr. Valeria le-a anunţat orarul orelor de religie pe grupe, le-a oferit iconiţe, dulciuri şi i-a îndemnat să participe sâmbăta viitoare la Pelerinajul de la Scăiuş, unde a lăcrinat Maica Domnului.

                                                                                                            

 

Aniversare - 20 de ani de la deschiderea Mănăstirii "Naşterea Maicii Domnului" - Lugoj

09-09-2013

           În  perioada 5- 8 septembrie Surorile Baziliene din Lugoj împreună cu toate Surorile Baziliene din România au sărbătorit Aniversarea a 20 de ani de la deschiderea Mănăstirii "Naşterea Maicii Domnului" din Lugoj, str. V. V. Delamarina.
          Zilele premergătoare hramului au fost zile de încărcare spirituală - la Catedrala Greco-Catolică din Lugoj au avut loc seri de rugăciune, conferinţe spirituale şi prezentarea istoriei Mănăstirii de Lugoj, în imagini, scenete cu copii şi tineri, mărturii ale cunoscuţilor şi prietenilor.
          În data de 8 septembrie - ziua hramului Mănăstirii, un grup de credincioşi, în frunte cu Ps. Alexandru Mesian, preoţi şi copii au făcut o procesiune de la Catedrală la Mănăstire, unde s-a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească. Au fost momente de comuniune şi rugăciune, de bucurie şi celebrare, de mulţumire şi recunoştinţă.
          La acest ceas aniversar aducem laudă şi mulţumire în primul rând  Bunului Dumnezeu, pentru lucrarea care a făcut-o în noi şi prin noi, de-a lungul anilor, atât în clandestinitate cât şi în libertate, cu precădere în ultimii douăzeci de ani.
          Suntem o comunitate fondată şi crescută în clandestinitate. Atunci când biserica noastră Greco - Catolică era prigonită, tinerele vlăstare ale comunităţii noastre au ales calea consacrării, calea dăruirii vieţii lor lui Cristos, pentru totdeauna. Erau acte de curaj şi credinţă puternică, într-o lume care lupta pentru ştergerea oricărei urme de credinţă din sufletele oamenilor, dar mai ales, pentru negarea existenţei lui Dumnezeu. Alegerea trăirii pentru Dumnezeu, atunci, era motivată doar de iubirea dezinteresată pentru Isus Cristos.
          Am avut în faţa noastră modele autentice de trăire, care ne-au întărit convingerile şi credinţa - a martirilor noştri, a fondatorilor noştri, a surorilor noastre care ne-au precedat. Le mulţumim pentru credinţa, curajul şi exemplul lor!
          Au urmat timpurile de libertate, ccând am început reorganizarea vieţii noastre călugăreşti, construirea de mănăstiri şi începerea noilor apostolate de slujire a Bisericii şi a aproapelui.
          Astfel, la invitaţia IPS Ioan Ploscaru, de pie memorie, în anul 1990, o comunitate formată din 3 surori şi-a început activitatea în Eparhia de Lugoj. A fost  prima comunitate de surori baziliene din România după libertate. Cu paşi siguri, deşi  în condiţii grele, au început munca în Catedrala de Lugoj, proaspăt retrocedată, la orfelinatul de fete, în şcoli, grădiniţe şi parohii, fiind astfel readusă în suflete flacăra credinţei şi speranţei. De atunci şi până azi, Surorile au catehizat generaţii de copii şi tineri, transmiţându-le învăţătura  creştină.
          La acest ceas aniversar, se cuvine să aducem mulţumire în primul rând Bunului Dumnezeu pentru toate binecuvântările din aceşti ani - pentru că ne-a luminat mintea, ne-a întărit credinţa, ne-a condus paşii.
          Mulţumim Preafericirii Sale Lucian Card. Mureşan pentru păstorire şi grija părintească arătată de-a lungul anilor, mulţumim IPS Ioan Ploscaru, de pie memorie, în primul rând pentru exemplul de viaţă şi credinţă, apoi pentru încrederea şi invitaţia făcută surorilor noastre, de a veni aici în Banat şi a sluji Biserica şi credincioşii, pentru buna colaborare de-a lungul anilor şi pentru grija părintească.
          Mulţumim Preasfinţiei Sale, Episcop Alexandru Mesian, pentru anii de păstorire, pentru iubirea şi grija părintească şi pentru buna colaborare. îi suntem recunoscătoare pentru exemplul de credinţă şi slujire, de dăruire şi disponibilitate.
          Mulţumiri aducem D-şoarei Elena Petrescu, de pie memorie, care şi-a deschis sufletul şi uşa casei, pentru a primi în locuinţa dânsei prima comunitate de surori venită în Lugoj. Mulţumiri tuturor binefăcătorilor, colaboratorilor, terţiarelor, prietenilor şi tuturor cunoscuţilor.

Hram şi pelerinaj la Mănăstirea "Sfânta Maria" din Baia Mare cu ocazia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului

16-08-2013

 În zilele 14-15 august 2013 la Mănăstirea surorilor baziliene Sfânta Maria din Baia Mare s-a desfăşurat programul de rugăciune şi pelerinaj cu ocazia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.
În seara zilei de 14 august s-a dus în procesiune icoana Maicii Domnului de la capela de jos până sus la Biserică, unde a rămas pentru a putea fi venerată de către credincioşi.
Programul de rugăciune a început cu rugăciunea Vecerniei, urmată de Acatistul Maicii Domnului, rozariul, Paraclisul şi Prohodul Maicii Domnului urmat de procesiunea în jurul Bisericii.
A urmat rugăciunea pentru bolnavi şi ungerea cu ulei sfinţit, după care pelerinii împreună cu surorile au rămas în rugă şi priveghere până dimineata..
În ziua de 15 august - la ora 9 - s-a oficiat utrenia sărbătorii de către surori, după care, mulţi credincioşi împreună cu surorile şi un sobor de preoţi au primit pe Ps Vasile Bizău la poarta Mănăstirii şi au urcat în procesiune sus la altarul de vară unde s-a celebrat Sfânta şi Dumnezeeasca Liturghie. Au participat un foarte mare număr de credincioşi, surori şi preoţi. 
În cuvântul de învăţătură, PS Vasile a vorbit desre maternitatea Sfintei Fecioare ca un refugiu sigur în clipele de bucurie, precum şi în cele de suferinţă şi încercare. Ea este cea care ne înţelege , acceptă şi ajută; suntem fiii Ei şi, prin viaţa noastră de fiecare zi  trebuie să ne străduim să rămânem fiii Ei, să fim demni de această cinste.
O rugăm pe Preasfânta Fecioară să ne ajute şi întărească în drumul vieţii noastre pământeşti, pentru a fi  şi rămâne adevăraţi fii a Ei.
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi!

Al X-lea Capitlu general al Surorilor Ordinului Sf. Vasile cel Mare

30-07-2013

 

            În perioada 8-24 iulie 2013 s-a desfăşurat la Roma cel de-al X-lea Capitlu General al Surorilor Ordinului Sf. Vasile cel Mare.

            Tema capitlului  a fost „Credinţa”, în conformitate cu „Anul Credinţei”, având ca text biblic: „...cu statornicie să alergăm la lupta ce ne aşteaptă, cu ochii îndreptaţi spre Isus, întemeietorul şi împlinitorul credinţei noastre...” (Ev 12, 1-2).

            Au participat surori din patru continente - din toate ţările  unde trăiesc şi îşi desfăşoară activitatea. Din Romania au participat Sr. Valentina Hădărău, Sr. Laurentia Bolfă şi Sr. Maria Ignat.  Sfânta Liturghie de deschidere a avut loc în Biserica Sfânta Sofia  şi a fost prezidată de Arhiepiscopul Cyril Vasil- Secretarul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale.

            Înainte de Sfânta Liturghie a avut loc o ceremonie  specială în care Superiora generală - Sr. Miriam Claire Kowal  împreună cu consiliul general, care şi-au încheiat mandatul de conducere, au împărţit tuturor surorilor capitulare  o eşarfă specială ca semn al uniunii tuturor participantelor.  Pe eşarfă era imprimat simbolul capitlului cu inscripţia în limba ţării din care provenea fiecare soră capitulară precum şi o lumânare ca simbol al luminii ce trebuie să o ducem în lumea de azi.

            După terminarea sfintei Liturghii, s-a făcut procesiune de la Biserica Sfânta Sofia la sala capitulară, unde Arhiepiscopul Vasil a binecuvântat sala  şi a chemat fiecare soră pe nume iar surorile au aşezat lumânarea lângă simbol. Cu aceasta  au început lucrările capitlului.

            În primele zile, Superioara generală, economa generală şi toate superioarele provinciale din ţările participante au prezentat un raport care a ilustrat viaţa consacrată, viaţa de rugăciune, activităţile şi apostolatele pe care le desfăşoară surorile în diferitele domenii de activitate ale Bisericii şi ale societăţii. Aceasta a ajutat ca toate participantele să aibă o imagine clară şi concretă a activităţii  şi vieţii consacrate a fiecărei surori din Ordin, precum şi bucuriile, greutăţile, provocările şi speranţele de viitor.

             Miercuri 10 iulie surorile capitulare s-au adunat dn nou în Biserica Santa Sofia unde au aşteptat sosirea Card. Leonardo Sandri - Prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale care a celebrat Sfânta Liturghie pentru surorile capitulare. În Cuvântul de învăţătură Card. Sandri a amintit scopul capitlului general, acela de a împlini menirea pentru care a fost convocat fiind un eveniment foarte important din viaţa Bisericii. Activitatea capitulului este expresia vie a identităţii şi realităţii noastre, a prezenţei noastre dătătoare de lumină în lumea de azi. Aşa după cum Sfântul Vasile a fost coloană de foc arzătoare pentru iubirea de Dumnezeu şi de săraci, tot astfel şi noi, surorile baziliene suntem chemate să fim lumină în lumea de azi, foc arzător de iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele.

            Au urmat zile de reculegere, rugăciune şi reflecţie asupra realităţii vieţii consacrate baziliene şi necesitatea trăirii vieţii autentice bazate pe Cuvântul  Divin. Au fost apoi zile de muncă intensă în care au fost prezentate situaţii concrete ale vieţii consacrate , s-au analizat împreună în grupuri de lucru lingvistice şi internaţionale pentru a gasi cele mai bune metode , idei, viziuni de viitor şi propuneri concrete care să ajute toate surorile Ordinului să continue trăirea lor iubitoare, vindecătoare şi dătătoare de viaţă într-o lume zbuciumată de nelinişte, consumism, violenţă şi deznădejde. Aceste propuneri de viitor doresc sa concretizeze şi să implementeze în viaţa şi activitatea surorilor noi metode de evanghelizare în lumina semnelor timpului nostru , pentru a veni în ajutorul fraţilor şi surorilor care suferă, a celor săraci şi marginalizaţi, a celor fără cuvânt şi  fără drepturi. Toate acestea vor izvorî dintr-o viaţă de rugăciune profundă şi contemplaţie, din Adoraţia Euharistică, centrul vieţii noastre, şi din meditarea Cuvântului divin.

            Apoi, a fost aleasă noua conducere generală pe următorii şase ani, care este formată din: Maica Dia Stasiuk, Superioară generală -  USA; Sr. Lydia Anna Sawka - USA, Vicară; şi consilierele - Sr. Mariela Rotzen - Argentina, Sr. Daniela Stefkova - Slovacia şi Sr. Nazariya Mykhaylyuk - Ucraina . A fost o atmosferă de bucurie, pace şi fraternitate, de slujire şi muncă, dar şi momente fraterne de împărtăşire şi destindere.

            Bunul Dummnezeu să ne binecuvânteze cu harurile Sale pentru a putea împlini voinţa Sa preasfântă şi a sluji Biserica şi oamenii cu generozitate, bucurie  şi iubire, pentru a fi o prezenţă iubitoare, vindeacătoare şi dătătoare de viaţă în lumea de azi.

 

 

 

 

Cel de-al X-lea Capitlu General al Surorilor Baziliene

04-07-2013


Surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare vor avea cel de-al X-lea Capitlu General, care se va desfăşura la Roma în perioada 8-24 iulie 2013. Tema capitlului este „Credinţa”, în conformitate cu „Anul Credinţei”, având ca text biblic: „...cu statornicie să alergăm la lupta ce ne aşteaptă, cu ochii îndreptaţi spre Isus, întemeietorul şi împlinitorul credinţei noastre...” (Ev 12, 1-2).
Surorile Baziliene continuă misiunea Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Cristos în multe ţări şi diverse culturi, având conducerea generală la Roma.
Astfel, sunt prezente în 12 ţări, unde încearcă să fie: prezenţa rugătoare, răspunzând cu iubire şi dăruire celor care doresc şi caută să-L cunoască pe Domnul şi valorile umane-creştine; prezenţa tămăduitoare, răspunzând cu amabilitate şi ospitalitate acelora care sunt bolnavi şi nevoiaşi, atât cu trupul cât şi cu spiritul; prezenţa dătătoare de viaţă, răspunzând cu sinceritate şi bunăvoinţă la împărtăşirea harurilor şi a bunătătii Domnului, acelora cu care intră în legatură, astfel încât ei să trăiască mult mai deplin şi să fie transformaţi în El. Unite în aceastăa misiune comună, surorile îşi continuă drumul, facând cunoascută Împărăţia lui Dumnezeu pe pământ (cf. Drumul Kenotic).
La Capitlul General vor participa surori delegate din toate ţările lumii unde sunt prezente şi îşi desfăşoară misiunea. Din România vor participa: sr. Valentina Hădărău – superioară provincială, sr. Laurenţia Bolfă – vicară provincială şi sr. Maria Ignat.
Scopul Capitlului General este:
1. de a nutri şi păstra vie moştenirea spirituală a Ordinului inspirată de învăţăturile şi idealurile Sfântului Părinte Vasile cel Mare şi a Sfintei Maici Macrina;
2. revizuirea creşterii spirituale, revizuirea activităţii apostolice, administrative şi legislative a Ordinului;
3. alegerea noii conduceri generale a Ordinului.

Ne încredinţăm rugăciunilor Dvs şi ne abandonăm voinţtei Domnului pentru a ne conduce în misiunea ce ne aşteaptă.

Aniversare - 20 de ani de la deschiderea Manastirii Sfanta Macrina din Cluj

08-06-2013

In perioada 5-8 iunie 2013, Surorile Baziliene de la Manastirea Sfanta Macrina din Cluj Napoca au sarbatorit 20 de ani de la deschiderea Manastirii. Aici este si "Casa Mama" unde isi are sediul conducerea Provinciei"Inima Neprihanita a Sfintei Fecioare Maria" din Romania, si "Casa de formare" , unde se formeaza  tinerele care doresc sa imbratiseze viata consacarata in acest Ordin.
Celebrarea a inceput cu trei zile de rugaciune, conferinte spirituale, programe artistice cu copii si tineri, precum si marturii ale celor care au cunoscut surorile , si au impartasit impreuna rugaciunea, munca, bucuriile si greutatile.
In prima zi, Parintele Superior Regional al Iezuitilor din Romania, Marius Talos, ne-a hranit sufletul prin Cuvantul de invatatura, a doua zi, Parintele Cristian Langa de la Institutul "Sf. Ioan Evanghelistul", iar a treia zi, Parintele Henryk Urban, SJ.
Copiii de la Gradinita Sfanta Ana, care sunt educati de surorile noastre, au sustinut un program artistic de cantece si poezii, tinerii din Parohia "Sfantul Anton" din Dej ne-au bucurat auzul prin cantecele minunat interpretate iar tinerii elevi de la liceul "Inochentie Micu" ne-au sustinut un minunat concert de cantece.
Acestea sunt roadele muncii si stradaniei surorilor noastre, a apostolatului lor, a darzeniei si daruirii lor pentru slujirea Bisericii si a aproapeluil.
Cele trei zile au fost incununate de adoratia Euharistica sustinuta de grupul de tineri "Inima Neprihanita a Mariei", prin care am intrat incet in ziua celebrarii solemne a evenimentului.
In 8 iunie, Sarbatoarea Inimii Neprihanite a Sfintei Fecioare Maria, sub a carui patronaj se afla si Provincia Surorilor Baziliene din Romania, a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii Arhieresti. A fost pontificata de PS Florentin Crihalmeanu, alaturi de un sobor de 23 de preoti si doi diaconi: Vicarul General Parintele Mihai Todea, Vicarul cu preotii si persoanele consacrate - Parintele Anton Crisan, Protopopul de Gherla- Parintele Alexandru Hruban, Parintele Cancelar Cristian David, Parintele Marius Cerchizan, Parintele Calin Bot Rectorul Seminarului"Sf. Ioan Evanghelistul", Parintele Dan